Nový hypersonický letoun zvládne létat dvakrát rychleji než střela ze samopalu

Nový hypersonický letoun zvládne létat dvakrát rychleji než střela ze samopalu
Sdílej
 
Jmenuje se Talon-A a bude létat ďábelskou rychlostí. Přesněji řečeno dvakrát rychleji než střela ze samopalu. A to je fakt ďábelské! Díky raketovému motoru, který vyvinuli konstruktéři největšího letadla Stratolaunch, dosáhne bezpilotní letoun Talon-A rychlosti až mach 6, tedy 7350 km/h. Podívejte se na to!

 

Nový hypersonický letoun Talon-A má sloužit pro výzkum a bleskurychlou přepravu. O tom, co ještě dokáže a jak bude fungovat v tandemu s letadlem Stratolaunch, píšeme v ABC č. 11, které si můžete koupit tady (online s doručením domů). Myšlenka postavit super rychlé letadlo jako ze sci-fi filmu nebo seriálu není úplně nová. Inženýři Stratolaunche ji představili už před 18 měsíci ještě pod názvem Hyper-A. Mezitím došlo ke změně ve vedení firmy. Zesnulého vizionáře Paula Allena, který založil Microsoft společně s Billem Gatesem, vystřídal miliardář Steve Feinberg. Teď je v plánu uvést Talon-A do provozu v roce 2022.

Nový hypersonický letoun Talon-A od Stratolaunch Systems zvládne létat dvakrát rychleji než střela ze samopalu. Vzlétnout má v roce 2022 •  Profimedia.cz

Letoun Talon-A je dlouhý 8,5 metrů s rozpětím křídel 3,4 metry. Ještě větší má být jeho budoucí nástupce Talon-Z navržený pro rozměrnější náklady a možná i pro transport lidí na oběžnou dráhu Země. Ale firma Stratolaunch Systems jeho vývoj teprve plánuje. Dostat dnes už hotový Stratolaunch od náčrtů na oblohu trvalo devět let. Největší letadlo světa poprvé vzlétl teprve v dubnu 2019. Takže kdy a jestli se nakonec dočkáme i letounu Talon-Z, je zatím ve hvězdách.

Kup si ABC č. 11/2020 >

Stratolaunch: První let titána

Stratolaunch: První let titána

Solar Impulse 2: Letadlo na sluneční energii

Solar Impulse 2: Letadlo na sluneční energii

Hypersonický Boeing: Průzkumník budoucnosti

Hypersonický Boeing: Průzkumník budoucnosti

 

 

Články odjinud