Letadla se schopnostmi chameleonů

Letadla se schopnostmi chameleonů
Sdílej
 
Dva opálení muži jedou v oprýskaném džípu. Odhodlaný výraz ve tvářích afgánských povstalců prozrazuje, že jsou připraveni použít své samopaly. Náhle nad nimi zasviští zvuk, podobný proudovému letounu. Na nebi však jeho původce - americká stíhačka F-22 Raptor téměř není vidět!

S každým dalším vědeckým objevem se posunují hranice lidských možností, někdy až do zcela netušených mezí. Jednou z podobných technologií je i moderní způsob aktivního maskování armádních letounů.

Nová metoda je inspirována schopnostmi některých živočichů, kteří umí měnit barvu podle svého okolí. Podobnou schopnost nalezneme například u chameleonů nebo drobných mořských platýzů Solea lutea.

Tito vodní tvorové mají na povrchu těla receptory vnímající optické vlastnosti okolního dna. Na základě těchto vjemů se jejich pigmentové buňky umí dokonale barevně změnit. Ať už je tedy platýz na jakémkoliv povrchu, téměř dokonale s ním vizuálně splyne.

Jeho maskování je natolik dokonalé, že ho lidské oko rozezná, pouze když se "odlepí" od dna. Podobný maskovací systém využívají i některé prototypy amerických armádních letounů.

Jejich senzory zaznamenávají barvu okolí. Na základě těchto informací pak palubní počítač mění barvu tekutých krystalů, kterými jsou letadla potažena. Letouny se tak aktivně přizpůsobují svému optickému pozadí.

Podobná technologie neviditelnosti je již testována na několika armádních stíhačkách. Ty jsou prý z větší vzdálenosti již velmi obtížně rozpoznatelné, stejně jako platýz v moři. Zároveň využívají i technologii radarové neviditelnosti.

Zmíněná letadla mají doslova jako duch prolétávat nepřátelským vzdušným prostorem. Avšak pro nejnovější generaci amerických stíhaček F-22 Raptor se již prý počítá s něčím lepším - potahem takzvanými metamateriály.

Kolem těchto speciálních materiálů obtéká světlo stejně jako voda kolem dokonale hladkých předmětů. Z tohoto důvodu jsou objekty potažené metamateriály pro lidské oko téměř neviditelné. Možná se tak během následujících 20 let dočkáme téměř neviditelných letadel!

 

Články odjinud