Google vs. Facebook: Válka o světový internet

Google vs. Facebook: Válka o světový internet
Sdílej
 
Internetové připojení už brzy pokryje celou planetu. Dva největší online hráči připravují projekty, které vytvoří opravdovou celosvětovou síť.

 

 

Internet není tak samozřejmá věc, jak si myslíme. Dvě třetiny světové populace stále nemají přístup k síti, zejména v zemích Afriky a jihovýchodní Asie. Platí, že čím chudší země, tím horší dostupnost internetu. Dva online giganti Google a Facebook nyní rozjíždí projekty, které mají zajistit přístup k síti pro celou planetu.

Jak se šíří síť

Abyste mohli dnes chytit bezdrátovou síť, potřebujete k tomu pozemní přijímač. Ve zkratce jde o věž, která šíří signál po okolí. Musí být naplněná moderní elektronikou a pomocí kabelu či mikrovln propojená se serverem, který poskytuje internet samotný. Dovedete si představit, jak složitá může stavba takových věží být tam, kde chybí základní infrastruktura. Projekty Googlu a Facebooku přichází s novým přístupem. Chtějí, aby po nebi kroužila řada vzdušných přijímačů, které budou kroužit okolo planety a šířit internetový signál, ať už jste uprostřed pouště nebo na zamrzlé planině.

Let balonem

Jak přinést internet do míst, kde chybí jakákoli základna pro rozvoj sítě? Ze země by to šlo jen stěží, ideální se ukázal přístup ze vzduchu. A každá firma přišla na vlastní způsob, jak rozeslat signál po nebi. Google se svým projektem Loon se rozhodl pro soustavu balonů plněných heliem. Jsou lehoučké a nemají žádný motor – pouze se nechávají nést větrem. Zato s sebou nesou počítač, solární panel a baterie. Když se balon vypustí, obdrží internetový signál ze země. Ten ho hned přepošle balonu před sebou a tak dál. Tímto způsobem je možné se připojit k internetu z balonu i přesto, že jste od nejbližšího přijímače vzdálení na stovky kilometrů. Při nedávném experimentu obletěl balon Ibis celý svět, a to za pouhých 22 dní.

 

Dva (nejen)sociální giganti se střetli ve vzduchu •  Profimedia

Nebeští jezdci

Facebook má stejný plán, jde na to ale jinak. Spojil síly s výrobci mobilních telefonů (mj. se Samsungem a Nokií) a představil projekt Internet.org. Namísto balonů hodlá využít bezpilotní letouny. S největší pravděpodobností půjde o typ Solara 60, který vyrábí americká firma Titan Aerospace. Tento dron se pohybuje vysoko nad mraky, až ve výšce 20 tisíc metrů nad zemí. Křídla má posetá řadou miniaturních solárních panelů a dokáže akumulovat dostatek energie, aby mohl bez přistání létat až pět let. Součástí projektu je též laserové propojení mezi jednotlivými stroji, které funguje stejně jako radiové mezi balony, ale má být mnohem rychlejší. Vývojáři dokonce slibují gigabitovou rychlost, která dnešní běžné wifiny překonává zhruba stonásobně a hovoří se o ní zatím jen jako o připojení budoucnosti. Kolik dronů bude

potřeba, aby pokryla celý svět ultrarychlou digitální sítí? Těžko si to představit, ale půjde o 11 tisíc dronů. To je pro představu dvakrát víc, než kolik letounů vlastní americké vzdušné síly.

Kdo zvítězí?

Chvíle, kdy bude globální síť samozřejmostí, se rychle blíží. Které společnosti se ale podaří ji zajistit, to těžko říct. Facebook nabízí úžasnou futuristickou vizi bezpilotní letky, která nabídne internet s rychlostí, která umožní třeba sledování streamovaných filmů v kinokvalitě. Google zase sází na vyzkoušené technologie, jednodušší princip a pomalejší připojení (srovnatelné se současným mobilním připojením). Na rozdíl od Facebooku ovšem už svoji technologii úspěšně testuje. Můžeme jen počítat s tím, že internetu už brzy neunikneme ani na tom nejzapomenutějším místě na světě.

 

 

Facebook je mrtvej! Nové trendy v sociálních sítích

Facebook je mrtvej! Nové trendy v sociálních sítích

Jak létá dron Solara 50?

Jak létá dron Solara 50?

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Brýle do jiných světů: Virtuální realita Oculus Rift

Klíčová slova:
google, facebook
 

Články odjinud