Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče

Virtuální realita pro všechny: Oculus Quest jsou nejlepší brýle pro hráče
Sdílej
 
Virtuální realitu máme v redakci rádi. Věříme jejím možnostem ve vzdělávání a zábavě, ale zároveň je jasné, že inženýři jsou na začátku dlouhého vývojového běhu. Dělají velké kroky. Nestačili jsme se divit, když jsme dostali na testování brýle Quest od společnosti Oculus. Tu před nějakým časem koupil internetový gigant Facebook a snaží se s Quest dodávat VR řešení pro všechny. A je to vidět.

 

Od vybalení z krabice doo hraní jedné z her to trvá kolem pěti minut. Brýle Oculus Quest nejsou spojené kabelem s počítačem nebo televizí a nepotřebujete ani montovat nejrůznější čidla do koutů místnosti. Prostě nasadíte na hlavu, nakreslíte herní prostor kolem sebe a – hrajete. Daní za volný pohyb a jednoduchost užívání je nižší kvalita obrazu, která ale pro většinu současných her na úrovni Fortnite bez problémů stačí.

Virtuální realita není jen na hraní

Jenže byla by chyba myslet si, že virtuální realita je jen na hraní. Víte, na co nás Quest nachytal nejvíc? Na sledování přírodovědných dokumentů! Nabízí je služba Oculus TV a jde o krátkometrážní dokumenty ze života zvířat. Sice nejsou v češtině, ale už jen samotná možnost rozhlížet se po jihoamerické džungli nebo sledovat život pod hladinou oceánů stojí za to. Témat dokumentů je samozřejmě mnohem více a najdete i skvělé interaktivní polohry, ve kterých třeba navštívíte rekonstrukci historických událostí nebo jednotlivé planety Sluneční soustavy.

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

Virtuální realita ve vaší škole: Připrav se, studente, začínáme!

(Ne)sobecká VR

Na používání VR byla vždy jedna špatná věc – jde o sobecký zážitek. Ten, kdo je uvnitř, nemůže sdílet své zážitky s ostatními. To je něco úplně jiného, než když se díváte s rodinou na film, ukazujete kamarádům nejnovější výtvory v Robloxu na monitoru počítače nebo společně z mobilu posloucháte nové tracky vašeho oblíbeného DJe. Virtuální realita je zkrátka okno pro jednoho člověka. To se nyní mění – díky Čechům.

Krabička pro zrcadlení obrazu do televize v sobě ukrývá Chromecast •  VRGINEERS

Quest a krabička do televize

Český portál Adrop.cz se spojil se společností VRgineers a Quanti a k brýlím Quest připravily chytrou černou krabičku s jedním jediným knoflíkem. Jde vlastně o miniaturní počítač s pasivním chlazením. Stačí ho zapojit do televize pomocí HDMI kabelu, zapnout a obraz z brýlí se přes něj bezdrátově přenese právě do televize. Je to prosté a zároveň extrémně účinné. Krom toho, že jsme všichni mohli sledovat rybky v Amazonce nebo se smát, jak někomu nejde hudební šavlovačka Beat Saber, odkryly se nám společenské zážitky, jaké známe spíše z deskových her.

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

Virtuální svět pro všechny

Představte si, že hrajete detektivku, ve které máte odhalit záhadu egyptské mumie a ztraceného profesora z londýnského muzea. Pohybujete se skrz kanceláře a depozitáře, hledáte předměty a používáte je na otevírání dveří a luštění rébusů. Nejenže jste ve virtuálním světě, ale vaši kamarádi hlavně na televizi vidí, co děláte, a společně můžete přicházet na řešení hodně zapeklitých problémů. A to jsme si nevymysleli – tak funguje příběhová hra The Room VR: A Dark Matter. Jí podobných najdete celou řadu. S pomocí zařízení od VRgineers, Quanti a Adrop.cz tak virtuální realita přestává být sebestřednou záležitostí a stává se zábavou pro všechny přítomné.

Xtal nabízí špičkové rozlišení 5K, krystalicky čistý obraz a vlastní optiku •  VRGINEERS

Čistý virtuální obraz českých Xtal

Česká společnost VRgineers patří k úspěšným výrobcům brýlí pro virtuální realitu. Jejich řada Xtal nabízí špičkové rozlišení 5K, krystalicky čistý obraz a vlastní optiku. Jenže domů si brýle hned tak nepořídíte. Xtal jsou tak specializované, že se dodávají především průmyslovým návrhářům do továren a výrobcům letadel a armádám pro výcvik pilotů. Na řešení pro společenské využití Oculus Quest, o kterém píšeme, se firma podílela především proto, že chce pomoci virtuální realitě proniknout do více domácností.

XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K

XTAL: Otestovali jsme českou virtuální realitu s rozlišením 5K

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

Virtuální realita v chemii, fyzice nebo biologii? Nové cesty za poznáním ve školách

CableRobot Simulator: Nejdokonalejší virtuální realita

CableRobot Simulator: Nejdokonalejší virtuální realita

 

Články odjinud