Technologie kolmého zápisu dat zvýší kapacitu pevných disků

Technologie kolmého zápisu dat zvýší kapacitu pevných disků
Sdílej
 
Kapacita pevných disků stále stoupá, ale současná technologie již pomalu dosáhla hranice svých možností. Proto se objevují nové technologie, které by měly umožnit výrobu ještě objemnějších disků. Jednou z nich je metoda kolmého zápisu dat.

Společnost Toshiba uvedla nyní do prodeje pevný disk, který využívá kolmého zápisu dat na plotny. Momentální maximální hustota zápisu dat, které bylo touto metodou zápisu dosáhla, je 133Gb na palec čtverečný.

To umožnilo vytvořit jednoplotnový, 1,8" široký disk s kapacitou úložiště 40GB. Brzy by měl být k dispozici i dvouplotnový exemplář s dvounásobnou velikostí. Rychlost otáčení jejich ploten je 4200 ot/min, díky čemuž dosahují průměrné přístupové doby 15ms.

Vyrobený pevný disk by měl být určen především do MP3 přehrávačů a DVD rekordérů. Tato technologie by se měla přesunout ještě letos ještě do 2,5" disků určených pro notebooky, které by mohly okolo roku 2007 dosáhnout kapacity 200GB. 3,5" desktopové disky se systémem kolmého zápisu mohou teoreticky obsáhnout 3 až 5TB dat.

 

Články odjinud