Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky
Sdílej
 
Tentokrát jsme pro vás testovali aplikace na výuku jazyků. Díky nim se klidně můžete rozloučit s nudným civěním do slovíček nebo nezáživných frází v učebnicích. Zkuste to jinak a stáhněte si některou z aplikací. Prozkoumali jsme pro vás ty nejlepší. Mnohé se naučíte a ještě vás to bude bavit.

Duolingo

Jde asi vůbec nejstahovanější a nejpopulárnější aplikaci na výuku cizích jazyků. Z češtiny tady sice můžete procvičovat jen angličtinu, pokud ji ale alespoň trochu ovládáte, otevírá se vám brána k učení desítek jazyků, z nichž některé možná ani neznáte! Můžete začít buď od nejzákladnějších frází, nebo si zkusit rozřazovací test, který vám poví, jak jste na tom a bude vám servírovat cvičení pro vaši úroveň znalostí.

Duolingo je asi nejstahovanější a nejpopulárnější aplikaci na výuku cizích jazyků •  Google Play

Po zapnutí programu na vás vždy čekají lekce o několika cvičeních. Seřazujete v nich věty do správného slovosledu, píšete to, co slyšíte, nebo překládáte. Občas vás také appka požádá, abyste frázi zopakovali do mikrofonu s co nejlepší výslovností. Jakmile všechna cvičení v lekci úspěšně zdoláte, odemknou se vám další úrovně. Podle toho, jak aktivně se chcete učit, si nastavíte denní cíl. Za jeho splnění vás čeká virtuální měna – tzv. lingoty. S těmi je celé učení ještě zábavnější. Můžete je třeba sázet na to, kolik dní po sobě zvládnete procvičovat, pokud budete nějakou dobu bez mobilu, koupíte si zmrazení řady, anebo oblečete svého průvodce programem – zelenou sovu - do nějakého hezkého outfitu.

Speaky

Baví vás procvičování jazyka spíše se skutečnými lidmi, ale být každou chvíli v zahraničí je prostě nemožné? Právě tenhle problém vám vyřeší aplikace Speaky, ve kterém jde hlavně o jedno: Bavit se se skutečnými rodilými mluvčími. Na začátku si navolíte, jakými jazyky hovoříte, a které se chcete učit. To proto, že nebudete jen studentem, ale i učitelem! Po registraci vás čeká rozřazovací test, který určí vaši úroveň jazyka, který si chcete zlepšit. Vyplníte základní informace o sobě a po pár minutách už můžete hledat parťáky na chatování.

V aplikaci Speaky jde o to bavit se se skutečnými rodilými mluvčími •  Google Play

Ve většině případů si vybíráte z nabídky rodilých mluvčích jazyka, který se chcete učit (např. angličtina), kteří se zároveň chtějí zlepšit ve vašem rodném jazyce (čeština). Dotyčný pak zkouší komunikovat česky a vy odpovídáte anglicky. Pokud udělá chybu, můžete mu v textu označit, co je špatně a následně opravit. Stejně tak může opravit i cizinec vaši zprávu. Abyste byli motivováni i jinak než dobrým pocitem z nových znalostí, za každý milník získáváte body XP a vaše úroveň se zvyšuje. Odeslali jste 50 zpráv? Dalších 10 opravili? Body navíc. A nejen to. Čím aktivnější budete, tím větší je šance, že poznáte nové přátele a třeba se za nimi jednou vydáte na výlet.

Busuu

Tahle aplikace je spíše pro pokročilejší, i když by se ani úplný začátečník neměl ztratit. Nenajdete v ní ale vůbec žádnou češtinu! Od začátku jste hozeni do moře cizího jazyka a musíte plavat, jinak se utopíte. Po zaregistrování odpovíte na pár otázek, které vás zaškatulkují na nějakou úroveň (A1 = začátečník, B1 – středně pokročilý).Pak vás čeká řetězec lekcí na různá témata, kde se musíte do jazyka opravdu ponořit.

V aplikaci Busuu jste od začátku hozeni do moře cizího jazyka a musíte plavat •  Google Play

Většinou máte v každé lekci na výběr ze tří cvičení. Jedno zabere průměrně 10 -15 minut. Znalosti vám appka do hlavy nalévá všemi způsoby. Opakujete, co slyšíte, nová slovíčka vám vkládá do vět, které znáte, takže jejich význam odvozujete, u frází vám předkládá mnoho příkladů jejich použití. A pokud vám to bude málo, můžete si dokoupit prémiovou verzi s dalšími lekcemi. I bez ní ale můžete sledovat statistiky vašeho učení a mít tak černé na bílém váš progres. Je to rozhodně příjemnější kontrola než testy ve škole.

Mondly Languages

Mondly Languages vás uvítá veselou grafikou, ve které se ale možná ze začátku budete trošku ztrácet. Jak si na ni však zvyknete, už vás nepřehlednost trápit nebude. Učit se tady můžete jako host, nebo si založit účet, díky kterému máte možnost měřit se s kamarády, jinými Čechy, nebo třeba celým světem! Za žebříček dáváme palec nahoru.

Aplikace Mondly Languages vás uvítá veselou grafikou, ve které se ale možná ze začátku budete trošku ztrácet •  Google Play

Klasické lekce jsou podobné Duolingu. Většinou skládáte dohromady věty, nebo píšete, co slyšíte, či opakujete slova a věty do mikrofonu. Nová slovíčka se učíte pomocí obrázků. Ať už je spojujete nebo porovnáváte. Praktické schopnosti potom otestuje funkce chatbot, kde komunikujete s počítačem. Z nabídky vybíráte vhodné odpovědi, načež dostanete bleskurychlou reakci. Chcete vidět vaše zlepšení? Pod tlačítkem statistika se skrývá, kolik slovíček jste se naučili nebo jak jste denně aktivní. Pořád tak máte před očima, v čem je potřeba se zlepšit. Nevýhodou je, že si kvůli nemálo lekcím musíte pořídit prémiový účet. Jinak vám ale i tahle appka určitě pomůže se zvládnutím cizí řeči.

Další užitečné aplikace testujeme tady:

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

 

Články odjinud