DJ+ing = ZUŠka pro dýdžeje

DJ+ing = ZUŠka pro dýdžeje
Sdílej
 
Základních uměleckých škol jsou po republice mraky, ale ani jedna nenabízí lekce DJ-ingu. Pokud se chcete naučit tuhle dovednost, musíte do speciálního "učiliště" v Ostravě.


Kousek za legendární ostravskou Stodolní ulicí posetou běžnými diskotékami, se v historické budově z červených cihel skrývá nejznámější moravský klub Fabric.

Uvnitř panuje nebývalý klid, je totiž středa dopoledne. "Pojď nahoru," pouští mě přes zvonek Jiří Ramík aka DJ C.phone, polovina nejúspěšnějšího českého producentského dua No Money a dneska také lektor ve zdejší DJské škole.

Úvodní lekce


Pokud si také nedokážete představit, jak vypadá učebna, kde lekce probíhají, jste na tom stejně jako já. "Vedle je nahrávací studio a technika," ukazuje C.phone do průchozí místnosti, když si sedáme do křesel. Teď je tu sice ticho, ale v momentu, kdy odpoledne přijdou první žáci a zapnou gramofony, je hned znát, kde jsme.

Pokud tu teda nejsou poprvé. "První hodina je věnována teorii a osahání techniky," vysvětluje C.phone učitelské metody. Abyste rychle zvládli ovládat gramofon či CD přehrávač, mixážní pult se spoustou tlačítek a šavlemi a hodně důležité zapojení zvukového systému, je tahle - pro někoho nudná - úvodní lekce nezbytná. V momentu, kdy všechno zvládáte, přichází skutečná dřina.

Úporné tři měsíce


Na gramofonové kotouče si položíte vinyly a vaším úkolem je smíchat je do sebe, aby se skladby "nekopaly" - to znamená tak, aby jejich rychlost a beaty splynuly dohromady v jeden mix. Ti, kdo se to učí sami doma, obvykle říkají, že první úspěchy přicházejí po třech měsících usilovného hraní "do zdi". A tak je logické, že někdo se na míchání vykašle dřív, než přijde první povedený přechod.

V ostravské DJské škole to musíte zvládnout během 14 vyučovacích hodin. "Šest lekcí máme společných, kdy stojíme vedle žáků a pomáháme jim, dalších osm už je to jen na nich. Musí si to vyzkoušet sami," popisuje C.phone. Pokud se to za tuhle dobu nenaučíte, samozřejmě si můžete přikoupit další lekce.

Důležité sety


Těm šťastnějším, kterým DJing sedne a cítí, že by bylo dobré tenhle koníček rozvíjet i dál, se lektoři věnují i po skončení kurzu. "Vysvětlujeme jim třeba, jak důležité je nahrávat sety, aby se o nich vědělo," vysvětluje Jirka Ramík. Absolventi si pak mají možnost zahrát v místních klubech. Někdy to skončí tak, že se z nich stanou kolegové lektorů.

"V prvním období naší školy mezi roky 2002 a 2005 se zhruba mezi třicítkou žáků objevilo hodně talentů, jedním z nich byl i Limitedd," vzpomíná C.phone. Nyní spolu tihle dva tvoří drum´n´bassové duo No Money, vydávají u zahraničních vydavatelství a hrají po světě. Z první várky se prosadila třeba ještě lokální DJka Beaty či E-lite.

Pořád mladší


Jaká je situace v současnosti? Kurzy navštěvuje 11 lidí ve věku 17 až 23 let, nejžádanějším stylem je pořád drum´n´bass. Jsou to jen Ostraváci? "Ne, máme tu třeba kluky z Havířova nebo Valašského Meziříčí," vypočítává Jirka Ramík aka C.phone.

Chlapecká nadvláda je zřejmá, letos se zatím přihlásily pouze dvě holky. Podle Jirky je však stále zjevnější trend - do školy se hlásí mladší a mladší lidi. Ale ne každý z nich má výdrž prokousat se až k přesným mixům.

