K Niagarským vodopádům potichu a bez emisí

K Niagarským vodopádům potichu a bez emisí
Sdílej
 
Elektromotor, jako pohon, se pomalu dere do automobilů, ale tam to zdaleka nekončí. Jeho nasazení se totiž chystá i na vodě!

 

Firma ABB, která se zabývá vším kolem elektroniky, robotiky a energetiky, chystá dvě nové výletní lodě, které budou sloužit turistům u Niagarských vodopádů. Nebudou to ovšem jen tak ledajaká plavidla, budou totiž poháněna elektromotory.

Milionové Niagáry

Pohon pomocí elektromotoru napájeného baterií má při správném nasazení jen samé výhody. Turisté si vychutnají zážitek bez hluku, emisí a v neposlední řadě tento druh pohonu produkuje i nižší vibrace.

Lodě bude provozovat společnost Maid of the Mist a to vždy od dubna do listopadu. Od výletního mola u vodopádů budou lodě vyplouvat co třicet minut a ročně by měly přinést úchvatnou podívanou na Niagarské vodopády zhruba 1,6 milionu turistů.

Rychlé baterie

Pro elektrický pohon jsou samozřejmě potřeba baterie. Ty mají dohromady celkovou kapacitu 316 kWh. Zajímavé je, že lodě jsou konstrukčně katamarány a v každém trupu je samostatný a oddělený systém pohonu, který může fungovat i samostatně. To se hodí třeba v případě poruchy jednoho z motorů. Dobíjení baterií bude probíhat ve chvílích, kdy budou nastupovat a vystupovat pasažéři, což má trvat zhruba sedm minut. Mimochodem, motory mají solidní výkon 400 kW.

Baterie mají dohromady celkovou kapacitu 316 kWh •  ABB/YouTube

Dokonale bezemisní

Energii pro výše zmíněné dobíjení bude dodávat největší zdroj obnovitelné energie v USA, který se přímo nabízí – vodní elektrárny. Provoz tedy bude naprosto ekologický od začátku do konce, což například u elektřinou poháněných aut je prakticky nemožné. Ta sice nekouří, ale většina energie pro jejich dobíjení se získává z uhlí.


Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Stop emisím: První elektrické letadlo bude volně k prodeji

Stop emisím: První elektrické letadlo bude volně k prodeji

Přelomový objev: Nákladní lodě mění počasí

Přelomový objev: Nákladní lodě mění počasí

 

Články odjinud