Kino: Tajemné hlubiny

Kino: Tajemné hlubiny
Sdílej
 
V hlubinách oceánů, kam nikdy nedosáhly sluneční paprsky, kde vládne věčná tma, ledový chlad a drtivý tlak, bychom jen stěží očekávali nějaký život.

Tím méně tam, kde zemská kůra puká a kde se stýká žhavé zemské nitro s ledovou vodou oceánu. A přesto tu ve smrtícím prostředí horkých, minerály nasycených vývěrů vznikla pozoruhodná společenstva živočichů. Jejich život je zcela odlišný od našeho. Místo sluneční energie využívají geotermální energii Země. Jsou bledí a většinou i slepí - nač by potřebovali barvy a oči v černočerné tmě?

MOŘE JAKO ŽIVÉ


Do tohoto temného neznámého světa se vypravil režisér James Cameron (Terminátor, Vetřelec). Jeho film Tajemné hlubiny 3D vás zavede na dno oceánů v hloubkách 1200 až 3500 m. Na vlastní oči se prostřednictvím trojrozměrného snímku seznámíte s pozoruhodným světem bakterií, korýšů, červů a ryb, kteří nikdy nespatřili a nespatří sluneční světlo. A co víc - režisér a jeho tým hledají podobenství - můželi existovat život nezávislý na slunečním svitu na Zemi, proč by nemohl podobný vzniknout i na jiných planetách?

NEVHODNÉ KOMENTÁŘE


Na závěr filmu vás proto čeká cesta vesmírem - s vesmírnou sondou se vydáte ke čtyřem Jupiterovým měsícům, které se pro vznik života zdají nejpříhodnější. Európa je pokrytá mnohakilometrovou vrstvou ledu, pod kterým však lze tušit rozlehlý oceán. Čekají na nás právě tady tajemné podmořské bytosti mimozemské civilizace a podmořská města?
Trojrozměrný snímek Tajemné hlubiny 3D je úžasná podívaná, skutečný výlet do neznáma. Škoda jen, že dojem kazí komentář sestávající převážně ze stále stejných výkřiků údivu, obdivu a překvapení. A ještě k tomu vyslovovaných nespisovnou češtinou.

8. září, IMAX

 

Články odjinud