Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři
Sdílej
 
Letadlová loď je v případě potřeby schopna přesunout se po moři a fungovat jako nezávislá vojenská základna. Proto jde o jedny z největších lodí, které po mořích plují. Pojďme se podívat na ty největší!

Čínská Liaoning

Nebezpečný jedináček

Čínská armáda patří k největším na světě a jako taková má pouze jednu letadlovou loď. Původně měla být součástí sovětské flotily, ale s rozpadem Sovětského svazu se tento plán nerealizoval a loď zůstala na Ukrajině. V roce 1998 ji koupila soukromá čínská firma, která ji chtěla předělat na obrovské plovoucí kasino. K tomu nikdy nedošlo a nakonec byl naplněn její původní účel - v roce 2012 se z ní stala letadlová loď s názvem Liaoning. Je vyzbrojena rotačními kulomety, odpalovači raket a plně vybavena pro protiponorkový boj. Výtlak plně naložené Liaoning je 55 000 tun, je poháněna parní turbínou a může být domovem pro až 50 stíhaček nebo helikoptér.

Ruský Admirál Kuzněcov

Poruchová megaloď

Armáda největší země světa samozřejmě nechce zůstat pozadu a tak uvedla v roce 1991 do služby svoji zatím jedinou letadlovou loď Admiral Kuzněcov. Zatím se proslavila spíš tím, že je dost poruchová a v současné době se uvažuje o její modernizaci. Její výtlak je 58 500 tun, poháněna je parní turbínou, výzbroj tvoří 30mm protiletadlové rotační kulomety, systém obrany proti protilodním střelám a řízeným raketám, dále nejtěžší ruské protilodní střely P-700 Granit a systém UDAV-1, který loď chrání proti ponorkám, torpédům a tzv. žabím mužům. Admiral Kuznetsov může nést blíže neupřesněný počet stíhacích letounů a helikoptér Kamov Ka-27.

Admiral Kuznetsov •  Wikipedia

Britská HMS Queen Elizabeth

Námořní královna

Největší loď, která kdy byla postavena pro královské námořnictvo nese jméno po královně Alžbětě I., která vládla Británii v 16. století. Loď je ve službě od prosince 2017 a zajímavé je, že není vybavena záchytnými lany, ale je koncipována jako nosič VTOL a STOL letadel. Pro vysvětlení - VTOL jsou letadla, která mohou přistávat a vzlétat vertikálně a STOL jsou taková, kterým stačí ke vzletu a přistání dráha do 450 metrů. Kapacitu má loď na 40 letounů F-35 Lightning II.

Queen Elizabeth ale samozřejmě může nést i vrtulníky, ať už Chinook pro větší výsadky pěchoty nebo Merlin které ji zároveň mohou chránit proti ponorkám. Největší loď britského námořnictva má výtlak 65 000 tun a je poháněna dvěma plynovými turbínami Rolls-Royce. Na palubě je systém Phalanx CIWS, což je vlastně poslední vrstva obrany před protilodními, případně řízenými střelami. Systém má vlastní radar a může fungovat zcela automaticky. Dále je loď vyzbrojena rotačními kulomety pro obranu před menšími a rychlými plavidly.

Americká USS Nimitz

Obří veteránka

Je nejstarší americkou letadlovou lodí v aktivní službě a zároveň je Nimitz i pojmenování celé jedné třídy letadlových lodí. Do služby byla USS Nimitz uvedena v roce 1975 a má výtlak 100 020 tun. Za dobu své služby byla několikrát modernizována a prošla si hned několika válečnými konflikty, včetně války v Perském zálivu nebo války v Iráku a Afghánistánu. K pohonu slouží jaderný reaktor a unese až 90 letounů nebo helikoptér. K obraně slouží rakety RIM-7 Sea Sparrow, protilodní rakety RIM-116, systém Phalanx a těžké 0.50 kulomety. USS Nimitz je skutečně legenda a dá se říct, že i taková babička mezi letadlovými loděmi.

Přečtěte si také:

Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva

Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva

Námořní obři a nej kuriozity: Vládcové oceánů

Námořní obři a nej kuriozity: Vládcové oceánů

Největší nákladní lodě: 6 vládců oceánů

Největší nákladní lodě: 6 vládců oceánů

ABC TV Gripeny: Kompozitní ptáci u armády v Čáslavi

ABC TV Gripeny: Kompozitní ptáci u armády v Čáslavi

 

Články odjinud