Virtuální závodníci: Velký test herních volantů

Virtuální závodníci: Velký test herních volantů
Sdílej
 
Jak si vybrat volant k závodní hře? V ábíčku jsme si objednali šestici oblíbených modelů, zavřeli se na den do temné místnosti a všechny je pořádně vyzkoušeli.

 

 

Každý virtuální jezdec vám potvrdí, že hrát auta bez volantu je jako mastit střílečku na touchpadu – jde to, ale prostě to není ono. Jenže vybrat ten správný volant není nic jednoduchého. Jejich ceny se pohybují od pětistovky až přes deset tisíc. Jaký si vybrat? Je nejlepší ten nejdražší? Vytipovali jsme si šest volantů od toho nejlevnějšího až po top kousek a otestovali je na třech závodních hrách.

Zátěžovou zkouškou bylo Richard Burns Rally, což je sice kousek starý deset let, ale co se týče realističnosti, nic se mu dodnes nevyrovná. Však jsme taky lítali častěji mezi stromy než na vozovce a naši spanilou jízdu odnesl životem nejeden digitální divák. Pro pohodovější jízdu jsme vybrali arkádovou DiRT Showdown a citlivost ovladačů jsme testovali na F1 2013. Podívejte se, jak náš test dopadl! Video najdete pod následujícím odkazem. Pro hodnocení volantu čtěte dál...

 

Rychlý a zběsilý test PC volantů v ábíčku

Rychlý a zběsilý test PC volantů v ábíčku

 

Děkujeme společnosti Alza za zapůjčení volantů k testování.

 

Canyon CNG-GW01N

Jeden z nejlevnějších volantů, které se dají pořídit – navíc i s vibrační zpětnou vazbou. Je malý a do ruky sedí spíš jako gamepad s obručí. Ovládá se příjemně, problematické jsou jen řadicí páčky pod volantem, které jsou vyrobené z opravdu tenkého plastu a při dramatičtější hře se snadno ulomí. Největší problém však představují přísavky, kterými se volant přichytí ke stolu. Jelikož je ovladač lehký, velmi snadno se odlepí. Volant je málo citlivý, takže na realistické závody se vůbec nehodí. Pokud ovšem hledáte jednoduchý ovladač na arkádové závodění, s Canyonem za pár stovek si vystačíte. Ale nejdřív musíte svépomocí vymyslet způsob, jak ho pevně přichytit ke stolu.

 

+ cena, zpětná vazba

– uchycení přísavkami, nekvalitní řadicí pádla

 

Platformy: PC

Cena: 559 Kč

Hodnocení: ***

 

Genius SpeedWheel 3MT

Druhý zástupce nižší cenové třídy od značky Genius už je volbou i pro závodníky, kteří berou řízení vážně. S volantem lze otáčet jen o 90° na každou stranu, ale na vaše povely reaguje citlivě a relativně rychle. Ovladač dobře sedí v ruce a vypadá, že snese i tvrdší zacházení, přestože je kompletně z plastu. Řadit můžete pomocí páky či tlačítky pod volantem. Výrobce zde umístil hned čtyři, což je  vlastně škoda, protože jsou blízko u sebe a snadno se překliknete. Perfektně zpracované jsou pedály. Mají dobře vyvážený odpor a vyrovnají se pedálům v cenové kategorii o třídu vyšší. Velkou nevýhodou jsou stejně jako u Canyonu přísavky na uchycení ke stolu. Volant je sice větší a drží již podstatně lépe než výše zmíněný model, ale i tak se občas odlepuje.

 

+ držení, pedály, řadící páka

– přísavky, řazení pod volantem

 

Platformy: PC

Cena: 989 Kč

Hodnocení: ****

 

Thrustmaster Ferrari 458 Italia

Zatímco Genius nás překvapil skvělým poměrem ceny a výkonu, volant s hřebcem Ferrari byl spíše zklamáním. Vypadá sice stylově (z testovaných volantů se nám líbil nejvíc), ale při hraní se chová prakticky stejně jako Genius za poloviční cenu. Navíc zcela postrádá funkci zpětné vazby. Zklamal nás též falešný přepínač na pravé straně volantu, který je zde jenom na ozdobu. U volantu za pětistovku bychom nad tím mávli rukou, ale u kousku s logem Ferrari nám to už přijde jako habaďůra. Celkově nejde o vysloveně špatný kousek – navržený je dobře a vše funguje jak má, jen za tuto cenu a od renomovaného výrobce jako je Thrustmaster očekáváme výrazně lepší zpracování.

