Spore

Spore
Sdílej
 
Vesmírem se řítí meteorit. Každou chvíli dopadne na planetu a přinese na ni život. A hlavně vás!

Být mikroskopickou buňkou i podivným zvířetem, vládnout kmenům, stát se nejmocnější civilizací a nakonec se vystřelit do vesmíru, kde začne tuhý boj o dominanci v celém kosmu. To vše obsáhne hra Spore, poskytne vám moc stvořitele života, jakou jste v žádném jiném titulu nedostali.


Jako buňka


Ve Spore začínáte jako malá buňka. A máte hlad. Jestliže si zvolíte masožravce, pojídáte ostatní buňky, býložravci se shánějí po rostlinné stravě a všežravcům je to jedno. Potravou získáváte DNA, za niž si nakupujete různé části buňky a začínáte formovat své tělo i život. Víc bičíků vám dá rychlost, ostny popíchají silnější predátory a plivače jedu vám zachrání krk. Jíte a rostete. Pak přijde čas vylézt z rybníka na souš.

Příšerky

Na zemi vás čeká nejtvořivější a nejzábavnější část hry. S potvůrkou se snažíte být nejúspěšnějším tvorem na daném území. Záleží na vás, zda získáte body pro růst a nákup nových částí těla pojídáním okolních zvířat nebo se budete snažit být všem sympatičtí. Vaše rozhodnutí a celé tvoření příšerky má dalekosáhlý vliv na další fáze hry. A to je na Spore to nejlepší. V editoru příšerek můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit populaci naprosto šíleně vypadajících tvorů s očima na zádech a zadnicí na hlavě. V této fázi naposledy výrazně měníte vzhled příšery. Pak už se s nimi jejich podoba veze až do vesmíru.

Kmeny a civilizace

Jakmile se dostanete na vrchol potravinového řetězce, přepne se hra do kmenové části a do jakési zjednodušené realtime strategie. Máte kmen o zhruba dvanácti potvorách.

Lovíte zvěř k jídlu, plodíte potomky a stavíte chýše, jako bonus máte třeba kamenné sekyry. To vše s jasným cílem – vyhladit nebo udolat konkurenční kmeny.


Až se vám to povede, nastává fáze civilizační. V ní stavíte města, jednotlivé budovy, těžíte suroviny a vytváříte vlastní tanky, lodě i letadla. Okolní civilizace pak můžete zničit vojensky, koupit je nebo obrátit na svou víru. To záleží na vašich předchozích rozhodnutích o vývoji, který vám v těchto fázích hry dává jisté speciální schopnosti. Jakmile celou planetu dobudete, jde se do finální vesmírné fáze.

Nekonečný vesmír

Teď přichází pravé peklo. Stovky planet, mimozemských ras a nástrah v obrovském vesmíru.
Snažíte se kolonizovat planety, kterým lze upravovat povrch, vylepšovat atmosféru a následně na ně třeba vysazovat rostliny i zvířata. Obchodujete, zkoumáte planety i válčíte. Možností, co dělat a kam se vydat, je hromada.


Opravdu zábavná a nejnáročnější část hry, která je však trošku nedořešená. Například při cestování po galaxiích musíte sami ručně přesouvat svou raketu, což je po pár hodinách unavující.

Verdikt

Spore je vlastně souhrn pěti vzájemně propojených her, které vám dávají velkou svobodu tvoření. Je pravděpodobné, že si Spore po dohrání rozjedete hned znovu. Budete chtít vyzkoušet, jestli je lepší vyhlazovací taktika, nebo kamarádství, budete tvořit nové potvory, letadla, rakety a sdílet je s lidmi na internetu. Spore je bezedná nádoba zábavy a tvořivosti. Nechte se pohltit.

Hodnocení: 90
+ geniální propojení pěti her, rozsah hry, propojení obsahu s jinými hráči, kreativnost, český překlad, množství možností tvoření příšer, aut, raket a mnoho dalšího
- nedoladěná vesmírná fáze, zejména její ovládání, úkoly a únavné poletování

Výrobce: Maxis
Web:

(www.spore.com)

 

Články odjinud