Speyer & Sinsheim: Planety technických divů

Speyer & Sinsheim: Planety technických divů
Sdílej
 
Návštěva největších technických muzeí v sousedním Německu přináší nové zážitky a poučení.

 

Když se na to podíváte s nadhledem, je to vlastně parkoviště s plochou 200 kilometrů čtverečných. Rozdělené je mezi dvě německá města. Ve Speyeru mají 150 km2, v nedalekém Sinsheimu pak 50 km2. Zaparkované tu je všechno, co má kola, křídla nebo alespoň motor libovolného typu.

Ztracen v technice

Milovníci techniky si v muzeích přijdou jako v zemi zaslíbené. Na dlouhé hodiny se můžete ztratit mezi exponáty z nejrůznějších technologických epoch a stále objevovat něco, co jste ještě neviděli.  Počítejte s námi: auta, dopravní letadla, vlaky, ponorky, motorky, kola, vrtulníky, lodě, Formule 1, traktory, parní stroje, stíhačky, tanky, děla, autobusy, náklaďáky, sekačky, dvouplošníky, vírníky a tamhle vzadu, tam pěkně prosím stojí lunární modul Eagle.

Boeing 737 věnovala muzeu ve Speyeru letecká společnost Lufthansa a můžete si ho prozkoumat zevnitř! •  Pavel Dobrovský

Buran na zemi

Začneme ve vzdálenějším Speyeru, kam to naší redakční výpravu táhlo především proto, že máme rádi dobývání vesmíru. Muzeum v tomto směru exceluje a žádný fanoušek orbitální techniky by si ho neměl nechat ujít. Prostorné hale kraluje raketoplán Buran, který chtěl Sovětský svaz nasadit do závodů s americkými raketoplány typu Space Shuttle. Nikdy se ale nedostal do ostrého provozu. Když si ho projdete, protože do většiny exponátů můžete oficiálně proniknout, nastává čas na průzkum objektů na oběžné dráze.

Video se připravuje ...

Ábíčko s kamerou: Raketoplán Buran • Zdroj: ABC

ISS na dosah

Kurátoři výstavy se činili a vedle starého Burana předvádějí repliky modulů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Nejnověji je mezi nimi ruská Hvězda (Zvezda), klíčový modul usazený na ISS před 19 lety. S délkou kolem 13 metrů a průměrem 4 metrů jde o pořádný válec, jehož interiér je do detailu vidět díky průhledné stěně. K nahlédnutí je také laboratorní modul ISS Columbus anebo evropský výcvikový modul Spacelab, který byl umístěn do amerických raketoplánů.

Vyčerpávající expozice věnovaná programu Apollo •  Pavel Dobrovský

Apollo a dál

Měsíc, to je nejvzdálenější místo ve sluneční soustavě, na kterém člověk otiskl podrážky svých bot. Na okamžik, který se odehrál 21. července 1969, vzpomíná replika lunárního modulu Eagle, vedle kterého se na rekonstrukci měsíčního povrchu předvádí historie programu Apollo. K vidění je i kopie měsíčního vozidla a dokonce skafandru Eugena Cernana, který velel misi Apollo 17 a stal se roku 1972 posledním mužem, který Měsíc osobně navštívil. Kousek toho Měsíce se ale dostane i na váš dosah – odštěpek čedičového masivu z měsíčních Apenin je vystaven přímo proti výstupu z Eagle.

Technické muzeum v Sinsheimu •  Technik Museum Speyer & Sinsheim

Královna vzduchu

Sinsheim, tam je to jiné. A jak! Nejdůležitějším (a nejviditelnějším) z tisíců exponátů je nadzvukový francouzsko-britský letoun Concorde. Concorde, to je tragická legenda. Letadlo vyvíjené od roku 1976 dosahovalo rychlosti až Mach 2 (2180 km/h), ale po nehodě roku 2000 při startu v Paříži byly jeho lety pomalu zastaveny. V Sinsheimu se Concordem můžete projít a nově se také podívat na čtyři letecké motory od společnosti Rolls-Royce a řadu vybavení letadla, jako jsou například sedačky nebo originální podvozek.

Závodní auta všeho druhu v Sinsheimu •  Pavel Dobrovský

Na čtyřech kolech

Sinsheimské muzeum je jinak orientované hlavně na fanoušky automobilů. Jednotlivé kolekce jsou rozdělené podle výrobců nebo tematicky. Nás nejvíce zaujaly luxusní americké Chevrolety a Fordy z 50. a 60. let minulého století, které americké dálnice přestaly zdobit v 70. letech, kdy přišlo výrazné zdražení pohonných hmot. A špatné nejsou ani závodní auta – od Formulí-1 přes kolekce rally vozů až po Blue Flame, rekordmanskou speciálku schopnou dosáhnou rychlosti 1001 km/h. V nové hale pak bude k vidění sbírka závodních modelů Alfa Romeo.

Srazy fanoušků strojů jsou pro technická muzea vítaným zpestřením •  Technik Museum Speyer & Sinsheim

Star Wars ve Speyeru & Sinsheimu

Vedle jednotlivých sbírek probíhají v muzeích srazy majitelů a příznivců určitých značek nebo témat. Můžete tak navštívit setkání majitelů Trabantů a Lad, přehlídku hot rodů nebo Corvett či sraz cosplayařů ze Star Wars Strážců galaxie nebo Avengers. Je to zajímavá show, když třeba okolí Buranu a Eaglu ožije kostýmovanými hrdiny. V technických muzeích Sinsheim a Speyer je zkrátka neustále na co se dívat!

Jak se tam dostat?

Od hranic Česka s Německem trvá jízda autem po dálnici A6 necelé čtyři hodiny do muzea ve Speyeru a do Sinsheimu je to o půl hodiny kratší. Muzea mají otevřeno 365 dní v roce od 9 do 18 (nebo do 19 o svátcích) hodin. Ubytování je možné v hotelích hned vedle muzejních ploch. Je možné přijet "na otočku," ale v takovém případě doporučujeme pečlivě naplánovat, co přesně chcete vidět.

Další informace tady >

VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

VIDEO: ABC v technických muzeiích Speyer a Sinnsheim

Airbus mimo provoz: Konec leteckého obra

Airbus mimo provoz: Konec leteckého obra

Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit

Výtopna Jaroměř: Železniční muzeum kuriozit

 

Články odjinud