Nejsi guma: Stačí vteřina a život už nebude stejný

Nejsi guma: Stačí vteřina a život už nebude stejný
Sdílej
 
Občas prostě neodoláš: Skočíš do neznámé vody, pořádně to rozjedeš na sjezdovce, lezeš po stromě výš a výš... a pak pád, náraz a tvůj život se změní. Navždy. Víš, že každý den skončí na vozíku kvůli úrazu páteře tři lidé? A co ty? Neriskuješ příliš? Někdy stačí fakt málo...

 

Bylo jí 17 let, když když spadla ze stromu a ochrnula. Dnes je Alena Jančíková ředitelkou České asociace paraplegiků – CZEPA. "Úrazů, které špatně končí, je bohužel hodně. Jejich příčinou bývají autonehody, pády a sport, říká Janíčková: "Zatímco autonehody ovlivnit nedokážeme, pokud je sami nezaviníme, v tom ostatním jsme doslova strůjci svého osudu." Úrazy se bohužel dějí velmi často dětem a mladým lidem. Ano, většina z nich končí odřeninami, modřinami a boulemi. Některé ale ne a důsledkem úrazu páteře přibývají v Česku tři vozíčkáři týdně.

V rámci preventivního programu BanalFatal! najdeš na YouTube třeba spoty Nejsi guma, Nejsi padafka nebo Nejsi skokan

Úraz míchy

Příčina toho, že někteří lidé nemohou chodit a necítí některé části těla, je úraz míchy, tedy nervové trubice uvnitř páteře, spojené s mozkem. Mozek a mícha jsou společně odpovědné za řízení pohybu těla. Tomu, kdo po poranění míchy ochrnul na dolní končetiny, se říká paraplegik. Člověk, který si přivodil úraz na krční páteři a má částečně nebo úplně ochrnuté i ruce, je tetraplegik. "Na vozík mohou usednout lidé také z jiných důvodů, například onemocněním míchy. Avšak úrazů, které špatně končí, je bohužel hodně," doplňuje Alena Jančíková.

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Život na kolečkách a "choďáci"

Sama Alena Janíčková je důkazem, že život na vozíčku rozhodně nekončí. Vozíčkáři studují, pracují, sportují, zapojují se do společnosti, mají rodiny. Jejich intelekt není zasažen. Řešit ale musí problémy, o kterých se zdravému "choďákovi", jak se mezi nimi říká, ani nezdá. Závažné případy tetraplegie často znamenají ztrátu schopnosti se o sám o sebe postarat. I paraplegici, kteří jsou na tom lépe, naráží na mnoho problémů. "Například necítí nutkání na záchod, musí se naučit alternativním způsobům, jak vykonávat fyziologické potřeby. Musí mít speciálně upravené bydlení a třeba auto se musí naučit řídit rukama...“ popisuje pár z mnoha těžkostí spinální specialistka České asociace paraplegiků – CZEPA Zdeňka Faltýnková.

Existuje mnoho sportů, které se dají dělat i na vozíku. Život je ale kvůli nemožnosti stát na vlastních nohou omezený •  iStock

BanalFatal! Neriskuješ příliš?

Preventivní program BanalFatal! se snaží předcházet úrazům s doživotními náslekdy. Tým lektorů - někteří jsou sami na vozíku - objíždí základní školy nebo třeba tábory a vysvětluje, jak je důležité poslouchat svůj strach, používat helmu, páteřní chránič, jaké zásady platí pro populární parkour nebo pro skoky do vody, jak se dává první pomoc... Můžeme přijet i do tvé školy, je to zadarmo a stačí, když se s námi spojí ředitel nebo učitelé. A co ty? Neriskuješ příliš? Pamatuj si, páteř máš jen jednu, není z gumy a míchu dosud lékaři "opravit" neumějí.

Moderní vynález: Invalidní vozík pro potápěče

Moderní vynález: Invalidní vozík pro potápěče

Ploutve vzhůru: Invalidní vozík pro rybu

Ploutve vzhůru: Invalidní vozík pro rybu

Moderní vynález: Vozík vybavený jako tank

Moderní vynález: Vozík vybavený jako tank

 

Články odjinud