Netbook - Skromný prcek

Netbook - Skromný prcek
Sdílej
 
Ano, čtete správně! Netbook. Zmenšená a slabší verze notebooku. Jak už název napovídá, je určen především k surfování na internetu.


Pojmenování Netbook poprvé použila britská firma PSION v roce 1999 pro svůj výrobek. Šlo o velké PDA s dotykovým displejem a plnohodnotnou klávesnicí (QWERTY). Zařízení tvarem i velikostí připomínalo spíše malý notebook, než klasické PDA a bylo možné se s ním připojit k internetu. Na označení Netbook se zapomnělo téměř na 10 let. Až v roce 2008 jej znovuobjevila firma Intel pro ASUS Eee PC.

Na počátku bylo OLPC

Prvotní nápad malého a levně vyráběného notebooku vznikl v neziskové organizaci OLPC (One Laptop per Children, Přenosný počítač každému dítěti) v USA roku 2005. Organizace je zaměřena na vzdělávání dětí ze zemí třetího světa (Jižní Amerika, Afrika, Asie). Výuka dětí ve věku 6-12 let probíhá pomocí speciálně vyvinutého notebooku (odolného vůči vyšším teplotám, pádům a prachu).

Děti získávají základní vzdělání a znalosti o světě prostřednictvím hraní jednoduchých logických her a prohlížením fotografií i videí z celého světa. Posledním modelem OLPC je zelený notebook XO-1 (XO je smajlík pro dítě; "X" jsou ruce a nohy, "O" je hlavička). Díky akci Give 1 Get 1 lze objednat XO-1 přes internet. Každý prodaný XO znamená jeden XO pro děti ze zemí 3. světa zdarma!

Hodně muziky za málo peněz

Od XO-1 k netbooku zbýval jen krůček. Malé notebooky, známé jako mininotebooky nebo subnotebooky, v době kdy první netbook spatřil světlo světa, už existovali. Bylo to začátkem roku 2008. Netbook pokořil dosavadní přenosné minipočítače hlavně svou nízkou cenou (5000 - 12 000 Kč), menší hmotností (kolem 1 kg), větší vydrží baterie (2-8 hodin) a je přitom stejně malý (formát papíru A4 a menší), nepostrádá USB porty, Wi-Fi, čtečku karet a připojení k internetu vyplívá už z jeho názvu. Nízká cena se ale musí nutně někde odrazit.

Tak například procesor Intel Atom, který je v současné době v netboocích používán, je sice miniaturní (1,5cm2), ale i přes 1,6 GHz je pomalejší, než běžný procesor se stejnou frekvencí. O to menší má spotřebu energie, a tak šetří baterii na úkor výkonu. Netbooky postrádají CD/DVD mechaniky, mají malý displej ( 8-10 palců), ze kterého při delší práci mohou bolet oči. Má o 10-20% menší klávesnici, takže při psaní všemi deseti se občasným překlepům nevyhnete.

Hard disky s kapacitou od 8 GB pro snížení hmotnosti a spotřeby energie nejsou taky nic extra. Svízelná situace s nedostatkem místa na disku se dá vyřešit dokoupením SD paměťových karet, nebo USB flash diskem. Je jasné, že nejnovější hry ani náročnější aplikace na netbooku nerozjedete, ale filmy a mp3 zvládne.

Mazané vychytávky


Jak si vytunit svůj Netbook pro domácí použití? Jednoduše. Stačí mít LCD monitor, externí klávesnici proti překlepům a myš, která je pro práci doma standartním vybavením. Externí hard disk a externí CD/DVD mechanika určitě nebudou na škodu. Bez nich se při přehrávání filmů, písniček a zálohování digitálnich fotek stejně moc dlouho neobejdete.



Netbook x Notebook
Toshiba NB100

+ místo na disku 120GB HDD
+ hmotnost 1kg
+ rozměry 22,5x19x3 cm - menší než list A4 (29x21cm)
+ výdrž baterie 4,5 hodin
- displej 8,9" s rozlišením 1024x600
- procesor Intel Atom 1,6 GHz
- operační paměť 1GB DDR2
(Orientační cena 7000 bez DPH)

ASUS F5Z-AP073C


+ displej 15,4" WXGA 1280x800
+ procesor AMD AthlonTM 64 x2 Dual Core QL20 2GHz
+ operační paměť 3GB DDRII
+ místo na disku 250GB HDD
- hmotnost 2.6 kg
- rozměry 36x27x3cm
- výdrž baterie 2 hodiny
(Orientační cena 12000 bez DPH)





Anketa

1. Znáš někoho, kdo má netbook? Jak je s ním spokojený?
2. K čemu může být podle tebe netbook dobrý?


Můj táta si pořídil netbook a je s ním velmi spokojený. Bere ho na služební cesty a plně ho využívá.

Podle mě je užiteční pro komunikaci- internet, posílání a stahování mailů. Ačkoliv si na něm člověk pořádně nezahraje, což je mimochodem jeden z důvodu proč jej netoužím vlastnit, dobře poslouží v zahraničí a díky své velikosti je příruční a celkem lehký.
Boris, 13
Většina lidí z mého okolí nebook nevlastní, ale někteří po něm velmi touží. Já sám bych ho moc chtěl, líbí se mi,že je přenosný a hodí se na každou cestu.

Výborný je, jak už jsem říkal, na cesty. Člověk se může připojit na internet třeba pomocí wi-fi.
Vavřinec, 15 let

 

Články odjinud