Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři
Sdílej
 
Ekologické. Ekonomické. Soběstačné. Takové má být město poskládané ze stovek malých umělých ostrovů.

Kolonie Oceanix má lidem umožnit žít v suchu na vlnách světových oceánů. Jejím základem bude šestistěnná platforma s délkou jedné hrany 75 metrů. Jde vlastně o plovoucí ostrov, který je vyroben z vodotěsných a pevných materiálů. Na povrchu stojí nízká stavení z bambusu a dalších přírodních materiálů, která poskytnou bydlení přibližně 300 lidí. Šest platforem zakotvených u sebe vytvoří vesnici, šest spojených vesnic pak město s přibližně 10 000 obyvateli.

Soběstačné bydlení

Ostrovní města nejsou výmyslem znuděných miliardářů. Podle některých předpovědí stoupající hladiny oceánů zaplaví kolem roku 2050 pobřeží velkých kontinentů. Oceanix tak může poskytnout bydlení miliónům lidí, kterým zmizí země pod nohama. Organizace spojených národů (OSN) se na takovou možnost již připravuje a s inženýry projektu aktivně spolupracuje.

Bydlení budoucnosti na moři v kolonii Oceanix •  Oceanix

Velkou výhodou Oceanix je energetická soběstačnost každého ostrova. Střechy budov pokrývají solární panely a inženýři počítají i s alternativními zdroji energie, například s větrnými a příbojovými elektrárnami. Zásobníky pro elektřinu jsou ukryté ve vnitřku ostrova, stejně jako tepelné výměníky, komposty a servisní místnosti.

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

3D farmy na moři

Opatrně budou muset obyvatelé kolonie přistupovat k otázce jídla. Namísto divokého rybaření, které by podpořilo úbytek ryb a poškodilo podmořské prostředí, slouží některé ostrovy jako specializované farmy. Počítá se s několikapatrovými poli, ovocnými sady a samozřejmě také s mořskými farmami, ve kterých se rostliny pěstují na vertikálně umístěných konstrukcích – říká se tomu 3D farmaření – mezi kterými jsou drátěné sádky. Cílem architektů je absolutní soběstačnost kolonie. K té patří i recyklace odpadů, které se vrátí jako hnojivo pro farmy nebo materiál pro opravy. Jakmile kolonie dosáhne určité úrovně nezávislosti, bude možné dodávat z ní potraviny i zpět na pevninu.

Záliv uvnitř města poslouží jako klidný přístav pro solární katamarány •  Oceanix

Cyklistům zdar!

Při pohledu na vizuály projektu Oceanix vás možná napadlo, jak se budou lidé po slepenci umělých ostrovů pohybovat. Nebude to autem, ale především na kole! Nejdelší vzdálenost z jakéhokoliv místa bude 1,5 kilometru, kolem celého města pak povede 3 kilometry dlouhá stezka pro pěší a cyklisty. K farmářským ostrovům nebo na výlet se pak bude jezdit solárními katamarany.

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Dopravní prostředky jsou pro přežití kolonie životně důležité. Bez farmářských ponorek a údržbářských lodí by lidé brzy neměli co jíst a jejich ostrovy by se mohly potopit. Proto Oceanix svým poskládáním vytváří ve svém středu klidnější zátoku, kde budou lodě bezpečně kotvit.

Ostrovy mají být ukotveny v mělkých vodách na dohled od pevniny •  Oceanix

Nepotopitelné

Oceanix je pokračováním projektu, se kterým vás ábíčko seznámilo před dvěma lety v čísle 19/2017. Nové informace dokazují, že mořské soběstačné kolonie se neustále vyvíjí a blíží ke svému uskutečnění. Pro Čechy nejbližší vyrostou v Černém moři a ve Středozemním severně od Káhiry.

Mořská síla

Moře je zásobárnou energie, stačí ji jen pořádně využít. K tomu slouží příbojové elektrárny, například 73 metrů dlouhá platforma Orbital O2 s dvěma turbínami o výkonu 1MW. Elektřinu vyrábějí podle pohybu vodní masy během přílivu a odlivu a během roku pokryjí elektrickou spotřebu zhruba 3 000 osob ročně. Pro pobřežní města a vesnice jde jednoznačně o levnou a "zelenou" energii.


Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu

Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Tajemství prastarých umělých ostrovů

Tajemství prastarých umělých ostrovů

 

Články odjinud