Viděli jsme Warcrafta! Ať žije Horda i Aliance!

Viděli jsme Warcrafta! Ať žije Horda i Aliance!
Sdílej
 
Nemyslete si, že film vypráví jen příběhy ze světa World of Warcraft.

 

Režisér Duncan Jones je velkým fanouškem světa Warcraft. A přestože nemá s natáčením velkorozpočtových snímků zkušenosti, právě kvůli jeho nadšení pro Warcraft mu studia Universal a Blizzard legendární herní značku svěřila do rukou. A nemyslete si, že film Warcraft: První střet vypráví jen příběhy ze světa World of Warcraft. Anebo, že se v něm jen lidé mlátí se zelenými nelidmi.

Ve skutečnosti jde o volné převyprávění úplně první strategické hry Orcs vs Humans, která vyšla před více jak dvaceti lety. Film je ale namísto hratelnosti tažen vyprávěním příběhu a ten? Ten je veliký. A sviští dopředu jako rozběsněný ork.

Orci proti lidem

Spravedlivý, čestný a hrdinný Llane kraluje lidské říši Azeroth. Skrz temný portál se do ní náhle dostávají zelení orci vedení šamanem, který hodlá všechny lidi zničit. Pro svoji temnou magii totiž potřebuje jejich životní energii.

Na lidské straně nastává překvapení. Kde se tu vzali orci? Co chtějí? Než se stačí najít rozumná odpověď, rozpoutávají zelení orci válečné běsnění. Vypalují vesnice, zajímají jejich obyvatele a jezdí na fakt přerostlých vlcích. Celý film je vlastně o tom, jestli a jak se lidé dokáží sjednotit a postavit nepřátelům.

Video se připravuje ...

Warcraft: První střet ukázky z filmu • Zdroj: CinemArt

Nic není zeleno bílé

Nečekejte ale nic ve stylu Pána prstenů, Narnie nebo Hobita. Warcraft je úplně jiný, i když vám možná zmíněné filmy připomene, protože je zasazen do fantasy. Jinakost spočívá především v tom, že není jasně definované dobro a zlo. Orkové jsou sice drsní válečníci, ale svůj svět Draenor opouštějí kvůli jeho zničení. Kdo by chtěl žít v krajině, kde vše zemřelo?

Mezi sebou ctí válečnické tradice a respektují se podle jasně daných pravidel, které zahrnují i ženy a děti. Prostě, nejsou to žádní barbaři. Oproti tomu lidi tady sice vidíte v roli obránců a vlastně těch, kterým byste měli automaticky fandit, ale i v takové chvíli se mezi nimi najdou zrádci a podvodníci. Zkrátka: Obě strany mají nárok na život. Jen ho nemohou žít vedle sebe.

Warcraft: První střet •  CinemArt

Fanoušci, radujte se

Herní fanoušci a znalci komiksů nebo knih podle Warcraftu určitě uvítají, že hrdinové jsou dostatečně hrdinní, silní a nelítostní a osud se s nimi nepáře. Na straně orků sledujeme Durotana, který pochybuje o správnosti invaze do světa lidí a nevěří počestným úmyslům svého vůdce – tedy, že mu jde pouze o nalezení nové kolonie.

Pochyby ho nakonec dovedou k lidskému rytíři Lotharovi, který má na srdci jen obranu království, svého krále a syna. Kromě postav, které znáte z her, navštívíte i prostředí známá z World of Warcraft, třeba Ironforge nebo Stormwind a Draenor. Je krásné, vidět na plátně lokace, které znáte osobně ze hry!

Dostanete ránu!

Warcraft je řádnou fantasy a k takové patří i řádné bitvy. A tady jsou velkolepé. Zejména v soubojích orka na muže se režisér a kaskadéři vyznamenali, protože kamera se při každé ráně otřásá a údery zní tak realisticky, až vás osobně bolí.

V davových bitvách se trochu ztrácí přehlednost, ale jinak? Jinak jsou bitvy na špičce. A to samé říkáme i o digitálním zpracování orků. Každý sval na nich hraje, oblečení vlaje ve větru a pohyby jsou tak realistické, jak jen to současná filmová magie dokáže udělat. V 3D sice občas působí „plastelínově“, ale když se na to nebudete soustředit, tak si toho nevšimnete.

Video se připravuje ...

Warcraft: První střet trailer • Zdroj: CinemArt

Epic!

Warcraft je skutečně epická záležitost. Epické záběry střídají epické bitvy, které střídají epické hlášky s epickými triky a epickou hudbou. Místy film trpí zkratkovitostí – to když se na něm podepsaly střihačovy nůžky a celkově jsme v něm našli málo humoru a vtipů, ale i tak jde o výživnou záležitost, která nám udělala radost. A to jak těm redaktorům, kteří hry dobře znají tak těm, které naposledy hráli onu strategii před dvaceti lety. Co z toho vyplývá? Že se filmem pobaví i vaši rodiče!

Režie: Duncan Jones

Hrají: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

Premiéra: 9. června 2016

www.cinemart.cz/filmy/warcraft-prvni-stret

Warcraft a všechno o něm

Warcraft: Všechno o fenoménu Prvního střetu

Warcraft: Všechno o fenoménu Prvního střetu

Filmový Warcraft: Rozseká i Avatar?

Filmový Warcraft: Rozseká i Avatar?

ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?

ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?

Nejlepší filmy roku 2016

Nejlepší filmy roku 2016

Assassin's Creed ve filmu: Odvěký boj asasínů a templářů

Assassin's Creed ve filmu: Odvěký boj asasínů a templářů

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

Video se připravuje ...

Warcraft: První střet první český trailer • Zdroj: CinemArt

Video se připravuje ...

Warcraft: První střet ukázky z filmu • Zdroj: CinemArt

 

Články odjinud