Psí poslání není týrání: Ochránci volají po bojkotu filmu

Psí poslání není týrání: Ochránci volají po bojkotu filmu
Sdílej
 
Film Psí poslání líčí nádherný vztah mezi člověkem a zvířetem. Ale ve skutečnosti to během natáčení možná tak pěkné vůbec nebylo. Ochránci zvířat z organizace PETA nyní volají po bojkotu.

 

Psí poslání je úsměvné a dojemné filmové dobrodružství. Líčí nádherný vztah mezi člověkem a zvířetem. Jenže v průběhu týdne se na internetu objevilo kontroverzní video uniklé ze zákulisí natáčení. Podle něj mohlo na place dojít k týrání zvířete. Znepokojivé záběry zobrazují vystrašeného německého ovčáka Hercula, který se ze všech sil brání vhození do rozbouřené řeky. Bohužel mu to není nic platné.

Psí život kaskadéra

Video vyvolalo hlasitý nesouhlas ochránců a milovníků zvířat po celém světě. Organizace na ochranu zvířat PETA vyzvala diváky, aby na film nechodili. Situace je vážná. Slavnostní premiéra byla nejdříve odložena a pak rovnou zrušena. Odhaduje se, že negativní ohlas skutečně poškodí návštěvnost filmu.

Produkující studio Amblin Entertainment (které vlastní Steven Spielberg) a distributor Universal Pictures se pustili do vlastního vyšetřování, kdo je za celou záležitost zodpovědný. Zároveň ujišťují veřejnost, že německý ovčák Hercules, který se na videu v jednu chvíli ocitá v těžkých nesnázích s hlavou potopenou pod vodou, je v pořádku a daří se mu dobře.     

Video se připravuje ...

Psí poslání - trailer • Zdroj: Freeman Entertainment

Všechno je to trochu jinak?

Producent filmu Gavin Polone, který o sobě píše, že je milovníkem zvířat, se snažil vysvětlit situaci v textu pro respektovaný web The Hollywood Reporter. Hercules je podle všeho psí kaskadér. Kousek v rozbouřených vlnách měl předem natrénovaný. Na jiných záběrech je prý dokonce vidět, že se do vody vyloženě těšil a jeho trenér ho musel držet, aby do vln neskočil předčasně.

Problém nastal ve chvíli, kdy se filmaři rozhodli změnit úhel záběru kamery. Herculovi se změna nelíbila. Filmaři proto od snahy dostat psa do vody upustili (i když ne hned a ne dostatečně včas) a vrátili se k původnímu plánu. Gavin Polone tvrdí, že to Herculovi vyhovovalo a do vody následně sám skočil, nikdo ho nenutil.

Psí poslání •  Freeman Entertainment

Kde je pravda? V tom videu ne

Na uniklém videu je jasně vidět střih mezi situací, kdy Hercules nechce do vody, a několika následnými vteřinami záběru, kdy už ve vodě je. Gavin Polone upozorňuje na to, že zveřejněné video není celé a je schválně sestříhané tak, aby vyvolalo určitý dojem: Hercula nemilosrdně hodili do vody a zřejmě se utopil… Chybí následující záběry, jak psa vytahují a na kterých je v pořádku.

Je jasné, že v každém případě došlo k pochybení. Pes se vůbec neměl trápit a už vůbec se jeho hlava neměla během kaskadérského kousku dostat pod vodu. Už toto samo o sobě je dostatečný důvod být naštvaný. A třeba na film Psí poslání do kina vůbec nejít.

Ale jenom samotnému sestříhanému videu uveřejněnému na internetu se nedá věřit. Další informace naznačují, že toto video ukazuje pouze část situace, která se ve skutečnosti odehrála.

 

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

Psi lovců mamutů: Vyřešení pravěké záhady

Psi lovců mamutů: Vyřešení pravěké záhady

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Kráska a zvíře s Hermionou: Klasická disneyovka znovu ožívá

Kráska a zvíře s Hermionou: Klasická disneyovka znovu ožívá

 

Články odjinud