Recenze: Zastav invazi mimozemšťanů ve hře XCOM

Recenze: Zastav invazi mimozemšťanů ve hře XCOM
Sdílej
 
Legendární strategická série se vrací v novém, moderním kabátku. Připrav na sestřelování UFO, boj v ulicích měst a lámání si hlavy nad zapeklitými bojovými situacemi.

 

V XCOM: Enemy Unknown se staneš velitelem mezinárodní organizace, která jako jediná může zastavit invazi emzáků na Zemi. Spravuješ základnu, odkud se vdáváš na jednotlivé mise. Musíš se starat o výzkum, výrobu zbraní, leteckou obranu a také financování. Když se totiž nějaká země světa ocitne několikrát pod útokem a ty ji nepomůžeš, z projektu XCOM odejde a ty budeš mít méně peněz.

Nejdůležitější složkou hry jsou tahové souboje tvého komanda XCOM s mimozemšťany. Vojáci získávají v misích zkušenosti, díky nim nové schopnosti a samozřejmě zde jsou různá povolání. Assault je rychlý bijec na blízko, který emzáky prochází jako nůž máslem.

 

 

Sniper je odstřelovač, který je smrtící na delší vzdálenost, zvlášť když mu vynalezneš lepší pušku a brnění s kotvičkou nebo jetpackem. Support je bojový medik, který umí nejen léčit, ale i slušně střílet a zakrýt kamarády kouřovým granátem. A Heavy je kulometčík s raketometem, který dokáže zdemolovat vše, co mu přijde pod ránu.

XCOM není lehká hra, zvlášť pokud si zvolíš jednu vyšších obtížností. Vojáci ti budou umírat a i když přežijí, jsou při zranění postaveni mimo službu. Musíš proto pečlivě plánovat každý tah na mapě, využívat kryt i spojeneckou krycí palbu. Díky tomu je hra, i když na tahy, nesmírně napínavá a budeš mít nervy napjaté k prasknutí.

 

 

 

 

 

Důležité je umět všechno zkoordinovat. Když budeš mít vycvičené vojáky, ale vykašleš se na vylepšování svých letadel, vylepšená UFO nesestřelíš a ta budou dělat neplechu. Když všechny zdroje nacpeš do letectva, tvoji vojáci budou mít mizerné vybavení a na zemi je emzáci rozmáznou. Když se budeš soustředit jen na výzkum, nezbude ti dost prostředků na samotnou výrobu nových zbraní a zařízení.

Na XCOM: Enemy Unknown pracovali američtí Firaxis, kteří mají se strategiemi zkušenosti (vytvořili Civilizaci IV a Civilizaci V) a umí je dělat i na konzole. XCOM: Enemy Unknown po Halo Wars druhou strategií, kterou si můžeš skvěle užít i na konzolích, protože je designována jak pro myš a klávesnici, tak to gamepad. Pokud máš rád sci-fi, strategie s prvky RPG a rád si lámeš hlavu, není co řešit. XCOM je jednoduše vynikající hra.

 

90%

 

Xcom: Enemy Unknown

Výrobce: Firaxis

Vydavatel: 2K Games

Platformy: PC, X360, PS3

www.xcom.com

 

 

11 způsobů, jak ochránit Zemi před šmejdem z vesmíru

11 způsobů, jak ochránit Zemi před šmejdem z vesmíru

Do kin se vrací legendární pradědeček všeho sci-fi Cesta na Měsíc

Do kin se vrací legendární pradědeček všeho sci-fi Cesta na Měsíc

Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka

Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka

Klíčová slova:
sci-fi, hra, xcom, RPG
 

Články odjinud