Ptám se Jirky, jestli dokáže říct mladému klukovi, který si myslí, že DJ-ing je pro něj to pravé, aby se radši věnoval něčemu jinému. "Klidně, s tímhle nemám vůbec problém," pokyvuje hlavou.

Musíte to mít v sobě


Pokud vás míchání hudby zaujalo a myslíte si, že by vás bavilo, zbývá vyřešit poslední, ovšem zásadní věc. Co je nejdůležitějším předpokladem pro to, abychom mohli míchat hudbu na gramofonech? "Minimálně musíte mít vztah k hudbě," reaguje bez rozmýšlení Jirka.

DJ-ing má sice tu výhodu, že se nemusíte učit nazpaměť noty jako u klavíru nebo dýchání bránicí jako u klarinetu, ale musíte rozpoznávat tempa a muziku cítit uvnitř. A taky není dobré, když k DJ-ingu přistupujete s tím, abyste se zviditelnili. "Míchat hudbu je sice fajn, ale jen tímhle se nedá prosadit. Abyste měli větší úspěch, je třeba ještě produkovat vlastní muziku," nabízí Jirka jednoduchou radu. A vlastní muzika se dá klidně dělat i v případě, že nemixujete hudbu v klubech.

Další dimenze

To už je však další dimenze sžití s hudbou, kterou vás nikdo nenaučí. V prvním patře ostravského klubu Fabric si můžete jen vyzkoušet, jak se hudba míchá, ale do jejího nitra neproniknete. S tím už sem musíte přijít.



C.phone


Ostravský drum´n´bassový DJ a člen uskupení Dvoika.troika, který spolu s Limiteddem tvoří nejúspěšnější domácí producentské duo No Money. C.phone také pořádá kurzy pro začínající DJs a pro severomoravské rádio Helax spolupřipravuje pořad Fatal Terror.


Dalo mi to hodně

Mladý pražský DJ a producent Santhos aka Michal Staša (22) začínal svou kariéru také ve speciálním kurzu pod vedením zkušených.

Jak ses o kurzech dozvěděl?


Před sedmi lety jsem četl v časopisu Tripmag, že existuje něco jako letní DJský kemp. Napsal jsem tam, ale odpověděli mi až po prázdninách, že kemp neproběhl, ale můžu se přihlásit na kurz.

Jak kurz probíhal?


Dva měsíce v kuse jsme se každý týden scházeli ve čtyřčlenné skupince s naším lektorem DJem Ghonzalesem. Na začátku nám dal nejrůznější rady, třeba jak se "chytá" první doba, a vysvětlil, jak funguje technika. Pak jsme začali míchat houseové desky, protože tam byly dostupné a pro nás jako nováčky byl jejich jednoduchý rytmus ideální k mixování.

Tehdy ses s taneční hudbou setkal poprvé?


V té době už jsem skládal na počítači vlastní věci. Věděl jsem, že chci hrát drum´n´bass.

Co se dělo po absolvování kurzu?


Přikoupil jsem si další volné hodiny, kde jsem se zdokonaloval hraním. V té době jsem si začal pořizovat i první vlastní desky. Rok nato jsem si pořídil gramofony a mixák.

Co bys poradil těm, které DJ-ing taky láká?


Podle mě je nejlepší jít nejdřív na kurz, ať zjistíš, jestli tě to bude vůbec bavit. Dostaneš rychlý přehled, lektor ti řekne, co děláš špatně.

Takže coby samouk člověk nepochodí?


Kurz má řadu výhod. Díky lektorovi se naučíš rychle míchat, pronikneš do toho rychleji a taky získáš kontakty. Sám jsem se pak zdokonaloval rychleji, protože jsem věděl, kde dělám chyby a jak se je odnaučím. Kurz mi dal hodně. Navíc kdybych se učil hrát sám, získal bych špatné návyky, které by mě mohly omezovat později.

Skladby DJe Santhose si můžete zdarma stáhnout odsud:

(http://santhos.wz.cz/audio.php)



 

Články odjinud