Dva týdny v komiksu 18. – 31. 12. 2006

Dva týdny v komiksu 18. – 31. 12. 2006
Sdílej
 
Právě vyšlo: Comicsové legendy 14 - Spider-Man 14, Sandman 5 - Hra o tebe. Komiksové výstava Alois Nebel - My Life se nyní vydává do několika světových velkoměst.

POMYSLNÉ SETKÁNÍ S VALONCI
Od pondělí 18. prosince 2006 do pátku 26. ledna 2007 se v prostorách Zastoupení Valonsko-Brusel (Myslíkova 31, Praha 1) koná pod názvem Rencontre Imaginaire (Pomyslné setkání) výstava mladého belgického komiksu. Vystavují Marie Richter, Bruno Lorenzi a Sébastien Thielens, vstup volný.

PRÁVĚ VYŠLO: CL 14 – SPIDER-MAN V.

Spider-Man poprvé, potřetí a… popáté! Netopejr vydává čtrnáctou knihu Comicsových legend, jejich nejúspěšnějšího hrdinu, již pátého Spider-Mana. Opět pod scénáristickou taktovkou vynikajícího Stana Lee, kreslířským velením Johna Romity a Gila Kanea a v překladu Martina D. Antonína přináší na 180 černobílých stranách formátu 165 x 255 mm tyto příběhy: Přichází Schemer, Kingpin vrací úder, Tajemství Schemera, Pozor na Černou vdovu, Konečně odmaskován, Chapadla Doktora Octopuse, Doktor Ock žije a Rodiče Petra Parkera. K ději nakladatel uvádí: Spider-Man, vzdoruje katastrofám, které se na něj ze všech stran valí. Souboj s Kingpinem je jen taková drobná rozcvička, protože pak přichází Černá vdova, Doktor Octopus, tajemná choroba... a především pravda o jeho rodičích. Není toho už moc na jednoho pavouka?
Recenzi třináctých CL čtěte zde.

ŽELVY NINJA VE FILMU

Doplnění nedávné aktualitky o první upoutávce na připravované filmové Teenage Mutant Ninja Turtles: Na internetu se objevil řádný trailer na celovečerní animovaný film o Ninja želvách (TMNT), který má v USA premiéru 23. března příštího roku a u nás 19. dubna. Podle traileru půjde o potemnělý snímek vyvedený v moderní 3-D animaci, plný želvího humoru, který ocení především příznivci původního komiksu/seriálu. Oficiální stránku filmu s trailerem naleznete zde.

PRÁVĚ VYŠLO: SANDMAN 5 – HRA O TEBE

Jedna z nejpopulárnějších sérií se dočkala dalšího dílu češtině, Crew totiž vydává knihu Sandman 5 – Hra o tebe. Nakladatel k ději uvádí: Co se stane, když se vaše dětské sny stanou skutečností? Nic hezkého. Aspoň pokud k tomu dojde v krajině poetických hororů Neila Gaimana. Lesbičky, mluvící zvířata, čarodějka, transsexuálové, mluvící kůže stažená z obličeje, pohádkový svět, ďábelská Kukačka... a samozřejmě sám vládce snů, Sandman. Dostanete se do magické říše, která není ani zdaleka tak idylická, jak se na první pohled zdá, a smrt tu číhá na každém kroku. Tak nějak by asi vypadala Narnie, kdyby jí psal Charles Manson. Na 192 barevných stranách formátu 165 x 255 mm v překladu Viktora Janiše se nachází šest příběhů scénáristy Neila Gaimana: Masakr na pátá avenue (kresba: Shawn McManus), Broadwayské ukolébavky (McManus), Zlý měsíc vychází (Colleen Doran, George Pratt, Dick Giordano), Už vidím světlo (McManus), Přes moře na oblohu (Bryan Talbot, Stan Woch) a Vzbudila jsem se a jeden z nás plakal (McManus).
Recenzi čtvrtého dílu Údobí mlh čtěte zde.

ALOIS NEBEL CELOSVĚTOVĚ

Tak lze soudit podle itineráře putovní komiksové výstavy Alois Nebel – My Life, která byla poprvé k vidění v Českém centru na konci října v Praze. Rozšířená na dvacet velkých panelů, v angličtině a češtině, se vydává do těchto světových velkoměst:
Poznaň, Polsko - leden/únor 2007
Stockholm, Švédsko - březen/duben 2007
Mnichov, Německo - květen/červen 2007
Tokio, Japonsko - červenec/srpen 2007
Vídeň, Rakousko - září/říjen 2007
New York, USA - listopad/prosinec 2007

ŽIVOT SV. ANTONÍNA PADOVÁNSKÉHO A SV. FRANTIŠKA Z ASSISI V KOMIKSECH

V říjnu letošního roku vyšlo v nakladatelství Messagero Padova (po 25, resp. po 30 letech) druhé vydání komiksového přepisu života Sv. Antonína Padovánského (88 stran) a Sv. Františka z Assisi (116 stran). Oba komiksy nakreslil Dino Battaglia (1923-1983) podle scénářů Stelia Martelliho, resp. Laury de Vescovi (své manželky) a Giovanni Colasantiho. Příběhy původně vycházely na pokračování v měsíčníku Messaggero dei ragazzi vycházejícím od roku 1963, o jehož obsah pečují františkáni při bazilice Sv. Antonína v Padově.

ČTĚTE KOMIKS.CZ ANEB SEJDEME SE V PŘÍŠTÍM ROCE

V tomto vánočním týdnu jsme sice zveřejnili pouhé dva články (recenzi knihy Usagi Yojimbo 11 – Roční období a třicátý díl teorie Filmové adaptace komiksu), to však neznamená nějaké utlumení naší činnosti. Právě naopak, již od Nového roku se můžete těšit na pravidelný přísun komiksových informací a na poodkrytí našich plánů na příští rok. Nuže, užijte si řádně silvestrovské oslavy a těšíme se na setkání s vámi 1. ledna 2007!

 

Články odjinud