Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™
Sdílej
 
Stavebnice LEGO® Star Wars™ vás nejdřív možná trochu zaskočí. Pak už z ní budete jenom nadšení! Proč zaskočí? Z krabice Velitele droidů (Droid Commander, kódové číslo 75253) se na vás vyvalí úctyhodné množství pytlíků plných malých kostiček. Úplně přesně 12 očíslovaných pytlíků a čtyři neočíslované větší díly. Celkem 1177 dílků. Ale žáídný návod!

 

K tomu všemu nedostanete žádný hezky tlustý návod, který by vás stavbou tří droidů – R2-D2, kráčejícího droida Gonk a myšího droida – provedl krok za krokem. Jediné, co máte v ruce, je tenoučký návod, jak rychle začít (Quick-Start Guide), který vám pomocí obrázků sdělí, že si máte stáhnout appku LEGO BOOST Star Wars. A pořídit si šest baterií typu AAA, které po odšroubování krytu vložíte do elektronické speciální kostky Move Hub. A to je všechno.

Lego + Star Wars

Appka je pro Android i iOS, jestli je s ní vaše zařízení kompatibilní, zjistíte na LEGO.com/devicecheck. Po spuštění vám appka přehraje znělku ze Star Wars a krátkou scénku s pádem vesmírné lodi na povrch pouštní planety Tatooine.

R2-D2 umí rychle jezdit sem a tam, počítat navigační kurzy, odemykat zámky, dešifrovat tajné zprávy a řídit stíhačku X-Wing. A taky vám přehraje hudbu a zvuky ze Star Wars. Včetně svého ikonického pípání! •  Lego a/s

Loď je zapotřebí opravit, abyste mohli z písečné pustiny zase odletět. Jenže nemáte peníze. Zdejší překupník Watto vám ale navrhne obchod: On vám sežene náhradní díly, vy jemu postavíte nějaké droidy. V rámci téhle konverzace spojíte appku s kostkou Move Hub (a možná jí budete muset aktualizovat firmware, jako se to stalo nám). A pak už se můžete odebrat do Wattova obchodu, kde si zvolíte, jakého droida budete stavět jako prvního.

V předaleké galaxii Hvězdných válek

Stavba droidů podle appky je zábavná sama o sobě, počítejte ale s tím, že vám asi potrvá déle, než kdybyste postupovali podle papírového návodu. Pokud pro vás tohle moc není, appka vám dovolí podívat na kompletní návody a tím si to celé zrychlit. Ale připravíte se tak o polovinu legrace!

V aplikaci potkáte i tváře známé z filmů Star Wars •  Lego a/s

V aplikaci potkáte i tváře známé z filmů Star Wars •  Lego a/s

Kostku vložíte do robota a připojíte k ní senzor pohybu a barvy a motor, který bude robotem pohybovat. Logicky tak může být aktivní vždy jen jeden robot, druzí dva budou spát. Hotového robota pak v aplikaci programujete pro plnění víc než čtyřiceti různých misí kdesi v daleké, předaleké galaxii. Programování se není třeba bát, jde o graficky pěkně znázorněné blokové skriptování.

Záchrana princezny

Mise propojují fyzický svět stavebnice Lego s tím virtuálním. Například v té, kde zachraňujete princeznu Leiu, postavíte z kostiček překážku – a necháte svého kráčejícího droida, aby ji rozřízl kotoučovou pilou. Na displeji pak vidíte, jak se princezna raduje, že jste ji právě osvobodili z pout.

Programujte Star Wars a ovládejte BB-8 stejně jako Rey

Programujte Star Wars a ovládejte BB-8 stejně jako Rey

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

Velká vánoční soutěž časopisu ABC

Velká vánoční soutěž časopisu ABC

 

Články odjinud