Yoyeři všech zemí spojte se! Bez yoya mezi lidi nelez!

Yoyeři všech zemí spojte se! Bez yoya mezi lidi nelez!
Sdílej
 
Jojo? Jo. Nebo spíš yoyo! Nejde o zábavu vašich dědečků a babiček, ale o fenomén, který pohlcuje tisíce lidí po celé planetě a pevně se usadil i v České republice.

 

 

Pojďte si zayoyovat! A proč? Protože je to machrovina. Yoyo v ruce, to je jako vstupenka do klubu desítek tisíc yoyerů, mladých i starých, kluků i holek, kteří prohánějí zavážíčko se středovou osou po provázku a snaží se předvést co nejlepší triky, anebo si jen tak pohodově odpočinout. Yoyo oboje umožňuje a stalo se tak jedním z nejoblíbenějších moderních urban sportů.

Stařík na provázku

Historie yoya se datuje do první poloviny minulého století, kdy první jednoduché verze začal vyrábět Pedros Flores ve Spojených státech. Trvalo ale pěkných pár desítek let, konkrétně do roku 1979, než se objevil ultimátní stroj na zábavu: Yoyo s kuličkovým ložiskem, díky kterému se spojené disky mohou protáčet na místě a celkově na provázku lépe „kloužou“.

Jojo versus yoyo

Zatímco ve Spojených státech a v Japonsku se yoyování stávalo zavedeným sportem, českoslovenští yoyeři měli smůlu. Sice si mohli hrát s dřevěnými jojy (nejde o překlep, slovo jojo používají znalci pro předrevoluční hračky, yoyo pro jejich moderní verze), ale o tom, že by byli součástí nějaké globální vlny neměli ani tušení. To se změnilo teprve na konci dvacátého století, kdy se parta kluků z Prahy rozhodla nakoupit pořádná moderní yoya a začala organizovat pravidelné srazy, workshopy a soutěže.

Jsme dobří!

Moderní yoyo mánie začala plíživě, ale popularita hračky neustále sílila. Česká yoyo asociase CYA začala zastřešovat různé akce, třeba mistrovství České republiky a Český yoyo pohár. Naše země se na mapě yoyo světa profiluje jako jedna z nejsilnějších. Pořádají se tu Evropské yoyo srazy anebo mistrovství Evropy, které se od roku 1953 uspořádalo poprvé před čtyřmi lety právě u nás.

Kdo je tu nejlepší?

Aby toho nebylo málo, na začátku srpna se v pražském divadle Archa konalo mistrovství světa. Přijeli na něj soutěžící z USA, Japonska, Izraele, Mexika nebo Singapuru a dalších států. Vzhledem k tomu, co jsme si o yoyování řekli, vás asi nepřekvapí, že čeští hráči obstáli v celosvětové konkurenci. Za ábíčko jim gratulujeme!

 

 

Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?

Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?

Buď hrdina! Kvalita videa GoPro Hero 4 je prostě šílená

Buď hrdina! Kvalita videa GoPro Hero 4 je prostě šílená

Vychytávka: Wakeboard Raddin fičí na elektřinu

Vychytávka: Wakeboard Raddin fičí na elektřinu

Klíčová slova:
vychytavka
 

Články odjinud