Od aut k filmu: Univerzální umělec Theodor Pištěk

Od aut k filmu: Univerzální umělec Theodor Pištěk
Sdílej
 
Český výtvarník Theodor Pištěk si na začátku června odnesl z 57. ročníku Zlín Film Festivalu důležité ocenění. Za přínos dětské kinematografii!

 

To si tak sedíte v letadle, někde nad Českou republikou, koukáte na mraky a přejete si, aby vám příště dali místo u okénka, ale ne nad křídlem. Vždyť přes něj není nic vidět! Nezbývá vám nic jiného než se nudit. Náhle se na křídle objeví muž v elegantním černém obleku s květinou v klopě, složeným deštníkem v ruce a s černou buřinkou na hlavě. Stačí, aby se jí speciálním pohybem dotknul, a může dělat kouzla. Pranic mu nevadí, že je 9 kilometrů nad zemí, a že nemá kyslíkový přístroj. On může. Je to totiž pan Tau.

Mezi legendami

Pan Tau, jak ho představil herec Otto Šimánek ve filmu Poplach v oblacích z roku 1978, je legendární postavou českých filmů pro děti. Jeho kostým, tedy gentlemanský oblek vymyslel výtvarník Theodor Pištěk. Stejně jako pan Tau i on patří k legendám, ale k těm skutečným. Dnes 84letý pan Pištěk má za sebou bohatý život, který by vydal na samostatný film. A ne jeden!

Neobvyklé instalace jsou součástí Pištěkových výstav •  Profimedia.cz

Rychlé stroje

Pištěkův dědeček Julius zastupoval před velkou válkou automobilku Ford pro Rakousko-Uhersko. Láska k autům přešla i na vnuka Theodora, který se narodil roku 1932. Po druhé světové válce reprezentoval na okruzích Československo v barvách Automotoklubu a svět motorů a rychlostí opustil až roku 1974. To už byl absolventem pražské Akademie výtvarných umění a zavedeným výtvarníkem. Na rozměrných plátnech předával divákům napětí závodů a eleganci aut a dokázal do kreseb ukrýt řadu významů, které je dělají aktuální i dnes.

Vymyslet středověk

Malířská plátna brzy doplnila ta filmová. Pištěk spolupracoval jako kostýmní výtvarník na filmech Holubice, Údolí včel a na středověkém snímku Markéta Lazarová režiséra Františka Vláčila. Jestli si myslíte, že vymyslet historický kostým je něco jednoduchého, tak se pletete. Návrhář musí naplnit vizi režiséra co nejdůvěryhodněji. Pištěk se proto vžil do doby zobrazované ve filmu skrze studium dochovaných pramenů o životě ve středověku. Kostýmy podřídil tomu, co bylo tehdy dostupné. Hroty kopí vytvářel ze skutečného paroží, místo přileb používal zvířecí lebky a samotné oblečení vyráběl pouze z přírodních materiálů.

Seriál Návštěvníci se zapsal do paměti všech milovníků sci-fi •  Wikipedia, Česká televize

Filmové kroky

Přes Vláčila a televizní tvorbu se Pištěk naplno dostal do filmového světa. Podepsaný je pod kostýmy desítek československých filmů, od sci-fi komedií Zabil jsem Einsteina, pánové a Pane, vy jste vdova! až po Pana Tau, seriál Návštěvníci (na kterém pracoval také legendární český animátor Jan Švankmajer) nebo nesmrtelnou pohádkou Tři oříšky pro popelku.

A cena jde...

Přes československý film Pištěk poznal režiséra Miloše Formana, který začátkem 80. let minulého století připravoval ve Spojených státech natáčení snímku Amadeus o životě skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Částečně životopisný film získal po uvedení osm Oscarů, z nichž jeden putoval právě do rukou Theodora Pištěka za barokní kostýmy, které pro postavy navrhl. S Formanem se podílel i na dalších filmech a třeba za Valmonta si odnesl oscarovou nominaci. Ostatně ocenění přicházela ze všech stran: francouzský César, tuzemský Český lev anebo britská BAFTA a spousta dalších.

Pan Tau (Otto Šimánek) vystupoval ve 33 dílech televizního seriálu a jednom celovečerním fi lmu •  Wikipedia, Česká televize

Zlínská radost

K řadě trofejí se začátkem letošního června přidal Zlatý střevíček z 57. ročníku Zlín Film Festivalu. Nejde o malou cenu. Porotci jejím udělením uznávají a vyzdvihují přínos konkrétních umělců k dětské kinematografii, což zrovna Theodoru Pištěkovi nikdo nikdy neodpáře stejně jako jeho názor, že právě dětské filmy jsou ohňostrojem fantazie a dobrodružství.


Hradní stráž

S prací pana Theodora Pištěka se můžete setkat nejen ve filmech nebo výstavních síních. Pravidelně je k vidění i na Pražském hradě, kde vojáci Hradní stráže nosí od března 1990 Pištěkovy služební a reprezentační uniformy. Vzpomeňte si na to příště, až se budete dívat na střídání stráží!

100 nejvíc ikonických filmových kostýmů: Po/znáš je všechny?

100 nejvíc ikonických filmových kostýmů: Po/znáš je všechny?

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

 

Články odjinud