Plastikové modely 4: Akrylové barvy

Plastikové modely 4: Akrylové barvy
Sdílej
 
V pokračování seriálu návodů na lepení plastikových modelů se budeme věnovat barvení modelu pomocí akrylových modelářských barev.

ABC s dárkem plastikového modelu koupíte tady >>

MINULE Lepíme Marmon Herrington

K barvení modelu můžete použít širokou škálu barev. Nejčastější jsou emailové a akrylové barvy.

Emailové barvy

Emailové barvy, nazývané také syntetické, jsou většinou balené ve známých plechovkách. Jejich výhodou je že se s nimi snadno pracuje a na výběr je velké množství odstínů. Mezi nevýhody patří dlouhá doba schnutí, někdy i 24 hodin a především zápach a nutnost používat na ředění i mytí štětců ředidlo. Dá se s nimi pracovat jen v dobře větrané místnosti a určitě nejsou vhodné pokud barvíte modely ve svém pokojíku nebo maminčině kuchyni.

Emailové barvy, nazývané také syntetické, jsou většinou balené ve známých plechovkách •  Luboš Vinař st.

Akrylové barvy

Akrylové barvy, které jsou bez zápachu, jsou ředitelné vodou, rychle schnou a při správném použití se s nimi dá model nabarvit velmi dobře. Vyrábí je mnoho výrobců a jsou k dostání v širokém sortimentu v každé modelářské prodejně. Je potřeba si koupit barvy které jsou určeny pro natírání štětcem. S výběrem vhodných barev vám jistě ráda pomůže obsluha v modelářské prodejně. Nezapomeňte si sebou do prodejny vzít návod k modelu nebo alespoň seznam barev které potřebujete.

Akrylové barvy, které jsou bez zápachu, jsou ředitelné vodou, a rychle schnou •  Luboš Vinař st.

Pro akrylové barvy je vhodné také zakoupit retarder. Retarder je přípravek který zpomaluje zasychání barev. Barva se tak lépe roztírá štětcem a dělá hezčí povrch. Přitom však stále zasychá během několika minut.

Retarder je přípravek který zpomaluje zasychání barev •  Luboš Vinař st.

Většina akrylových barev se dá ředit vodou, ale speciální ředidlo je vždy o trochu lepší. S jeho výběrem vám opět, podle typu barev, poradí v prodejně.

Většina akrylových barev se dá ředit vodou, ale speciální ředidlo je vždy o trochu lepší •  Luboš Vinař st.


Dále budete potřebovat plochý měkký štětec velikosti 4-6 na barvení větších ploch, menší kulatý štětec velikosti 00-1 na detaily, a pro míchání barev různá víčka, lékovky nebo kalíšky. Na vymývání štětce si připravte nádobku s čistou vodou a čistý hadřík nebo papírové kapesníky.

Budete potřebovat plochý měkký štětec velikosti 4-6, menší kulatý štětec velikosti 00-1 a různá víčka, lékovky nebo kalíšky •  Luboš Vinař st.

Příprava barvy

Barvu před použitím důkladně promíchejte. Některé barvy v sobě mají kuličku, která rozmíchání barvy usnadňuje, jiné je potřeba v lahviččce rozmíchat kouskem drátu nebo plastové tyčinky z rámečku. Nepoužívejte na míchání dřevěné tyčky a špejle, uvolňují se z nich kousky vláken a pilin které jsou pak vidět na natřeném modelu.

Když je barva řádně promíchaná odeberte si malé množství barvy do kalíšku a nařeďte vodou nebo raději vhodným ředidlem asi na hustotu jakou má smetana. Vhodné ředění si musíte vyzkoušet. Pokud použijete retardér, přidejte ho do barvy jako první. Retarder také barvu ředí. Retarderu může být v barvě maximálně 20%, raději o trochu méně. Pokud je i pak barvu potřeba ještě naředit použijte ředidlo nebo vodu. Barva musí mít takovou hustotu aby se dobře roztírala a netvořila silnou vrstvu. Barvy si připravte vždy jen takové množství které spotřebujete. Na model Mustanga z tohoto článku stačilo od každého odstínu jen několik kapek. Po použití nespotřebovanou barvu nevracejte zpátky do lahvičky, naředěná barva by znehodnotila celý obsah lahvičky.

Barvení interieru a detailů

Model nikdy nebarvěte celý najednou, ale po částech, a během celého sestavování modelu. Některé části modelu je třeba barvit ještě před slepením. Jde především o interiér kabiny, podvozkové šachty, motory a jejich kryty a další místa kam byste se po slepení už štětcem nedostali. Vždy je také lepší natřít například v interieru větší část plochy, než být po slepení trupu překvapen hluchým, prosvítajícím místem.
 Interiér začínáme barvit vždy barvou, které je největší plocha, v našem případě zelenou. Po nabarvení základní části domalujte detaily malým štětcem.

Model nikdy nebarvěte celý najednou, ale po částech, a během celého sestavování modelu •  Luboš Vinař st.

Některé drobné části je vhodné barvit odděleně a na model je přilepit už nabarvené. V interiéru je to především sedačka a palubní deska, z ostatních částí to jsou kola, vrtule, výfuky, podvěsná výzbroj a výstroj. Drobné části, pokud je to možné, barvíme přímo v rámečku. Část rámečku s barveným dílem si upneme do kolíčku, nabarvíme a když je díl suchý tak ho oddělíte, začistíte vtok a opravíte nátěr.

Některé drobné části je vhodné barvit odděleně a na model je přilepit už nabarvené •  Luboš Vinař st.

