Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon

Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon
Sdílej
 
Dílna STAR Labs ve své hvězdné zkratce ukrývá označení pro Laboratoře technologii a pokročilého výzkumu Samsung. Nedávno představila výsledek svého několikaletého zkoumání a způsobila tím doslova poprask. Projekt Neon usiluje o vznik virtuálních identit s umělou inteligencí, které jsou k nerozeznání od opravdového člověka. Umělá inteligence už nebude jenom plnit vaše přání. Také vám bude moci ukázat, co si o nich myslí!

 

Nepůjde ovšem o hlasové asistenty ani chatboty, jež pomáhají při řešení problémů pomocí automatických odpovědí. Neon si dal za úkol vytvořit most mezi člověkem a umělou inteligencí. Chce dát počítačům pocity, tvář a výraz a zpříjemnit tak komunikaci s umělou inteligencí. Tvůrci věří, že právě neschopnost vyjádřit emoci je největší problém dnešních asistentů. Na ukázku proto představili několik virtuálních identit. Až mrazí, jak jsou podobné skutečným lidem. Mohou ovšem vypadat i úplně jinak – třeba jako postavy z komiksu nebo animáku.

Neon používá jazyk těla

Neon věří, že ze svých asistentů vychová herce, recepční, technické rádce nebo třeba televizní hlasatele. Přesto to neznamená, že by měli nahradit lidskou práci. Spíše mají zpříjemnit komunikaci s počítačem tak, aby se člověk nemusel orientovat v ovládání samotného programu nebo zařízení. Naopak bude stačit číst jeho výraz a komunikovat se strojem stejně jako s člověkem. Asistenti Neon mohou sloužit i osamělým lidem jako společníci. Budou se neustále učit, sbírat informace či vzpomínky a podle toho zdokonalovat své jednání.

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Geniální sen o umělé inteligenci

Možná to vypadá jako nerealistický sen nebo nafouknutá bublina. To by za tím ale nesměl stát uznávaný vědec Pranav Mistry. Ten získal světovou popularitu jako výzkumník v projektu SixthSense proslulé technické univerzity MIT. Mistry s její podporou prozkoumával možnosti nositelné elektroniky, tzv. wearables. Před deseti lety sestrojil počítač, který si pověsíte na krk nebo posadíte na hlavu a můžete ho ovládat pomocí gest prsty. Za svůj výzkum posbíral spoustu prestižních ocenění a obsadil žebříčky nejperspektivnějších mladých mozků světa.

Pranav Mistri patří mezi vizionáře vztahu umělé inteligence a člověka •  Neon

Kdy se dočkáme?

Mistry poté nastoupil do Samsungu, kde stál za rozvojem divize wearables Galaxy Gear. Je logické, že první asistenti od Neonu se objeví právě zde. Spekuluje se o tom, že se Neon objeví u očekávaného mobilu Samsung Galaxy Note 20. Výrobce zveřejnil patent, který obsahuje mimo jiné holografický projektor. Nabízí se proto vysvětlení, že je zde právě pro promítání virtuální identity Neon. Odpovědi se dočkáme letos v srpnu, kdy Samsung představuje novinky z řady Note.

Umělá inteligence s lidskou tváří: Asistenty je možné upravit (nastavení vidíte vpravo), aby vypadali reálně, odpovídali okamžitě a byli v reakcích přirození •  Neon

Digitální asistenti

Cortana

Asistentku jménem Cortana představil Microsoft v roce 2014. Inspirovala se proslulou umělou inteligencí z herní série Halo, kde radila hráčům a asistovala při nabourávání se do mimozemských počítačů. To sice její skutečná kopie neumí, zato funguje jako vynikající digitální diář. Navíc ji můžete spustit nejen ve Windows, ale i na Androidu či iOS.

Alexa

Alexu vyvinul prodejní gigant Amazon. Nenajdete ji téměř v žádných mobilních zařízeních, nýbrž v obývácích. Nejčastěji na ni narazíte v bezdrátovém reproduktoru Echo, který slouží zároveň jako centrála po ovládání chytré domácnosti. Umožňuje hlasem zapínat světlo, topení nebo si přes ni můžete objednat zboží z internetu.

Siri

Siri je asistentka, kterou najdete téměř ve všech zařízeních Apple. Vyniká hlavně jako pomocník při práci s mobilem. Můžete jí diktovat zprávy pro přátele nebo úkoly a budete mít jistotu, že na nic nezapomenete.

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Nová technologie a umělá inteligence krotí Slunce

Nová technologie a umělá inteligence krotí Slunce

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

 

Články odjinud