Sonda připravena na cestu k Venuši

Sonda připravena na cestu k Venuši
Sdílej
 
Evropská vesmírná sonda Venus Express úspěšně absolvovala poslední fázi testů. Jeden a půl roku po tom, co byla její sesterská sonda Mars Express navedena na oběžnou dráhu kolem Marsu, je nová evropská sonda připravena odstartovat na první etapu své cesty k Venuši.

Sonda by měla poskytnout nejkomplexnější pohled na atmosféru Venuše. Bude studovat dosud nevyjasněné záhady, jako je například velice rychlá rotace atmosféry kolem planety jednou za 4 dny. Dále bude studovat celkovou teplotní bilanci a důsledky největšího skleníkového efektu, objeveného ve Sluneční soustavě, stejně jako strukturu a dynamiku oblačnosti a ultrafialového záření, objeveného nad vrstvou oblačnosti.

Vzhledem ke zvýšené intenzitě slunečního záření v blízkosti Venuše byla sonda Venus Express vybavena menšími panely slunečních baterií. Navíc byly použity články na bázi galium-arzenidu, které jsou odolnější vůči vysokým teplotám. Další změnou je použití dvou komunikačních antén na sondě Venus Express, instalovaných na protilehlých stranách. Na sondě Mars Express se nachází pouze jedna anténa s vysokým ziskem. Při pohledu z Venuše je Země vnější planetou a může se nacházet vzhledem ke Slunci v různých směrech, dvě antény umožní sondě komunikovat se Zemí v různých polohách na dráze kolem Venuše tak, aby se citlivé přístroje sondy nacházely vždy v poloze chráněné před slunečním zářením.
V současné době je sonda Venus Express umístěna v kontejneru, který bude tento týden uzavřen a převezen na letiště v Toulouse-Blagnac. Odtud bude letecky přepravena přes Moskvu na Bajkonur na palubě letounu Antonov 124. Start pomocí ruské nosné rakety Sojuz-Fregat je naplánován na 26. 10. 2005. Na oběžnou dráhu kolem Venuše bude navedena v dubnu 2006 a základní výzkum planety bude trvat zhruba 500 dnů.

 

Články odjinud