Nintendo Labo: Papírový hardware

Nintendo Labo: Papírový hardware
Sdílej
 
Společnost Nintendo pravidelně uvádí neobvyklé videoherní platformy. Nyní přichází s vynikajícím prolnutím papíru a technologie.

 

Představte si, že složíte vystřihovánku z ábíčka a jednoduchým trikem z ní uděláte herní ovladač. To, jak budete model používat, se okamžitě přenese do digitálního světa v televizi. Zní to šíleně? Možná. Přesně to je ale Labo od společnosti Nintendo. Z tuhé lepenky skládáte nejrůznější modely, které se po zapojení do ovládacích prvků herního přístroje Switch stávají nedílnou součástí videohry. Je libo rybařit? Složte si prut. Chcete řídit auto? Složte si volant! Láká vás kariéra klavírního maestra? Není nic jednoduššího než sestavit papírové piáno a pustit se do hry. Publikum bude jásat!

Nintendo a virtuální realita

Nintendo Labo rozšiřuje stávající možnosti hraní na platformě Switch o spoustu novinek. V obchodech jsou k dispozici tři velké krabice. První obsahuje pět modelů, druhá tři a poslední jeden velký papírový exoskelet, který na sebe po složení nasadíte a stanete se bojovým robotem. Ke každému modelu je na přiložené kartě k dispozici speciální hra, ve které si svůj výtvor vychutnáte se vším všudy. Navíc u každé hry najdete i spoustu miniher a legrácek. Skutečné věci z papíru tak napevno propojíte s virtuálním světem – do určité míry tedy skládáte papírovou virtuální realitu.

Po složení ovladače je skvělé zkoumat, jak uvnitř fungují převody a tlačítka •  Nintendo

Labo má skvělý návod

Nejprve je nutné vylámat z lepenkové platformy jednotlivé díly modelu. Skládání samotné už tak jednoduché není. I primitivní modely, jako je rybářský prut, zaberou kolem hodiny a půl. Rozsáhlejší a komplikovanější skládanky se protáhnou klidně na tři hodiny. Každý model se skládá trochu jinak a nutí vás sledovat instrukce promítané na televizi ze Switche. Návod je interaktivní a plně 3D, takže s díly můžete rotovat, přibližovat je anebo se vracet v čase k předchozím krokům. V případě náročnějšího modelu vám dokonce naordinuje krátkou pauzu! A co jsme při práci ocenili nejvíce – není zapotřebí lepidlo. Lepenka je narýhována tak, aby se dala jen přehýbat a zapojovat do sebe. Výsledek je překvapivě pevný a vydrží i hrubší zacházení.

Tohle všechno si postavíte z Laba! •  Nintendo

Osobní vztah

Skládání je při používání Laba zásadní výhodou. Zatímco u klasické hry popadnete ovladač a vrhnete se na nepřátelské hordy, v Labu si ovladač nejdřív musíte složit. To znamená, naučit se orientovat v návodu a správně lepenku spojovat. Vyrábíte svůj vlastní nástroj pro hraní, musíte být pečliví a neodbíhat od rozdělané práce. Sami v redakci jsme tomu nevěřili, ale když jsme složili prut, byl to náš prut a každý s ním chtěl nachytat co nejvíce ryb. O klasický ovladač bychom se určitě tak netahali!

Video se připravuje ...

ABC TV: Test Nintendo Labo • Zdroj: redakce ABC

Jednoduchá oprava

Lepenka má spoustu výhod. Krom toho, že jde o ekologický materiál, který snižuje cenu výrobků, dá se jednoduše opravit lepicí páskou. Nebo můžete vyměnit vadný díl za nový, který si vystřihnete třeba z krabice od bot. Životnost modelů je tak pojištěná na dlouhou dobu, a to i v případě, že se budete u hraní střídat s rodiči nebo kamarády. A to jednoznačně doporučujeme! Hry jsou nenásilné a přístupné všem věkovým kategoriím, jak je u titulů vydávaných společností Nintendo tradicí.

Papírový exoskelet patří k složitějším modelům a umožní vám ovládat ve hře obřího robota! •  Profimedia.cz

Malé ovladače pro velké divadlo

Ještě tu ale chybí jeden důležitý krok. Jak modelům vdechnout život? Je to jako s proslaveným golemem, který se aktivoval magickým šémem. V případě Laba jsou to ovladače joy-con, které normálně na Switchi při hraní používáte. Jednoduše je zasunete do připravených pozic a jejich senzory budou detekovat pohyby, tisknutí a natáčení modelu. Někdy je to téměř magické – třeba při hraní na piáno pozná infračervená kamera na ovladači, jaká klávesa byla stisknuta a podle toho Switch vydá zvuk. Jindy se model pohybuje po stole v závislosti na vibracích joy-conů na jeho pravé nebo levé straně.

Většina ovladačů podporuje multiplayer s kamarády, pakliže také mají Labo doma •  Nintendo

Nový druh

Labo slouží jako krásný příklad možností dnešní doby. Kombinace primitivní lepenky s technologií 21. století rozšiřuje zábavu na Switch do nečekaných rozměrů. Slovo "hraní" nahrazuje slovíčkem "hravost" a ta podporuje tvořivost v každém, kdo je ochotný několik hodin ohýbat lepenku. Takových lidí není málo: Krabic Nintendo Labo se celosvětově prodalo přes 1,4 milionu kusů. Společnost Nintendo také připravila pro vybrané základní školy speciální učební plány, podle kterých se budou školáci učit skládat modely a rozumět technologii. Třeba se jednou dostanou i do českých škol!


Japonsko: Papírová velmoc

Inspirace pro Nintendo Labo přišla od japonských školáků. Děti se v Japonsku často baví tím, že z papírových krabic vyřezávají tvary a spojují je lepidlem nebo lepicí páskou do tvaru hraček, jako jsou třeba auta, nebo hranatých modelů hrdinů z dětských seriálů, se kterými se předvádí před spolužáky. Materiál je dostupný a každý může rychle vyrábět prototypy nových modelů. Když si trendu všimla společnost Nintendo, začala vydávat vlastní vystřihovánky a časem celou mánii kolem papírových modelů prolnula s platformou Switch. Výsledek se jmenuje Labo. Ale to už asi víte.

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Twitch: Král na poli streamování hraní

Twitch: Král na poli streamování hraní

Největší herní průšvih poslední doby?

Největší herní průšvih poslední doby?

Kočičí plemena: Perská kočka - Lenoch, který proválí celý den

Kočičí plemena: Perská kočka - Lenoch, který proválí celý den

 

 

Články odjinud