Letní inspirace: Vyrobte si jednoduše vlastní loď!

Letní inspirace: Vyrobte si jednoduše vlastní loď!
Sdílej
 
Některé nápady jsou dokonale jednoduché: Jen o nich vědět. Přinášíme vám jeden takový, který oceníte v letních dnech u rybníka nebo jezera. Jezdíte na rodinnou dovolenou a věci máte v úložném prostoru tzv. rakvi nad autem? Tak věřte, že vezete i loďku na vodu. Chce to jen trochu fantazie, improvizace, šikovné ruce a taky souhlas rodičů. Máme pro vás návod, jak si vyrobit loď z tzv. rakve auta.

 

Stojíte u vody a tak trochu závidíte těm, kteří mají loď a mohou vyrazit na vodu prozkoumat zátoku, odlehlý ostrov, v tichosti dál od pláže užívat okolní přírodu nebo třeba chytat ryby? Pokud jste přijeli autem, na kterém je tzv. rakev, tak máte z půli vyhráno.

Loď už totiž skoro máte. První krok je jasný: Vyjednávání s rodiči. Jestli si auto hýčkají a vadí jim každý i nepatrný škrábanec, raději si loďku někde půjčte. Pokud vám ale dají svolení, pusťe se do práce. Není to nic složitého.

Loď vyrobíte z víka tzv. rakve •  Miloš Millner

Rakev jako loďka na vodu

Ano, poznali jste to z obrázků, jde o víko úložné schránky na autě. Většina tzv. rakví je použitelnych, výjimkou jsou jen ty úzke s kulatým dnem, které nejsou na vodě stabilní. Víko musíte odmontovat, drží na běžných šroubech a určitě vás překvapí svou nízkou hmotností. Z mechanizmů odmontujte a uschovejte vše, co by se mohlo ztratit. Pokud si nejste jistí, že si zapamatujete správnou polohu součástí pro zpětnou montáž na auto, raději si původní stav vyfoťte.

Než začnete odmontovávat, raději si vše vyfoťe •  Miloš Millner

Návod, jak si vyrobit vlastní loď

Pro další úpravu auto rakve na pramičku je nutná pouze lavička z prkénka (tu si už raději vezte sebou – nějaká se vždycky doma nebo na chalupě najde). Doplňte na ní okrajové zarážky, které se zamknou do vnitřní lišty pojezdu nebo v nejhorším i přes horní okraje. Lavička loďku zpevňuje.

A teď je čas na opěrky vesel. My jsme je vytvořili z dlouhých hřebíků natlučených do předvrtaných děr. A vesla pak předem zhotovili ze zbytkového materiálu. Na vesla klidně postačí nejobyčejnější placaté palubky: mohou vypadat jakkoli, hlavní je, že fungují. 

Kam se popluje? •  Miloš Millner

Možná víte, že na pramičce se jezdí nejlépe pozadu. Je zbytečné se pokoušet pádlovat jako na kánoii. Určitě vám vše brzy půjde. A na závěr ještě jeden tip: Loďka z rakve auta se může stát dobrou přírodovědeckou pozorovatelnou. Na dno naberte trochu vody a můžete zde dočasně přechovávat odchycené živočichy. Přejeme příjemnou plavbu plnou poznání, letního dobrodružství a legrace.

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Obytný přívěs, který všem vypláchne zrak

Obytný přívěs, který všem vypláchne zrak

Vzácný obojživelník: Minibus Enjoy Sprinter

Vzácný obojživelník: Minibus Enjoy Sprinter

 

Články odjinud