Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry

Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry
Sdílej
 
Novodobí kutilové a bastlíři se letos nemohou sejít v osobně, a tak to zkusí  digitálně. Oblíbený festival Maker Faire Prague může být podle organizátorů plný zábavy a inspirace i online: Z virtuálního studia se chystají vypustit balón do stratosféry, nabídnou řadu workshopů, reportáží a překvapení. A chybět nebude ani tvoření s ábíčkem.

 

Online verze festivalu Maker Faire bude 29. a 30. května. Pro zájemce je připraven bohatý program: Živé přenosy, rozhovory s makery, reportáže přímo z makerských dílen a online workshopy. „Jdeme neprošlapanou cestou. Ale kdo jiný by měl zkusit přenést festival do online prostředí než právě lidé z makerského prostředí? Budeme první a snad se nám povede ukázat možnosti, které nám nabízí internet... a pozitivně překvapit,“ říká Jan Kužník, programový ředitel festivalu.

Maker Faire online: Živá videa a reportáže

Organizátoři připravili pro virtuální návštěvníky několik hodin přímých přenosů, videí a reportáží, kde uvidí makery v akci tak detailně, jak by to v reálu nebylo možné. Páteční odpoledne bude spolumoderovat Vladimír Kořen, sobotou provede vedle Jana Kužníka Milan Blažek. „Byli to právě i makeři a kutilové, kteří svým umem a okamžitou reakcí výrazně pomohli zvládnout epidemii koronaviru na samém začátku. Bez roušek ušitých doma, ochranných štítů vytištěných na 3D tiskárnách, bez podomácku vyrobených dezinfekcí a naší obecné schopnosti improvizovat to mohlo dopadnout mnohem hůř,“ dodává Jan Kužník.

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Rozhodnutí zkusit zorganizovat online festival Maker Faire padlo v dubnu, kdy bylo jasné, že minimálně do poloviny roku není šance udělat žádný festival, veletrh nebo setkání několika tisíc lidí. „Spousta z nás je doma, a má tak nečekaně hodně času na své koníčky a tvůrčí projekty. Věřím, že online verze Maker Faire spoustu lidí inspiruje a třeba se pustí do něčeho vlastního,“ říká Josef Průša, CEO firmy Prusa Research. Právě společnost Prusa Research a také hl. m. Praha jsou hlavními partnery online festivalu.

Festival Maker Faire Prague bude online •  Maker Faire Prague

Balón do stratosféry

Nabitý program online Maker Faire Prague nabídne nejen zábavu, ale i tvořivé dílny, ve kterých se uživatelé naučí pracovat s 3D tiskárnou, vyrábět šperky, udělat spektrograf z cédéčka či z obyčejného papíru vytvořit pouhým ohybem něco krásného či užitečného. Na sobotu připravili organizátoři například návštěvu postapokalyptického světa na raketové základně Bratronice Junk Town.

Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

Spolek Žádná věda, který je spolu s agenturou Taktiq Communications organizátorem akce, připravuje kromě dvou vědeckých experimentů také miniverzi projektu Stratocaching. V pátečním přímém přenosu vypustí balón do stratosféry. Pokud se náklad s miniaturní kamerou a dalším užitečným nákladem dohledá, záběry a data budou k dispozici v sobotním vysílání. „Je to opravdu velká kutilská výzva. Abychom totiž mohli balón vypustit bez dodatečných administrativních povolení, smí mít celá sestava maximálně sto gramů,” vysvětluje Kužník.

Mezi makery patří také příznivci cosplay •  Maker Faire Prague

Živý přenos poběží na internetové televizi Mall.TV, kde budou po akci k dispozici též sestřihy z nejzajímavějších workshopů, a tak si je diváci budou moct přehrát i zpětně. Na část workshopů je možné přihlásit se už teď a tady. A všichni kutilové, kteří se chtějí potkat osobně, ať se těší na víkend 14.–15. listopadu. V tomto termínu organizátoři plánují setkání na pražském Výstavišti. Předchozí dva ročníky Maker Faire Prague navštívilo přes 10 000 návštěvníků. Festival je určen nejen bastlířům, ale všem kreativním lidem, a především rodinám s dětmi.

Cosplay v České republice

Cosplay v České republice

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

 

Články odjinud