Knižní recenze 15/2005

Knižní recenze 15/2005
Sdílej
 
Recenze knih Oceánografie, Ostrov tet od Evy Ibbotsonové a komiksu Dylan Dog.

KNIHA: Oceánografie

COMPUTER PRESS

Nestává se mi často, abych byl z nějaké knihy bezvýhradně nadšený, ale Oceánografie mě opravdu dostala. Najdete v ní vše, co jste kdy chtěli nebo potřebovali vědět o mořích a oceánech. Geologií počínaje a životem konče. Knihou můžete surfovat jako na mořských vlnách a vybírat si to, co vás právě zaujme. Autoři vám informace nabízejí prostřednictvím srozumitelných textů, spousty barevných ilustrací, názorných schémat a fotografií. Důležité termíny jsou zvýrazněny, u jednotlivých kapitol najdete samostatné rámečky se zajímavostmi (třeba o Titaniku) i odpovědi na časté otázky (obdobu internetových FAQ). Orientaci usnadňuje podrobný obsah a rejstřík, v závěru knihy je zařazen i výkladový slovník. K tomu připočtěte přehlednou a velmi příjemně působící grafickou úpravu. Zkrátka kniha po všech stránkách povedená.

*****
-von-



KOMIKS: Dylan Dog



A. F. F. L.
Dylan Dog zaplňuje mezeru fantastického thrilleru s prvky hororu. Hlavní hrdina - stejně jako Hellboy - působí jako detektiv v oboru nadpřirozena. Jenže pracuje sám a je... obyčejný člověk. Přesto patří k legendám italského komiksu; prodá se ho milion kusů měsíčně. Příčina: precizní scénáře, žánrová rozmanitost, dobří, ba vynikající kreslíři. Zombie, démoni, mágové, upíři a sarkastický humor. Sám hrdina je sice kladný, ale přesto trochu divný patron. Tím přesně sedne do propracovaného vesmíru, který není tak úplně náš. Celá série je vyváženým mixem duchařské atmosféry, zábavy a dobře dávkované akce servírované v temných ulicích dnešního Londýna.

****
Vojtěch Čepelák


KNIHA: Eva Ibbotsonová: Ostrov tet

ALBATROS

Knížka anglické spisovatelky zavádí čtenáře na ostrov, o jehož zvláštní obyvatele se starají tři podivuhodné sestry. Náročná péče o nejrůznější magické tvory však tetám začíná přerůstat přes hlavu, což se rozhodnou řešit originálním způsobem: únosem tří dětí, které jim budou pomáhat. Úsměvný příběh o svérázných tetách je dobrodružným vyprávěním s prvky fantasy, které nabízí příležitost k zamyšlení, zda je vlastně lidský svět ideálním místem pro život.

***
Marta Běhounková

 

Články odjinud