Bezpilotní šamani: Zachrání nás drony před suchem?

Bezpilotní šamani: Zachrání nás drony před suchem?
Sdílej
 
Víte, že donutit mrak k dešti není nic složitého? Stačí jen dron a speciální chemický prášek.

 

Naše planeta prochází v posledních letech klimatickými změnami, které mají za následek změnu zaběhlých přírodních pořádků. Mnohem častěji slýcháme o nečekaných suchých obdobích, se kterými musí počítat i v zemích, které zatím problémy s nedostatkem vody neměly. Brazílie zažila největší sucho za poslední půlstoletí, karibské země hlásí minimum deště a s nedostatkem vody zápasí i Spojené státy americké.

Vyschlá krajina

Nejhůř je na tom Kalifornie, která donedávna platila za jednu z nejúrodnějších oblastí země. Lépe na tom není ani sousední Nevada. Ta je sice tradičně nejsušším státem USA, v posledních čtyřech letech ale přišla o většinu zásob vody. Například horského sněhu, který vždy na jaře naplní obrovské jezero Tahoe, napadla letos pouhá tři procenta oproti průměru.

 

Nad Nevadou Savant: Dron jako vyvolávač deště

Nad Nevadou Savant: Dron jako vyvolávač deště

Oblačný dron

V Nevadě se proto rozhodli přivolat si vodu sami. Místní Institut pro zkoumání pouště společně s výrobcem bezpilotních letounů Drone America navrhli dron, který mraky donutí k dešti. Jeho základem je průmyslový dron DAx8 s osmi vrtulemi, který vyniká robustní konstrukcí, velkou nosností a precizním ovládáním. K výbavě patří autostabilizační systém do nepříznivého počasí, GPS navigace s plánovačem trasy a pokročilý řídicí software. Dron, který vydrží ve vzduchu několik minut, nedávno splnil testy v okolí města Reno a do akce se dostane co nejdříve.

Zaklínání deště

O principu umělého vyvolávání deště vědí odborníci už přes půl století. K největším „chemických šamanům“ patří tradičně suché země jako Čína, Indie nebo Spojené arabské emiráty. Používají jodid stříbrný, který rozprašují do existujících oblaků. Mrak je složen z velkého množství kapek vody vysrážených z atmosféry. Pokud chceme vyvolat déšť, musíme tyto kapky zmrazit, aby ztěžkly a spadly na zem.

Bezpilotní odšťavňovač mraků

Když se jodid stříbrný dostane do mraků, naváže na sebe vodu a zmrazí ji. Vzniknou tak ledové krystaly, které se začnou uvolňovat a padat. Je-li mrak nad horami, začne sněžit, v nížinách a teplejších oblastech voda na zem dopadne jako déšť. Vyvolávání deště pomocí dronů může v Nevadě zvýšit srážky až o 15 procent. Jen doufejme, že se nedočkáme závodů o to, kdo si přivlastní co nejvíce vody. Už dnes se čínské provincie navzájem obviňují z toho, že jim sousedé kradou jejich mraky.

Kam mizí voda?

Dron vyvolává déšť •  Drone America

Jak se dělá déšť

1 Měnit počasí můžete i ze země

V pozemním generátoru se smíchá jodid stříbrný s acetonem, který slouží jako rozpouštědlo. Roztok se pak rozpráší do plynového hořáku. Zde aceton shoří, zatímco částice jodidu stříbrného plamen vystřelí vysoko do vzduchu, kde je odnese vítr do mraků.

2 Systém raket

Systém raket naplněných jodidem stříbrným, které se vystřelují do mraků, používá k vyvolání deště zejména Čína. Do vzduchu je vypálila i před slavnostním zahájením Olympiády v Pekingu, aby jedno z nejznečištěnějších měst na světě zbavila smogu. Aktuálně pro kontrolu počasí používá více než 10 tisíc děl.

3 Letadla se světlicemi na křídlech

Letadla se světlicemi na křídlechjsou nejčastější prostředek, jak proměnit obyčejné mraky na dešťové. Světlice rozmetají jodid stříbrný do mraku, kde okamžitě začne vznikat led a sníh. Je to ale riskantní mise – letoun se musí často vypořádat s nebezpečnou námrazou, kterou sám pomohl vytvořit. A zde pomohou právě drony.

Více o dronech najdete tady

 

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Lovci dronů: Jak se bojuje s létajícími roboty

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

 

Články odjinud