Vzpomínka na Fandu Kobíka: Legendární výtvarník ABC

Vzpomínka na Fandu Kobíka: Legendární výtvarník ABC
Sdílej
 
Zní to pro mne neuvěřitelně, ale od smrti přítele a spolupracovníka ábíčka, Františka Kobíka, uběhlo dlouhých deset let.

 

Zřejmě proto, že František, respektive jeho dílo je stále se mnou. Pořád vycházejí komiksy, které jsme spolu vytvořili, navíc v románech, které jsem napsal na motivy právě našich komiksů, důsledně používám původní Františkovy obrázky.

František Kobík: Tvář ábičkovských komiksů

František Kobík byl to, čemu dnes říkáme renesanční člověk. Skvělý grafik, který výrazně ovlivnil užitnou grafiku sedmdesátých a osmdesátých let 20. století. Jeho práci obdivovali zejména modeláři, pro které vytvářel obaly nejrůznějších stavebnic.

Spolupracoval s výrobními družstvy. Například s družstvem Směr, s Igrou, či s Modelou. Jeho ilustrace s díky používal časopis Letectví a kosmonautika, a samozřejmě i ABC. Pro ábíčko se na dlouhá léta dokonce stal kmenovým výtvarníkem. Dal tvář mnoha ábíčkovským komiksům. K nejznámějším patří sága o Kruanovi, Vzpoura mozků, Galaxia či Tvrz. Patřil k těm výtvarníkům, jejichž postavy na papíře skutečně ožívaly a zařadil se tak vedle Káji Saudka mezi přední výtvarníky tohoto žánru.

Modely: Neobyčejně zajímavá práce

Toto ale byla jen část Kobíkovy tvorby, známá na venek. Ta méně známá, o které dnes vědí už jen zasvěcení odborníci či badatelé, zůstává skryta v depozitářích nejrůznějších muzeí. František Kobík jako zaměstnanec letňanské Avie vytvářel takzvané kusovníky dílů, z kterých se zde sestavovaly letadla a později automobily.

Co však bylo pro Kobíka charakteristické, také tuto část své tvorby využil pro děti, jmenovitě pro letecké modeláře. Spolu jsme vytvářeli návody ke stavbě plastikových modelů a musím přiznat, že to byla práce neobyčejně zajímavá. A to ještě nemluvím o vystřihovánkách. Také ty jsme vytvářeli spolu. František nakreslil takzvaný nárys, půdorys a bokorys toho či onoho letadla, automobilu nebo třeba kombajnu. Já narýsoval rozvinutý tvar, Fanda vše vybarvil a pak už zbývalo model „jen“ sestavit model, napsat návod a s obrazovým originálem vše předat do redakce.

Výtvarník i dobrý pilot

Nejvíc si ale nejen odborníci cenili Kobíkův cit pro proporce. František byl při všem tom „výtvarničení“ i dobrý pilot, takže když jsem ho například požádal, aby ten či onen letící předmět nakreslil například v desetitisíci metrech, tak v té výšce na obrázku skutečně byl.

František byl laskavý člověk, což se projevovalo v jeho tvorbě, takže vzpomínání na tohoto přítele si dovolím zakončit větou, kterou jsem tuším už jednou použil. U tak hodného člověka si lze jen těžko představit, že by z jeho pera a štětce mohly vyjít nihilistické až odpudivé obrázky, které dne občas vidíme u některých komiksových výtvarníků.

Vlastislav Toman vzpomíná na Františka Kobíka

Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda

Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda

První narozeninová oslava ABC k 55. výročí: Jak to vypadalo?

První narozeninová oslava ABC k 55. výročí: Jak to vypadalo?

Pilot a modelář: Václav Šorel

Pilot a modelář: Václav Šorel

Video se připravuje ...

Narozeninová oslava ABC: Jak to vypadalo? • Zdroj: ABC

 

Články odjinud