Podmořští roboti: Zachránci korálových útesů

Podmořští roboti: Zachránci korálových útesů
Sdílej
 
RangerBot a LarvalBot. Tak se jmenují dva australští roboti, kteří mají za úkol vyhnat z podmořských korálů vetřelce a znovu je proměnit v místo plné života.

 

Korálové útesy jsou jeden ze zázraků přírody. Největší z nich – Velkou útesovou bariéru – nalezneme u pobřeží severovýchodní Austrálie. Vznikla už před 500 tisíci lety – tedy ještě dříve, než se člověk vyvinul do současného Homo sapiens. Bohužel tu v posledních desetiletích dostávají koráli na frak. Ničí je nejen oteplování a znečištění oceánů, ale i další ekologické problémy, jako jsou třeba havárie ropných tankerů: Nebezpečím je i hvězdice trnová koruna, která se začala nekontrolovatelně rozmnožovat a prastarý útes doslova požírat.

Jedním z mála živočichů, kteří pojídají trnové koruny, jsou plži tritonky (Charonia tritonis). Bohužel je lidé loví kvůli jejich krásným schránkám •  Great Barrier Reef Foundation/Gary Cranitch/Queensland Museum

Robotický lovec

Hvězdice trnová koruna se živí prakticky výhradně korály. Jedna jediná dokáže za jediný rok spořádat až několik metrů čtverečních živých korálů. Za ní zůstávají jen jejich prázdné schránky. A proč se stala tak nebezpečnou? Kvůli intenzivnímu lovu zmizeli z moří živočichové, kteří tyto hvězdice pojídají a udržují jejich počet v normálu. Kromě toho k jejich nekontrolovanému množení přispívá i oteplování moří, které hvězdicím náramně svědčí. Dostat jejich populaci zpět pod kontrolu je cílem vědců z Technické univerzity v Queenslandu. V loňském roce představili lovce hvězdic – robota jménem RangerBot.

Záhada barevného blednutí korálů rozluštěna: Útesy mají novou naději

Záhada barevného blednutí korálů rozluštěna: Útesy mají novou naději

Octem proti predátorům

RangerBot obsahuje systém umělé inteligence, která dokáže automaticky rozpoznat nebezpečnou hvězdici. Jakmile ji objeví, vpíchne jí do těla ocet nebo žlučovou kyselinu. Obě tyto látky trnovou korunu spolehlivě usmrtí. Kromě lovu hvězdic RangerBot také kontroluje kvalitu vody, hlídá znečištění a sleduje počet odumírajících korálů pro jasnou představu, v jakém stavu se celý útes nachází. Robot váží 13 kilogramů a na jedno nabití pracuje osm hodin. 

Živí koráli •  Profimedia.cz

Nový život korálům

K oživení korálového útesu ovšem nestačí jen zbavit se vandalské hvězdice. Proto nyní dostal robot mladšího bratříčka, který se jmenuje LarvalBot. Jeho prací bude korálové útesy opravit a znovu zabydlet. Vědcům se pomocí speciálních plachet podařilo zachytit larvy korálů a v přesně kontrolovaných podmínkách je chovat. Mají jich už stovky milionů a teď je chtějí umístit přesně tam, kde korálové útesy nejvíce trpí a potřebují oživení.

Práškovací ponorka

LarvalBot je o něco těžší a větší než jeho sourozenec-lovec. Váží 15 kilogramů a na délku má tři čtvrtě metru. Ovládat ho bude pilot ze souše pomocí aplikace na tabletu. Stejně jako dokáže RangerBot automaticky rozpoznávat predátorské hvězdice, bude LarvalBot schopen najít poškozené části útesu a osazovat je novými korály. Jak to probíhá? Pokud jste někdy viděli práškovací letadlo, které hnojí pole, je to něco podobného. Robot bude plout nad útesy a ze zásobníku uvolňovat připravené mladé jedince.

Satelitní snímek části Velké útesové bariéry. Celá je přes 200 km dlouhá a její součástí je asi 600 ostrovů •  Profimedia.cz

Přežijí korálové útesy?

Možná vás napadá, proč prostě korály nenechat, aby se rozmnožili sami. Je to kvůli rychlosti. V přírodních podmínkách by velká část zárodků zahynula, díky robotovi bude jejich šíření mnohem účinnější. Vědci tvrdí, že jejich rozmnožování bude stokrát rychlejší. Koráli, kteří se uchytí, pak začnou sami růst. Zhruba po třech letech dosáhnou dospělosti a budou se schopni sami rozmnožovat. Musíme v to doufat, protože pokud bychom o korálové útesy přišli, byla by to obrovská ztráta pro celou naši planetu. A také příšerná vizitka lidské civilizace o tom, jak se k ní chováme.


Kdo žije na korálových ústech?

5000 druhů měkkýšů

1500 druhů ryb

30 druhů mořských savců

215 druhů ptáků

17 druhů mořských hadů

6 druhů želv


Šlechtění korálů: Nová naděje pro útesy

Šlechtění korálů: Nová naděje pro útesy

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

Avengers: Endgame – Režiséři odhalují záhadu Captaina Ameriky

 

Články odjinud