E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace
Sdílej
 
Esporty jsou nejen ve světě počítačových her horkou novinkou. Zajímají se o ně všichni od hráčů až po velké asociace pořádající turnaje a fotbalové kluby a samotné sportovce, kteří zakládají vlastní týmy. Ze všech esportovních žánrů je nejvíce vidět efotbal – tedy zápolení profesionálních hráčů na virtuálním trávníku. Do klání na virtuálních stadionech se oficiálně pouští i čeští fotbaloví borci. Co je čeká a jak to celé funguje?

 

Do efotbalového světa vstoupila v listopadu loňského roku i Fotbalová asociace České republiky. To je organizace, která zastřešuje veškeré fotbalové aktivity v České republice. V době, kdy čeští reprezentanti bojovali o postup na evropský šampionát EURO 2020, založila fotbalovou ereprezentaci. To písmenko "e" je důležité – označuje totiž borce, kteří se zápasů účastní s gamepadem v ruce. Cílem eRepre je účast (a samozřejmě snaha o co největší úspěch) v největších efotbalových šampionátech. K prvním se řadí eEURO 2020 a eNations Cup 2020, které jsou pořádány pod hlavičkou mezinárodních fotbalových asociací UEFA a FIFA stejně jako "skutečný fotbal."

FIFA i PES

Můžeme říci, že všechny vyspělé fotbalové země již své týmy v esportovém světě mají. V čem zápasí? Na to je jednoduchá odpověď: Turnaje probíhají v obou nejpopulárnějších fotbalových simulátorech – Pro Evolution Soccer 2020 a FIFA 20. V obou hrách bude mít eRepre svůj vlastní tým. Turnaje ve hře PES se odehrají pouze na herní konzoli Sony Playstation 4 a FIFA turnaje nejen na ní, ale také na konzoli Xbox One. Není to ale jen o sezení před televizí a hraní. I proto vznikl Kodex hráče eRepre, který vede k podpoře aktivního sportování a zdravého životního stylu.

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

E-sport znamená hrát i sportovat

Aktivní život je pro esportovce extrémně důležitý. Mít rychlé instinkty, výdrž a hlavně, dokázat se soustředit při stresujících šampionátech, to bez vyváženého životního stylu nejde. Mezi aktivity členů eRepre by proto měla patřit i konzumace speciálního jídelníčku nebo pravidelná pohybová aktivita. Jsou tu ale další zajímavosti, především zájem od slavných fotbalistů. Třeba bývalý fotbalový reprezentant a manažer české fotbalové reprezentace, Libor Sionko, řekl: "Věřím, že eRepre pomůže budovat vztah mladé generace k reprezentantům a fotbalu obecně. Jakub Jankto má dokonce vlastní esportový projekt. Pevně doufám, že se budeme navzájem podporovat, a to jak na tom opravdovém hřišti, tak i na tom virtuálním."

Svatopluk "Syky" Sýkora a Dalibor "KillDallos" Zlomek patří k prvním členům české eRepre •  FAČR, FIFA, Electronic Arts, UEFA, Konami

Fandíme české e-repre!

Mezi první Čechy v eRepre se počítají Syky10 a KillDalos. Aby se do eRepre vůbec dostali, museli projít online kvalifikačními koly a následným finále, které se odehrálo offline. Nyní je před nimi jasný nejbližší cíl: šampionát UEFA eEURO 2020. Právě v těchto dnech probíhají jednotlivé kvalifikační zápasy týmů z 55 různých zemí, mimo jiné i našich dvou reprezentantů. Rozhodně jim fandíme! Nejlepší ze všech zúčastněných se potkají v červenci na finále v Londýně. Kromě upomínkových odměn si mezi sebou nejúspěšnější hráči eEURA rozdělí peníze (tzv. prize pool) ve výši 100 tisíc dolarů.

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Kodex hráče

Reprezentovat národní barvy znamená hrdost a čest. eReprezentantům je poskytován servis a podpora, která vede k co nejlepším výsledkům. Hájit barvy vlastní země je však také závazkem. I proto vznikl Kodex hráče eRepre, který v pěti bodech říká, co má správný efotbalový reprezentant dodržovat:

Hrdě nosím národní dres

Samozřejmostí je, že eReprezentant je hrdý na to, že nosí dres se lvem na prsou.

Vždy fandím české reprezentaci

Očekává se, že každý reprezentant v efotbalu bude podporovat své reprezentační kolegy a kolegyně na skutečných fotbalových hřištích. Jsou jeden tým.

Svým chováním reprezentuji Českou republiku

Pojem reprezentovat nezahrnuje pouze samotný sportovní či online výkon, ale vším, co hráč dělá a jak se chová, reprezentuje svoji rodnou zemi.

Respektuji protihráče a hraji fair play

Stejně jako v jakémkoliv jiném sportu, je po hráči vyžadováno, aby dodržoval zásady fair play a vyjadřoval respekt ke spoluhráčům, ať už zápas dopadne jakkoliv.

Poctivě se připravuji po herní i fyzické stránce

Ačkoliv může být hraní esportu vnímáno jako pasivní aktivita, důležitá je poctivá příprava, a to jak po herní, ale i po fyzické stránce. eReprezentant by se měl kromě hraní věnovat také aktivnímu pohybu a sportu, což mu přinese fyzickou i psychickou pohodu, která je důležitá pro dobrý esportový výkon.

Jakub Jankto se účastnil iSport Ligy a založil efotbalový tým Sampi, se kterým má velké plány •  Profimedia.cz

Zápas o pozici kouče eRepre

Turnaj osobností ve hře Pro Evolution Soccer 2020, ve kterém zvítězí jen ten nejlepší. Tak zněl hlavní slogan klání, které si vzalo za cíl, vybrat ze čtyř slavných osobností ideálního kouče české esportové reprezentace. Pod jednou střechou a u jedné obrazovky se tak sešla víc než zajímavá a hlavně různorodá čtveřice osobností. Posuďte sami:

Petr Švancara

Bývalý profesionální fotbalista, který proslul nejen sportovními výkony, ale i prořízlou pusou a v současné době působí jako bavič, moderátor a fotbalový expert.

Honza Weber

Mnohonásobný mistr světa a mnohonásobný mistr Evropy i ČR ve Freestyle Footbagu Honza Weber, který si nerozumí jen s předměty, se kterými žongluje, ale i s mikrofonem.

Jakub Podaný

Fotbalista, který ve své bohaté kariéře působil v Indii, Řecku nebo na Slovensku. V současné době hájí barvy Bohemians Praha 1905.

Ali

Bývalý šéfredaktor magazínu o počítačových hrách Score. Věnuje se marketingu a moderování.

V prvním semifinále se utkal Petr Švancara s Honzou Weberem a po lítém boji se z postupu radoval ten druhý. Ten byl následně doplněn Alim, který přemohl kvalitně hrajícího Kubu Podaného. Vyhecovaný finálový mač o post čestného trenéra národního týmu opanoval díky větším zkušenostem Ali. Nyní si tak může do svého CV zapsat položku kouč české esportové reprezentace. Čeští reprezentanti se tak mohou těšit na rady od toho naprosto nejpovolanějšího.

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

ABC TV: Show mistra hakisáku Honzy Webera pro čtenáře ábíčka

ABC TV: Show mistra hakisáku Honzy Webera pro čtenáře ábíčka

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

 

Články odjinud