Evropská sonda vyrazila na cestu k Marsu

Sdílej
 
Začátkem tohoto týdne odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur ruská raketa Sojuz, která na své palubě nesla sondu Evropské vesmírné agentury Mars Express, jež se nyní vydává na svou dlouhou misi, jejíž cílem je najít na rudé planetě známky života, nebo alespoň podmínky pro něj.

Součástí evropské sondy je také přistávací modul Beagle 2, který byl pojmenován podle lodi, na níž se Charles Darwin vydal na svou vědeckou cestu kolem světa a také poprvé formuloval svou evoluční teorii. Hlavní část vývoje a konstrukce tohoto modulu vznikala sice ve Velké Británii, podílelo se na ní však firmy a univerzity z dalších evropských států.

Foto
Přibližně 90 minut po startu rakety byl Mars Express naveden na správnou trajektorii pro svou meziplanetární cestu. Poté co družice dosáhne oběžné dráhy kolem marsu, bude po ní obíhat po dobu jednoho marťanského roku (687 pozemských dní) a zkoumat atmosféru, složení povrchu planety a tloušťku vrstvy ledu pod povrchem.
Poblíž rovníku shodí na její povrch modul Beagle 2, který pak bude pomocí robotické ruky a dalších zařízení podrobně prozkoumávat rudou planetu nejméně po půl roku s jediným cílem: nalézt konečnou odpověď na otázku kolem života na Marsu.

 

Články odjinud