Barvení větších ploch

Model před barvením opatrně, ale důkladně, odmastěte, například lihem. Je vhodné, ale není to nezbytně nutné, celý model nastříkat základovou barvou ve spreji. Je potřeba si samozřejmě napřed zakrýt všechny čiré díly a již nabarvené části. Nátěr na základové barvě mnohem lépe drží než na holém plastu a lépe se roztírá. Základová barva také odhalí drobné nepřesnosti, které ještě můžete opravit, zatmelit a obrousit.

Model před barvením opatrně, ale důkladně, odmastěte, například lihem •  Luboš Vinař st.


Model si pro stříkání vhodným způsobem upevněte. Můžete použít špejli nebo tyčku zasunutou do výtokové trysky nebo otvoru pro vrtuli. Případně můžete model nastříkat po částech. V každém případě, pokud použijete sprej, stříkejte model venku, na balkóně nebo terase. Samozřejmě pouze pokud neprší a nefouká silný vítr. Dejte pozor ať nezašpiníte sprejem okolí nebo sebe. Vhodné je si vzít gumové chirurgické rukavice.
 Sprejem stříkejte opatrně, ze vzdálenosti asi 30cm, krátkými stisky spouště. Dejte pozor ať se nezastavíte na jednom místě modelu. Vrstva základové barvy stačí tenká, ale souvislá. Před další prací nechte základovou barvu dobře zaschnout.

Model si pro stříkání vhodným způsobem upevněte •  Luboš Vinař st.

Pro upevnění modelu můžete použít špejli nebo tyčku zasunutou do výtokové trysky nebo otvoru pro vrtul •  Luboš Vinař st.

Když je základová barva suchá a jste s výsledkem spokojeni, předkreslete si měkkou tužkou na model rozhraní barev.

Předkreslete si měkkou tužkou na model rozhraní barev •  Luboš Vinař st.

Nátěr modelu vždy začínejte nejsvětlejším odstínem. Štětec do barvy nenamáčejte celý, ale maximálně asi 2/3 vlasu. Barva která se dostane až do kovové objímky nejde později ze štětce odstranit, zaschne a způsobí, že se štětec roztřepí. S takovým štětcem se pak špatně pracuje, štětec nedrží barvu a dělá šmouhy. O štětce se dobře starejte, po práci je vždy důkladně vymyjte a skladujte je vždy tak, aby neležely na vlasu. Nejlépe třeba ve skleničce, vlasem nahoru.

Nátěr modelu vždy začínejte nejsvětlejším odstínem •  Luboš Vinař st.

Štětec po namočení otřete o hranu nádobky a barvu nanášejte pravidelnými, plynulými tahy. Pokud je na modelu více barev, nejprve si obtáhněte barvou obrysy kamuflážních polí a pak vybarvujte vnitřek. Barvěte pokud možno jedním směrem a štětec táhněte vždy za sebou, mírně skloněný k povrchu. Nikdy "nešmrdlejte" štětcem do stran a nebo proti vlasu. Na natřená místa se nevracejte. Vrstva barvy by měla být tenká a pravidelná. Pracujte pomalu a pečlivě. Dávejte pozor aby barva nikde nestékala, nedělala skvrny nebo louže. Barva musí být rozetřená do pravidelné tenké vrstvy

Barvu nanášejte pravidelnými, plynulými tahy •  Luboš Vinař st.

Nesnažte se nátěr nanést v jedné silné vrstvě. Žádná barva nekryje dokonale. První vrstva nátěru většinou nevypadá moc dobře. To vás nesmí polekat. Je to běžné. Zvláště světlé barvy špatně kryjí a podklad prosvítá. Další vrstvy barvy všechny nedostatky skryjí.

První vrstva nátěru většinou nevypadá moc dobře. To vás nesmí polekat. Je to běžné •  Luboš Vinař st.

Po první vrstvě nechte barvu důkladně zaschnout. Potom model natřete další vrstvou barvy. Hodně světlé a špatně kryjící barvy někdy potřebují i tři vrstvy. Opět pracujte pečlivě. Natřete vždy jen jeden odstín. S dalším odstínem pokračujte teprve tehdy, až když je předchozí nátěr suchý. Jestliže je kamufláž složená z více barev, snažte se kamuflážní pole vybarvit přesně, nepřetahujte jeden odstín do druhého. Na rozhraní barev pak vznikají silnější linky barvy, které znehodnocují pěkný povrch modelu. Pokud práci neuspěcháte a máte správně naředěnou barvu, získáte krásný povrch bez stop po štětci.

Po první vrstvě nechte barvu důkladně zaschnout •  Luboš Vinař st.

Když barva důkladně zaschne, model natřete další vrstvou •  Luboš Vinař st.

Ihned po skončení práce důkladně vymyjte štětec vodou a vytřete ho do sucha. Kvalitní štětec je základem hezkého nátěru a při dobrém zacházení vám vydrží dlouhou dobu.

Tip:

Akrylové barvy docela rychle zasychají, a to nejen na modelu, ale i na štětci. Se štětcem se zaschlou barvou se ale špatně pracuje, je proto dobré občas i během práce štětec vymýt ve vodě. Ta trocha barvy, kterou vymyjete ze štětce stojí jistě méně, než nový kvalitní štětec.

PŘÍŠTĚ Jednoduchý KIT

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 13/2019

Plastikové modely 1: Lepíme náš dárek

Plastikové modely 1: Lepíme náš dárek

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

VIDEO Na návštěvě v továrně na autíčka

Video se připravuje ...

Na návštěvě v továrně na autíčka Abrex • Zdroj: redakce ABC


 

Autor

Luboš Vinař st.

 

Články odjinud