A co vy? Kovové hračky z Náchodu miluje celá Evropa

A co vy? Kovové hračky z Náchodu miluje celá Evropa
Sdílej
 
Našli jste někdy doma hračku po mamince, po tatínkovi nebo dokonce po dědečkovi? Pokud ano, určitě se ani zdaleka nepodobala hračkám, které se vyrábí v současnosti. Doba se rychle vyvíjí a i trendy v hračkářském průmyslu jsou každých pár let jiné. Přesto se najdou výjimky, na kterých se za desítky roků nezměnilo vůbec nic, ale i tak je lidé stále milují. Jako hračky KOVAP Náchod, které mají už několik desetiletí úspěch v celé Evropě.

 

KOVAP stále vyrábí hračky ručně a navíc vznikají do posledního šroubku kousek od Náchoda. Vyrazili jsme se na výrobu podívat. Nenápadný domek stojící v malé vesničce Chuchelna naproti obchůdku ani trošku nenapovídá, že by v něm vznikaly ročně tisíce autíček, traktorů a dalších hraček.

Opak je ale pravdou. Ve dveřích už při příjezdu stojí šéf podniku a velký srdcař pan Hošek, kterému se s nadsázkou někdy přezdívá „král hraček“ a s úsměvem nás zve dál. V malé zasedačce si společně dáváme čaj a pokukujeme po hračkách, které jsou vystaveny v policích všude kolem nás. Pak si zkusíme natáhnout pérový strojek traktoru, dětinsky zakroutíme malým volantem a vstupujeme do výroby pořádně prozkoumat, jak všechny výrobky vznikají.

Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys

Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys

Hračky jako dříve

Občas nám při reportáži v některých firmách ukazují svoje raritní stroje, které se používaly na výrobu dříve, a když dosloužily, nechali si je tam na památku. KOVAP má takových strojů spoustu, ale oproti ostatním je tu jeden rozdíl: Nejde o žádnou připomínku starých časů, všechny jsou stále v provozu!

Způsob výroby se tak za desítky let skoro nezměnil a nové lisy pracují vedle těch ručních šroubových. Prim hraje ruční práce převážně dam, které jsme za celou naši návštěvu neviděli jinak než s úsměvem.

Z Kovapu vyjíždí expediční tatrovka •  KOVAP

Skoro jako kovová vystřihovánka

Úplně na začátku je budoucí hračka pouze dvojrozměrná. V pobočce firmy v Novém Hrádku natisknou celý budoucí výrobek na plechovou tabuli. Jednotlivé díly mají přichystané načrtnuté díry na pozdější děrování a i označení míst, kam se budou připevňovat další součástky. Je to vlastně skoro jako vystřihovánky, jen budete místo nůžek, pravítka a lepidla, potřebovat trošku větší nástroje.

Cesta plechu

Plechová tabule se nejprve nastříhá na pásy a z těch jsou vystřiženy jednotlivé díly. Zbytek se dá do krabice stranou. Následně bude odvezen k recyklaci do železného odpadu. Jednotlivé „výstřižky“ putují k děrovačce. Tady se do součástek připraví díry, aby se k sobě daly snadno přidělat. Další zaměstnankyně potom dílky ohne tak, jak je potřeba, aby se z dvojrozměrné plochy skutečně poskládalo prostorové auto.

Kovové hračky od KOVAPu: Důležité je všechno řádně otestovat •  KOVAP

Mezitím dávají v místnosti vedle dohromady několik ozubených koleček, pastorků a dalších dílků, ze kterých se vytvoří pérový strojek „motor“ budoucích mechanických hraček. Každý výrobek ho má trošku jiný, proto je potřeba si dávat pozor, aby se složené strojky nezaměnily. 


Zlaté české ručičky

V bednách se po složení společně s dalšími předpřipravenými díly přesouvají o patro výše, kde se všechno dohromady kompletuje. Tady sedí další pracovníci, kteří mají za úkol díly poskládat dohromady. Každý se specializuje na jeden konkrétní výrobek. Většina má v rukou už takový grif, že sotva stíháte vnímat, co kam uchytili.

Vložit, zasadit, zaklesnout, kladívkem urovnat, přišroubovat a je to! Hračka stojí na stole a hurá na další. A takhle pořád dokola. Milá dáma, která se sází do krabice jeden traktůrek za druhým, nám říká, že když se nic nezkazí, stačí ji na to pouhých deset minut!



ABC TV: To jste ještě neviděli! 10 000 autíček v jednom muzeu

ABC TV: To jste ještě neviděli! 10 000 autíček v jednom muzeu

Legendární výrobky KOVAPu


Na závěr přichází testování. Každá jedna hračka musí být vyzkoušena, jestli nemá nějakou vadu. Přes místnost je natažená šňůra, po které jezdí tam a zpět malé lanovky, na veliké desce se pořád dokola natahují traktůrky a na stolku v rohu jezdí od hrany k hraně beruška, která nikdy nespadne ze stolu! Jestli je všechno v pořádku, nezbývá než výrobky zabalit a doufat, že je co nejdřív vyndají z krabice s logem firmy KOVAP nadšené dětské ručičky!



Důležité je všechno řádně otestovat •  Profimedia.cz

Kov a plast


Prvním výrobkem KOVAPu byl silniční válec, to bylo roku 1946, který se v modernější podobě prodává dodnes. Později vyrobila firma také legendární pistolku, kterou si oblíbily i maminky, protože jiskra na konci hlavně se hodila na zapalování sporáku. Následně přišly i traktory s funkční řadicí pákou a autíčka. V dobách normalizace ale prosadili komunisté, aby se kvůli ceně a efektivitě výroby produkovaly i plastové hračky. Ačkoli od toho firma časem ustoupila, tehdejší název odvozený od slov KOV A Plast, zůstal dodnes.


SEVA a Monti System: Legendární hračky z Česka

SEVA a Monti System: Legendární hračky z Česka

Strojky času: Maďarské plechové hračky

Strojky času: Maďarské plechové hračky

Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?

Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?

 

Články odjinud