První beznohý sportovec se zúčastní atletického Mistrovství světa

První beznohý sportovec se zúčastní atletického Mistrovství světa
Sdílej
 
Oscar Pistorius z Jihoafrické republiky se kvalifikoval na atletické Mistrovství světa v disciplínách - běh na 400 metrů a štafetový běh na 4krát 400 metrů. To je samo o sobě úspěch, kterého nedosáhne zdaleka každý atlet. Oscarovi se to podařilo dokonce jako handicapovanému!

Narodil se s vrozenou vadou dolních končetin (bez holenní kosti), kvůli níž mu ve věku necelého jednoho roku byly amputovány nohy pod koleny. Závodí proto s umělými končetinami z uhlíkových vláken.

Již dříve získal několik medailí na Letních paraolympijských hrách (LPH). Největším úspěch doposud zaznamenal v roce 2008 na LPH v Pekingu, kde získal zlaté medaile v běhu na 100, 200 a 400 m.

Čtyřiadvacetiletý sportovec se marně pokoušel závodit mezi zdravými sportovci již dříve a narazil na spoustu problémů. Hned jak vyhlásil pokus o zdolání limitu pro olympiádu v Pekingu (nepleťte si to však s paraolympiádou), mu Mezinárodní olympijský výbor případný start zakázal. Jeho umělé končetiny by ho prý zvýhodnily oproti zdravým sportovcům. Odvolal se však k Mezinárodní sportovní arbitráži a ta zákaz zrušila. Nakonec však limit pro start stejně nesplnil.

Pistorius není na Mistrovství světa určitě favoritem - jeho osobní rekord 45,07 sekund stěží stačilo na kvalifikování.Jak ale sám říká, moc mu to nevadí: "Je to nejprestižnější závod, kterého jsem se kdy účastnil, a budu se moci postavit těm nejlepším atletům na světě."

Mistrovství světa se koná v Tegu v Jižní Korei od 27. srpna.

Oslavy vstřelených branek: Ronaldo si cucá palec, Klose metá salta

Oslavy vstřelených branek: Ronaldo si cucá palec, Klose metá salta

Fotbalové kérky: tělo jako omalovánka

Fotbalové kérky: tělo jako omalovánka

 

Články odjinud