Deskovinky #30: Zaostřeno na Fantasy Flight Games

Deskovinky #30: Zaostřeno na Fantasy Flight Games
Sdílej
 
Minulý víkend proběhl již 50. ročník festivalu GenCon, kde již tradičně došlo k odhalení plánů desítek světových vydavatelství. O asi největší porci novinek a hlavně překvapivých novinek se postaralo vydavatelství Fantasy Flight Games, které udělalo radost snad každému pařanovi.

Fallout: Pustina na vašich stolech

Je to tak. Jedna z nejslavnějších sérií videoherní historie Fallout se dočká své deskovkové adaptace. A nepostará se o ní nikdo menší, než světový gigant Fantasy Flight Games, který má se stolními hrami podle videoherních licencí ty nejlepší zkušenosti (Doom, Gears of War, XCOM…). Takže si připravte měšec zátek, pulzní pušku a oblek psance a hurá na supermutanty!

Deskovka Fallout se inspiruje ve třetím a čtvrtém Falloutu. Tato inspirace se nepromítne jen do zpustlého prostředí herní mapy, ale i do povědomých úkolů a známých postav. Herně půjde o solitérní záležitost pro více hráčů, tedy každý hraje sám za sebe, vyhrát může jen jeden, ale nemůžete si navzájem ublížit.

Fallout, Civilization a Twilight Imperium: Připravte se na nové edice •  archiv prodejce

Důraz bude kladen na příběh. Každý úkol půjde vyřešit dvěma způsoby a podle toho se do balíčku setkání přidají nové karty. Plnit půjde hlavní úkol nebo se můžete jen tak toulat pustinou a narazit třeba na vedlejší úkol, díky kterému si vylepšíte postavu, naleznete novou zbraň a podobně. Petr Čáslava z YouTubového kanálu Deskofobie měl tu čest si hru vyzkoušet a zde jsou jeho dojmy. Vzhledem k množství textu nezbývá než doufat, že se Blackfire chopí překladu.

Sid Meier’s Civilization: A New Dawn

Sidovu strategickou hru Civilization zná snad úplně každý, ať už v její původní počítačové podobě nebo její stolní předělávce z roku 2010. Ta se v našich končinách solidně rozšířila i díky počeštění od Blackfire. Fantasy Flight Games se po sedmi letech nerozhodli udělat nějaké větší rozšíření, ani se neplánuje nový výtisk úspěšné deskovky. A New Dawn je úplně nový pohled na hru, která definovala svůj žánr.

Fallout, Civilization a Twilight Imperium: Připravte se na nové edice •  archiv prodejce

Sid Meier’s Civilization: A New Dawn se neinspiruje čtvrtým počítačovým dílem jako předchůdce, ale jde ruku v ruce s posledním šestým dílem. To předně znamená novou grafiku a mapu složenou z hexových dílků, nikoliv čtvercových. Pryč je také ikonický výzkum formou pyramidy, soubojový systém a další. Boj mezi hráči se upozaděn a do popředí se dostává společné ohrožení ve formě barbarů. Podmínky vítězství už nejsou pevně dané, ale musíte plnit úkoly na kartách. Když se to vezme kolem a kolem, A New Dawn by měla být mnohem jednodušší a proto i přístupnější hra širšímu publiku. A kdo ví, možná i nová Civka bude česky.

Fallout, Civilization a Twilight Imperium: Připravte se na nové edice •  archiv prodejce

Twilight Imperium je zpět

A aby těch legend dneska náhodou nebylo málo, chystá se čtvrtá edice jedné z nejslavnějších deskových her – Twilight Imperium. Nejvíce se tedy proslavila její třetí edice v nezapomenutelné obří krabici od FFG, ale málokdo dne ví, že to právě Twilight Imperium dalo v roce 1997 vzniknout tehdy malému vydavatelství Fantasy Flight Games.

Hra už je delší dobu nesehnatelná a jediná cesta k jejímu pořízení vede přes bazarové ceny přesahující 3000 korun. Taková tedy bude cena i nové edice, která už nebude v té staré, dvakrát tak dlouhé jak široké krabice, ale stále se jedná o pořádného macka, který ve svých útrobách skrývá jednu z nejnáročnějších her vůbec. Vesmírné 4X, kde objevujete hvězdné systémy, kolonizujete, obchodujete a válčíte, zpravidla zabere celý večer, po kterém vás po brutálních strategiích bude bolet hlava ještě několik dní. Pokud aspoň část vašeho já tvoří vojevůdce, tady se můžete vyřádit dosyta. A kdo ví, i v tomto případě se nabízí otázka češtiny.

Deskovinky recenzují: Kanagawa

Deskovinky recenzují: Kanagawa

Deskovinky #29: Zase ty hry trůny…

Deskovinky #29: Zase ty hry trůny…

Deskovinky recenzují: Costa Rica

Deskovinky recenzují: Costa Rica

 

Články odjinud