Mořský vlk a objevitel: Kdo byl kapitán Cook?

Mořský vlk a objevitel: Kdo byl kapitán Cook?
Sdílej
 
Největším námořním kapitánem není Jack Sparrow a dokonce ani Černovous. Tento titul právem patří mořeplavci Jamesi Cookovi.

 

Američtí archeologové mají radost. Nedávno vyznačili na mořském dně místo, kde leží více jak deset lodních vraků. Podle všeho by mezi nimi měly být i zbytky plachetnice Endeavour, s níž James Cook objevil Austrálii. Lodní hřbitov se nachází u východního pobřeží Spojených států mezi Bostonem a New Yorkem.

Objevitel jižních zemí

Myslíte si, že po Kolumbově objevení Ameriky roku 1492 už lidé znali celý svět? Kdepak. Ještě v polovině osmnáctého století se domnívali, že se okolo jižního pólu rozpíná ohromná země. Říkali jí Terra Australis (latinsky Jižní země) a vlastně se ani nemýlili. Jen oproti skutečné Antarktidě byla jejich představa mnohonásobně rozlehlejší. Na starých mapách často zabírala větší plochu než všechny ostatní kontinenty dohromady.

Tisíciletí dobrodruhů: Objevitelé a dobyvatelé

Tisíciletí dobrodruhů: Objevitelé a dobyvatelé

Za dobrodružstvím!

Prozkoumání tajemné Jižní země byl i důvod, proč se tímto směrem vydal i slavný kapitán Cook. Ale nepředbíhejme. James Cook se narodil roku 1728 u anglického Yorku. Námořní kariéru začal na obchodní lodi a brzy se propracoval k velení velké obchodní plachetnice. Přepravovat zboží ho ale brzy omrzelo. Přihlásil se proto k britskému námořnictvu, které právě zápasilo s Francií o nadvládu nad světovými oceány.

Tajná mise mořského vlka

Cook byl vyslán bojovat ke kanadským břehům. Během pěti let se prokázal jako výjimečný průzkumník a kartograf, když s neuvěřitelnou přesností zmapoval zdejší pobřeží a ostrůvky. Po válce mu proto Velká Británie nabídla speciální vědecký úkol. Z vod Tichého oceánu měl zaznamenat přechod Venuše před Sluncem pro přesnější určení vzdálenosti Země od Slunce. Krom toho ale dostal ještě zapečetěnou obálku – a k ní instrukce, že dopis smí otevřít až po dokončení prvního úkolu.

Kapitán James Cook •  archiv

Objevení Austrálie

V roce 1768 vyplul Cook na lodi Endeavour směrem k ostrovu Tahiti. Několik měsíců nato bylo pozorování dokončeno. Rozlomil proto pečeť a přečetl si přísně tajný dopis. Úkol zněl najít tajemnou a bohatou Jižní zemi. A ačkoli bohatství neobjevil, na neznámou zemi skutečně narazil. Na Austrálii! Vrátil se jako velký hrdina a dočkal se povýšení. Loď Endeavour se ale slávy nedočkala. Dostala nelichotivé nové jméno Lord Sandwich II. a několik let se plavila mezi Anglií a Falklandy. Po deseti letech ji nechal kapitán John Brisbane potopit, aby nepadla do rukou Francouzů.

Druhá a třetí cesta kapitána Cooka

Kapitán Cook podnikl ještě dvě cesty. V roce 1772 se opět vydal najít bájnou Jižní zemi. S posádkou strávil tři roky křižováním jižního Pacifiku, ale pochopitelně ji nenašel. Zato objevil řadu tichomořských ostrovů včetně Havaje a dnešních Cookových ostrovů. Jeho třetí plavba měla odhalit způsob, jak obeplout Ameriku přes Severní ledový oceán. Náročnou trasu klikatící se mezi ledovci v úzkých zálivech ale nakonec objevil až v 20. století norský polárník Roald Amundsen.

Kapitán James Cook •  archiv

Smrt na souši

Po třech letech bloudění v Severním ledovém oceánu obrátil kapitán Cook loď na Havajské ostrovy, aby posádka načerpala nové zásoby a síly. Souše se mu ale stala osudnou. Námořníci byli na ostří nože s domorodci a celý spor vyvrcholil tím, že domorodci ukradli jednu z menších lodí expedice. Kapitán Cook se to rozhodl vyřešit jako akční hrdina. Napochodoval s vojáky do vesnice a zajal krále ostrova. V životě to ale jako v amerických filmech nekončí. Ostrované ho utloukli kyjem a kapitán, který přežil nástrahy ledových moří i neprozkoumaného oceánu, skončil svůj život v tropickém ráji.

Staň se dobrodruhem! Více tady

Vrak královny Anny: Co zbylo po plenění piráta Černovouse

Vrak královny Anny: Co zbylo po plenění piráta Černovouse

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

 

Články odjinud