Komiks s rozumem II - 4. díl: Návod, jak nakreslit archetyp

Komiks s rozumem II - 4. díl: Návod, jak nakreslit archetyp
Sdílej
 
Dneska si popovídáme o archetypech. Jak už jsme si řekli dříve, vše to, co je normálně schováno uvnitř, je v cartooningu vidět navenek. Takže pokud je někdo zlý, je to vidět na jeho výrazu i způsobu, kterým to nakreslíte… nebo i na způsobu, kterým mluví a kterej vodkrejvá jeho charakter, sakra!

Komiks s rozumem: Minulé díly najdete tady >

Archetyp

Osazenstvo ostrova na první pohled vypadá, jako by bylo vybráno náhodně. Ale pokud se nad tím zamyslíte, dojde vám, že jde o takzvané archetypy. Tento termín není snadné definovat a existují na to i vědecké studie. Bez archetypů se ale při tvoření zvláště pak dobrodružných příběhů neobejdete.

Druhy archetypů:

Těch je velké množství. Máme dobrodruhy, čaroděje, vědce, krásné slečny v nesnázích, zadumané doktory, hrdiny, bohy, silné svalovce, tajné agenty, princezny, amazonky bojovnice i takový prostý vesničan může být archetyp. Vytváření takové postavy vychází z do jisté míry stereotypního myšlení čtenářů a autor s ním počítá. Znamená to, že lidé mají potřebu si na různé charaktery dělat škatulky a tam je strkat. Jak se druhy archetypů rozpoznávají se pozná podle jejich znaků a atributů... No a o tom příště.

Robin a ostrov Archetyp 19 - a •  Petr Kopl

Alternativa 1:

Archetyp je jedna veliká záhada, která vzniká v kolektivním lidském vědomí. Vytváří ho jak fikce, tak reálná historie. Pohlédněte na obrázek níže, Máte tu dvě skupinky archetypů. Čtenářům časopisu ABC nemusím říkat, kteří jsou reální a kteří jsou z říše fantazie. No a to je právě jejich kouzlo. Já vám je nemusím představovat, abyste věděli, co za typ hrdiny to je a čím se zabývá, jaké mají slabiny, nebo komplexy... Není to úžasné?

Robin a ostrov Archetyp 19 - b •  Petr Kopl

Charakter

Nenechte se ale zmást. Archetyp nemusí mít s charakterem postavy nic společného. Ukážeme si to na profesoru Strausovi. Zde vidíte profesora z komiksu. Zvolil jsem co nejvíce zaoblené linky, aby hned na první pohled působil jako dobrák. Avšak jeho zlé dvojče tady je na první pohled ďábel. Hlavně pro ostré a strohé linky jeho kresby. Tak umí cartooning vyjádřit charakter postavy, aniž by ona promluvila nebo se jakkoli jinak projevila. Tato pravidla ale neplatí pouze pro cartooning! S těmito prostředky pracují všichni umělci jak v komiksu, tak třeba ve filmu nebo knihách!

Otevřeli jsme velkou kapitolu s názvem archetyp. Tak se zatím ještě mějte a najděte si na webu ABC starší díly seriálu Komiks s rozumem (tady). Těším se na vás příště a nezapomínejte mi psát! www.petrkopl.cz autor@petrkopl.cz

Komiks s rozumem II - 4. díl •  Petr Kopl

 

Základní odborný výraz pro tuto lekci:

Cartooning - zjednodušená kresba

Původně byla vymyslela pro animované filmy, ale našla si cestu i do ilustrací a komiksů. Více v komiksovém náčrtníku.

Archetyp

Většinou postava, jejíž charakter vyplývá z všeobecně známého vzoru.

Komiks s rozumem II - 1. díl: Návod, jak kreslit, pokračuje! Šetříme místem!

Komiks s rozumem II - 1. díl: Návod, jak kreslit, pokračuje! Šetříme místem!

Komiks s rozumem II - 2. díl: Návod, jak nakreslit hloubku v komiksu

Komiks s rozumem II - 2. díl: Návod, jak nakreslit hloubku v komiksu

Komiks s rozumem II - 3. díl: Návod, jak nakreslit expozici

Komiks s rozumem II - 3. díl: Návod, jak nakreslit expozici

 

Články odjinud