 

+ hliníkové páčky pro řazení, stylový vzhled

– chybí zpětná vazba, laciný pocit z řízení

 

Platformy: PC, XBOX 360

Cena: 2 099 Kč

Hodnocení: ***

 

 

 

Logitech Driving Force GT Gran Turismo

Volant od Logitechu je jednoznačným vítězem našeho testu. Cenově jde už o model pro náročné hráče, ovšem nabízí opravdu špičkový zážitek. Reaguje naprosto přesně a pohotově.  Velkou předností je otočnost až o 900°, můžete si tedy zakroutit jako v opravdovém autě. Pocit z držení je prvotřídní díky pogumovanému volantu i perfektně vyladěné zpětné vazbě – nemáte tak pocit, že kroutíte rumpálem, ale opravdu ovládáte kola vozidla. Logitech má i nejlepší systém uchycení. Svorky jsou uvnitř volantu, takže ho stačí zespodu přichytit jen dvěma háky a nic vám pod stolem nepřekáží. Tenhle volant ostatní předhání hned o několik kol!

 

+ zpětná vazba

– chybí spojka

 

Platformy: PC, PS2, PS3

Cena: 4 199 Kč

Hodnocení: *****

 

Thrustmaster Ferrari GT Cockpit 458 Italia

Volant zabudovaný v konzoli, k němuž nebudete potřebovat žádný stůl. Originální nápad a výborně provedený. Funguje na jedničku. Je stabilní a na všechno dosáhnete, i když jste zapadlí v křesle. Obrovská škoda je ale použití volantu Ferrari 458 Italia. Za takovou cenu by konzoli slušel o třídu lepší kousek. Navíc jde o řešení vhodné hlavně pro hráče na Xboxu, který je připojený k televizi v obýváku a bývá problém najít místo, kam ovladač přišroubovat. U počítače většinou problém s jeho upevněním odpadá.

 

+ originální a pohodlná konzole pro řízení

– skvělý nápad kazí volant, který není nic moc

 

Platformy: PC, XBOX 360

Cena: 6 999 Kč

Hodnocení: **

 

Thrustmaster Ferrari F1 T500

Tohle je specialita pro skalní příznivce nejrychlejších závodů na světě. Volant má oficiální licenci Formule 1 a od pohledu je jasné, že půjde o exkluzivní vybavení. Ovladač je do detailu propracovaný, podstatně těžší než ostatní modely a jako jediný nabízí tři pedály – a celé kovové. Při hraní F1 2013 se choval dokonale. Reagoval s naprostou přesností na každý váš pohyb a silný motor simuloval naprosto věrně zpětnou vazbu. Výtkou jsou však opět falešné přepínače, která má patrně Thrustmaster v oblibě. Celkově je to volant určený jen pro závody F1. Při hraní rallye bylo jeho chování až příliš citlivé a na dynamickou jízdu byl zbytečně těžký. Pokud vás však zajímají jenom formule, těžko se k pravé jízdě dostanete blíž než s tímhle kouskem.

 

Platformy: PC, PS3

Cena: 15 999 Kč

Hodnocení: ***** (pro oddané fanoušky F1)

 

 

Brouci útočí! Testujeme robohmyz Hexbug XL

Brouci útočí! Testujeme robohmyz Hexbug XL

Šíleně odvážní/odvážní šílenci testují brzdy tanku

Šíleně odvážní/odvážní šílenci testují brzdy tanku

Piloti v pantoflích? Velký test leteckých ovladačů

Piloti v pantoflích? Velký test leteckých ovladačů

 

Články odjinud