Snowstar - Dobré jízdy Šárky Pančochové

Snowstar - Dobré jízdy Šárky Pančochové
Sdílej
 
Podle výsledků se zdá, že současný český snowboarding má obrovskou naději.


A Šárka Pančochová diktuje i v zahraničí.

Začátek letošního roku je pro tebe znovu hodně vydařený. Jak to děláš, že jsi pořád ve formě?


Jo, tak to nevím, že by karma? Ale bylo i pár důležitých závodů, které jsem letos zkazila kvůli nervozitě. Zapracuju na tom a bude to v pohodě.

Který z letošních úspěchů byl pro tebe zatím nejdůležitější?


Určitě super úspěch byla výhra na U-rampě na mistrovství světa v Koreji. Taky se mi podařilo zajet docela dobře Burton European Open 2009 v Laaxu, tam jsem skončila šestá na slope style i v rampě.

Kvalifikační limit pro olympiádu ve Vancouveru bys měla pravděpodobně splnit. Uvažuješ o zimních hrách často?


Ani nevím. Sem tam si vzpomenu, když se někdo zeptá. Snažím se soustředit spíš na jednotlivé závody a hlavně si dobře zajezdit a naučit se nové triky. To je největší motivace.

Bude to tvoje olympijská premiéra. Co od ní čekáš?


Každopádně to bude nová zkušenost. Ovšem radši moc neočekávám. Protože pak se mi to nikdy nepodaří, jak bych si představovala. Prostě se budu snažit zajet, co nejlíp to půjde.

Někteří sportovci na tuhle příležitost čekají celou kariéru, tobě by se to poštěstilo v 19 letech.


Je to super pocit. Příští rok si to zkusím a na další olympiádě to hrozně zabiju.

Do Vancouveru je to ale ještě poměrně daleko, jaké jsou tvoje nejbližší plány?


V půlce března vyrážím do Ameriky na US Open a Roxy Chicken Jam a zůstávám tam až do půlky května. Budu trénovat a na západním pobřeží natáčet road trip s Martinem Černíkem a Honzou Nečasem. Objedeme pár parků, natočíme nějaké rozhovory a super si zajezdíme. Už se těším.

Mnoho odborníků tě nyní považuje za největší českou snowboardovou naději. Cítíš někdy tlak a očekávání, nebo to prostě neřešíš?


Je jasné, že spousta lidí očekává, že vyhraju tohle a tamto. Snažím se na to nemyslet a jezdit v pohodě. Protože nejhorší je, když se člověk stresuje. Vždycky si řeknu, že nic neztratím, že můžu jenom získat. A tak to taky je.

Člověk by čekal, že ses narodila někde na horách, ale pocházíš z Uherského Brodu na jižní Moravě. Jak ses ke sněhu vůbec dostala?


Prostě jednoho dne napadl. Bylo to osudové a nerozlučné setkání.

Jaké to je skoro celou sezonu cestovat?


Hodně únavné. Obzvlášť teď, když častěji než obvykle cestuju z jednoho kontinentu na druhý. Ale nestěžuju si. Baví mě potkávat nové lidi, podívat se na místa, kam se normální člověk nedostane třeba za celý život.

Jak to máš se školou?


Příští rok mě čeká maturita. Přemýšlela jsem i o vysoké, líbí se mi sportovní ekonomka v Praze. Ale ještě uvidím, jak budu mít čas.

A co kamarádi z Brodu? Na ty už asi tolik času nemáš...


To je bohužel pravda. Vždycky když přijedu domů, jdeme si někam sednout a pokecat. Hrozně mi fandí a podporují mě. Jsou super.

Kde máš nejlepší kamarády? Našla sis je ve snowboardingu, nebo to jsou právě lidi z Brodu?


Teď už mám víc přátel ve snowboardingu. Ale není to takové, jako znát někoho doma dlouhou dobu. Je dobré mít přátele všude, protože jsem dost společenská osoba.

Jak hodnotíš český snowboarding?


Mohlo by tu být daleko víc dobrých jezdců, kdyby se chtěli trochu probít ven. V současnosti máme moc gangsterů, kteří si myslí, že jsou v Česku nejlepší, a stačí jim to.

Co pro tebe znamenalo stát se svěřenkyní Martina Černíka?


Martin mě dost podporuje. Jezdíme spolu a navzájem si pomáháme být lepší a lepší. Taky mi pomáhá při jednání se sponzory.

Je pro tebe sport na prvním místě, nebo máš v životě jiné priority?


Právě teď je pro mě prioritou stát se profi snowboardistkou. Bude to stát ještě hodně práce a času. Taky bych chtěla udělat maturitu, abych nemusela furt řešit školu, což mě trochu vyčerpává. Učitelé mi to ale hodně ulehčují.

Na co se teď nejvíc těšíš?


Až po dlouhé době uvidím svého přítele.



Šárka Pančochová

věk 18
bydliště Uherský Brod
vzdělání Střední průmyslová škola v Uherském Brodě
oblíbená hudba disko
oblíbený film Madagaskar 2
oblíbené jídlo sushi
oblíbená lokalita Mayrhofen v Rakousku



Komentář trenéra

Šárka je nejtalentovanější z mladé generace našich snowboardistů. Po skvělých výsledcích na domácí scéně včetně zisku titulu Mistra republiky, se stala nejmladší členkou národní reprezentace. V poslední sezoně na sebe upozornila i v zahraničí.

Na jaře 2008 vyhrála juniorské mistrovství světa v disciplíně big air a skončila na prvním místě světového poháru. Díky tomu se stala členem mezinárodního týmu Flow a Red Bull. Přes léto trénovala na evropských ledovcích a zúčastnila reprezentačního soustředění na Novém Zélandu, kde v resortu Remarkables vyhrála závod kontinentální série ve slopestylu.

V této sezoně soutěží na světovém poháru v U-rampě se snahou kvalifikovat se na ZOH ve Vancouveru 2010. Účastní se největších světových závodů série Ticket to Ride.

Martin Černík

 

Články odjinud