Pračlověk: Zelená je tráva, pravěk, to je hra

Pračlověk: Zelená je tráva, pravěk, to je hra
Sdílej
 
Šokující odhalení! V dobách dávno minulých trávili lidé volný čas hraním fotbalu! Zápas týmů z doby kamenné a bronzové právě začíná!

 

Animované filmy vytváří řada filmových studií. Jen málokteré z nich je tak známé jako Pixar a Aardman. Zároveň jsou si tak vzdálené, jak to jen jde. Zatímco Příběh hraček, Auta nebo Úžasňákovi a Hledá se Nemo od Pixaru se narodily v počítači, Wallacovi a Gromitovi, ovečce Shaun nebo slepicím ze Slepičího úletu a Pirátům vdechly život šikovné ruce animátorů. Jsou totiž z plastelíny, stejně jako Dug a jeho kmen z Pračlověka.

Slavný pán a jeho pes

Za Aardmanovskými filmy se táhne plastelínová stopa od začátku 90. let minulého století, kdy režisér Nick Park vypustil první krátké filmy s Wallacem a Gromitem. Britové si nešikovného pána a jeho chytrého psa okamžitě zamilovali, nejen kvůli jejich lásce k sýru a schopnosti tropit pořádné hlouposti. Samotná osobitá animace spolu s citem pro rošťácké vtipy zaručily, že se Park se svým studiem staly téměř národním pokladem.

Video se připravuje ...

Ve filmu Pračlověk začíná zápas doby bronzové s dobou kamennou • Zdroj: CinemArt

Král animace

S nástupem moderní technologií Nick Park sice sáhl po počítačích pro barevné ladění obrazu a dokreslování pozadí některých záběrů, ale své plastelíny a ruční práce se nikdy nevzdal. Jak sám přiznává, může za to legendární americký tvůrce Ray Harryhausen, jehož fázově animované filmy sledoval jako malý chlapec. Harryhausen stál za speciálními efekty ve filmech z 50. a 60. let minulého století, jako První lidé na Měsíci, Jáson a Argonauti a nakonec Souboj titánů. Jeho současníkem byl náš Karel Zeman (Cesta do pravěku, Vynález zkázy a další) a oba dva sdíleli schopnost přetavit klučičí sny a úžas z tajemna na filmové plátno.

Ve filmu Pračlověk začíná zápas doby bronzové s dobou kamennou •  CinemArt

Do pravěku!

Harryhausenův film Milion let před Kristem (1966) o pračlověku, který je vyhozen ze svého kmene a musí přežívat v drsné krajině plné nebezpečí (včetně mamutích želv) byl tím, co Nicka Parka nakoplo k pravěké tématice (poklona starému filmu je hned na začátku Pračlověka). Jenže dělat vážný animovaný film z pravěku, to nikdo ze studia Aardman nemá v krvi. Park se proto rozhodl přinést do doby kamenné střet dvou civilizací. Kdepak, není to tak, že by se dva kmeny pomlátily klacky. Ringem jim je aréna a zbraní rychlé nohy nakopávající fotbalovou merunu.

Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně

Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně

Jazykový chyták

Pro lepší pochopení zkřížení fotbalové tématiky a pravěku musíme zabrousit do cizího jazyka. Kyj, kterým mávají pralidé, se anglicky řekne "club". Fotbalisté se sdružují v klubech – anglicky "clubs". Na základě této jednoduché slovní hříčky se Park rozhodl, že jeho pralidé budou soupeřit ve fotbalových klubech. A je to, zápas začíná!

Ve filmu Pračlověk začíná zápas doby bronzové s dobou kamennou •  CinemArt

Kámen versus bronz

Hlavní hrdina Dug žije v kráteru "poblíž Manchesteru", který je totálně izolován od okolního světa. Nikdo si tedy nevšiml, že zatímco lovci jeho kmene naháněli zajíce, svět se posunul a dostal se do doby bronzové. Když se válečníci vyzbrojení kovovými zbraněmi poprvé potkají s chlapíky ve zvířecí kůži a s kamennými hlavicemi na oštěpech, má to Dugův kmen spočítané. S bojovníky za kovovými štíty se těžko klackem bojuje.

Jde o góly

Proto přichází ke slovu fotbalový zápas. Ten v Bronzovém městě všichni milují, a jestli Dug zvítězí, získá jeho kmen zpět své rodné údolí. Cesta je lemována malinkými vtípky i huronskými situacemi, ze kterých je jasně vidět, že studio Aardman a Nick Park ještě mají v dnešní době co říci. I když se vzhledem k animačním postupům pohybují spíše na úrovni doby kamenné, než v pokročilejší počítačové civilizaci.

Pračlověk (Early Man)

Režie Nick Park

Hrají Dug (Eddie Redmayne/ Petr Neskusil), Bobnat (Timothy Spall/Tomáš Borůvka), Dřevák (Richard Ayoade/Michal Holán), Bafoň (Tom Hiddleston/Zbyšek Horák) a další

Premiéra 22. února 2018


Tyhle filmy od Aardmanu musíte vidět!

Slepičí úlet •  archiv

Slepičí úlet (2000)

Slepice unikají z velkochovu před tím, než z nich zlá farmářka udělá pečínky!

Wallace a Gromit: Prokletí Králikodlaka •  archiv

Wallace a Gromit: Prokletí Králíkodlaka (2005)

Pes a jeho pán musí zastavit strašlivé monstrum před tím, než zničí město!

Piráti! •  archiv

Piráti! (2012)

Dobrodružná komedie se vším všudy, včetně ďábelské britské královny, Charlese Darwina a partičkou zmatených pirátů!

Black Panther: Jak to zvládne bez Avengers?

Black Panther: Jak to zvládne bez Avengers?

SUV mezi AT-AT: Nissan zaparkoval ve Star Wars

SUV mezi AT-AT: Nissan zaparkoval ve Star Wars

Jumanji: Vítejte v džungli

Jumanji: Vítejte v džungli

Pračlověk z plastelíny v ABC č. 4/2018!

Video se připravuje ...

ABC 4/2018 je tady! • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud