Predátor: Nejobávanější lovec v galaxii

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Do kin se chystá nový film o Predátorech: Největší vesmírní lovci se vrací na Zemi, navíc ve vylepšené verzi. Má proti nim lidstvo vůbec šanci?  

 

Predátor je jednou z nejpopulárnějších postav současného sci-fi. Objevil se ve filmech, v komiksech i v počítačových hrách. Zrodil se však na filmovém plátně, a to v roce 1987. Vymyslel ho americký mistr filmových triků Stan Winston. Kromě galaktického lovce připravoval speciální efekty třeba v Jurském parku, Terminátorovi nebo Iron Manovi.

Zrod Predátorů

První film o Predátorovi přitom nebyl žádný výpravný film, který by vám představil neznámý svět mimozemské civilizace. Šlo o napínavou akční podívanou, kde elitní jednotka bojuje v nehostinné džungli s tajemným nepřítelem. Teprve další díly začaly rozvíjet mytologii Predátorů v duchu plnohodnotného science fiction. Dnes už toho o nich víme docela dost. Známe jejich zbraně, kosmická plavidla, zvyklosti i hodnoty, které vyznávají.

Největší vesmírní lovci Predátoři se vrací na Zemi •  CinemArt

Vyspělejší než my

Predátor je evolučně mnohem vyspělejší než člověk. Bez problému přežije salvu zásahů, skáče vysoko jako kočka, stejně hladce dopadá i na zem a má takovou sílu, že dokáže roztrhnout člověka jako kus hadru. Nevadí mu radiace, je imunní vůči smrtícím virům. Kromě toho disponuje širokým arzenálem zbraní, kterým se výbava lidského vojáka 21. století nemůže rovnat. Společně s létáním ve vyspělých vesmírných lodích to svědčí i o vysoké inteligenci Predátorů. Lidstvo jim má zkrátka co závidět.

Predátor a jeho smrtící zbraně

Predátor a jeho smrtící zbraně

Jak spolu mluví?

Predátoři se mezi sebou dorozumívají vlastním jazykem, který zní lidským uším jako směs vrčení, syčení a výkřiků. Přesto jde o řeč minimálně stejně bohatou jako ta naše. Také mají písmo skládající se z různých kombinací čárek. Zatímco pro nás je jejich jazyk nerozluštitelný, někteří Predátoři dovedou rozumět našim slovům, a dokonce mluvit i jednoduchou angličtinou. Mimochodem – pokud byste je chtěli nazývat pravým jménem, použijte slovo Yautja. Právě tak si totiž říkají oni sami.

Vztahy lidí a Predátorů nebyly nikdy ideální •  CinemArt

Dokonalí lovci

Národ Yautja si nade vše váží lovu. A to nikoli pro obživu, ale výhradně pro zábavu a uznání od ostatních. Predátor neváhá letět třeba přes několik galaxií, jen aby se střetl s protivníkem, který mu přinese dostatečnou výzvu. Aby mohl mladý Predátor dokázat svou odvahu a vybudovat si ve svém okolí respekt, musí se vydat za kořistí a vrátit se na rodnou planetu s trofejí v podobě lebky. Nejčastějším terčem lovu jsou lidé nebo Vetřelci, které Predátoři považují za vůbec nejtěžší loveckou výzvu.

Konec Supermana: Muž z oceli nepřežil zemětřesení v Hollywoodu

Konec Supermana: Muž z oceli nepřežil zemětřesení v Hollywoodu

Kdo jim vládne?

Predátoři žijí v kmenových společenstvích, z nichž každé má svého vůdce. Tomu asistují starší jedinci, kteří se vyznamenali v mnoha bojích a získali tak úctu celého klanu. Někdy jim pomáhají i Prastaří. Ti mají za sebou i více než tisíc let života a ačkoli už nemají sílu k válčení, předávají mladším generacím svou moudrost. Poznáte je podle zvláštních masek a prošedivělých dredů. Naopak mladí Predátoři nemají v hierarchii svého kmene žádnou moc. Dokud nepodstoupí základní lovecký výcvik, nemohou dokonce používat jiné zbraně než zápěstní čepele.

Kromě mimozemských zbraní disponují i nadlidskou silou •  CinemArt

Yautja na Zemi

Rasa Predátorů zanechala spoustu odkazů své civilizace i na naší planetě. Nejviditelnější jsou jednoznačně pyramidy známé ze starého Egypta, střední Ameriky nebo jihovýchodní Asie. Ve skutečnosti je vystavěli právě Yautja. Šlo o labyrinty určené pro hony na Vetřelce, které byly součástí iniciačních rituálů mladých Predátorů. Pokud se tedy vydáte třeba na prázdniny do Egypta, zkuste tuhle verzi historie říci rodičům. Ale učitelům ve škole se s tím radši nechlubte – nebo riskujete pětku jako vyšitou.


Video se připravuje ...

Predátor se vrací do kin v novém filmu s podtitulem Evoluce • Zdroj: CinemArt

Predátor: Evoluce

Režie: Shane Black

Hrají: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay

Premiéra: 13. září 2018


Filmová evoluce:

1987 – Predátor

Predátor •  Profimedia.cz

První díl se odehrává uprostřed džungle kdesi ve Střední Americe. Predátor si brousí zuby na trofeje americké speciální jednotky. Nakonec přežije jen jeden z nich – major Dutch ztělesněný Arnoldem Schwarzeneggerem. Bez zbraní musí čelit mimozemskému zabijákovi jen s pomocí znalostí přežití v divočině a primitivních nástrojů.

Predátor 2 •  Profimedia.cz

1990 – Predátor 2

Ve dvojce se Predátor vydá na lov do srdce Los Angeles zmítaného válkou gangů. Po jeho stopách se vydává poručík místní policie, kterého hraje Danny Glover. Ve filmu se také poprvé objeví lebka Vetřelce naznačující, že tihle dva mimozemští zabijáci mají společnou historii.

Vetřelec vs. Predátor •  Profimedia.cz

2004 – Vetřelec vs. Predátor

Vetřelci, lidé a Predátoři se poprvé střetnou na tajné základně poblíž Jižního pólu. Aby porazili královnu vetřelců, musí spojit síly přeživší Predátor a polárník. Na konci se dozvíme, že jednoho z Predátorů obsadila larva Vetřelce a chtěla se vyvinout v extrémně nebezpečného křížence obou ras.

Vetřelci vs. Predátor 2 •  Profimedia.cz

2007 – Vetřelci vs. Predátor 2

Následující film odhalil, že kříženci se podařilo přežít – a co více, dokonce dorůst do plné síly. Vyvraždí loď plnou Predátorů a havaruje na Zemi. Tu se rozhodne osídlit novou generací vražedných Predalienů.

Predátoři •  Profimedia.cz

2010 – Predátoři

Doposud poslední film odhalil, že Predátoři žijí ve dvou znepřátelených kmenech. Zatímco jedni si zakládají na tradičním lovu, ti druzí trénují nebezpečné čtyřnohé stopaře a staví rafinované pasti. Zjistí to parta pozemšťanů, kteří jsou uneseni na neznámou planetu a stávají se kořistí v rituálním lovu.

Bez masky je ještě děsivější, co říkáte? •  CinemArt

2018 – Predátor: Evoluce

Nový film, který se blíží do kin, se bude odehrávat v jižní Georgii. Predátoři se vracejí na naši planetu a chtějí ji definitivně zbavit lidského plemene. Poslední šancí lidstva na záchranu se stává skupinka vysloužilých a naprosto šílených vojáků společně s mladou evoluční bioložkou. Vy se však můžete těšit na akční jízdu v duchu prvního dílu.


Predátoři s klepety

Vymyslet něco, co už dávno nevymyslela příroda, je docela obtížné. I ti největší fantastové proto často přírodu (někdy možná i nevědomky) kopírují. Nevyhnul se tomu ani tvůrce filmového Predátora.

Predátoři s klepety •  Profimedia.cz

Jeho záhadný mimozemšťan je vybaven hrůznými čelistmi, které svým vzhledem, ale hlavně způsobem pohybu nápadně připomínají ústní ústrojí krabů. Krabi samozřejmě nemají tlamu vybavenou zuby, místo nich mají silná kusadla, jimiž potravu rozmělňují, a dva páry čelistí, která ji kusadlům podávají. A pozor – klepeta nejsou součástí ústního ústrojí, přestože si jimi krab potravu přidržuje. Ve skutečnosti je to přeměněný první pár z pěti párů končetin.


Návrat predátorů: Hledání staronových domovů

Návrat predátorů: Hledání staronových domovů

Strážci galaxie Vol. 3 v ohrožení

Strážci galaxie Vol. 3 v ohrožení

Megalodon: Nejslavnější žralok

Megalodon: Nejslavnější žralok

 

Články odjinud