Hit jménem suši

Hit jménem suši
Sdílej
 
Před pár lety byl pojem suši pro většinu lidí španělskou vesnicí (i když zde by se spíš hodilo označení japonská), dnes suši patří k oblíbeným a módním pokrmům.

Hit jménem suši

ZÁSAH ABC

 


Hodně lidí si tohle jídlo spojuje se syrovými rybami, což je správně. Nejdůležitější ingrediencí je však rýže. Suši ostatně v překladu znamená "kyselá rýže" a jeho historie sahá až do sedmého století.


V Praze a v mnoha dalších městech se vyrojila celá řada specializovaných restaurací, stále jde však o poměrně drahou záležitost. Čím dál víc lidí si proto suši připravuje doma. Jak se to dělá? Základní ingrediencí je rýže, která se uvaří a smíchá se speciální octovou omáčkou. Pak se rýže pokládá na plátky řasy, výslednou chuť zajišťují speciální přísady. Může to být pálivý zelený křen wasabi, nejrůznější druhy zeleniny nebo kousky syrových ryb. V první fázi může připravované suši připomínat pizzu, "koláč" se však sroluje, vychladí a následně krájí na kousky. Existuje řada druhů suši. Chcete se v nich zorientovat?


Otevřete si specializovanou japonskou restauraci. Samozřejmě pouze v rámci flashové hry. Garantujeme vám, že budete mít takový frmol, že nakonec budete recepty na suši odříkávat i ze spaní.
Klíčová slova na Google.com: youda sushi chef, pro video výroby suši: jak se dělá suši stream, pro český web o suši: e-sushi



Otrávené obličeje

NAŠLI JSTE



Věděli jste, že se lidé usmívají na fotografiích až od třicátých let minulého století a do té doby jsou na historických snímcích jen samé vážné, až zachmuřené tváře? Důvodem prý byla dlouhá expoziční doba tehdejších fotoaparátů. Portrétovaní lidé se nesměli ani pohnout, natož aby se usmívali. Dnes je to úplně opačně, a dokonce existují digitální fotoaparáty, které mají režim vyhledávání úsměvů. I proto nás zaujal tip od čtenáře Jaroslava Novotného z Prahy.


"Taky jste si všimli, že web je plný fotek lidí, co se jenom kření do objektivu? A taky vám to už trochu leze na nervy? Pokud ano, pak si spravte chuť návštěvou skvělé galerie otrávených ksichtů." Děkujeme za tip, rozhodně jsme si tam náladu spravili!
Klíčová slova na Google.com: happiest people ever



Udělej si sám

KURIOZITA

 


Být šikovný není žádná věda. Taky znáte ty kutily, co umějí takzvaně vzít za práci, všemu rozumí a všechno opraví? Kdo by je neznal. Jen člověk musí být šikovný, aby se jim nepřipletl do cesty. Může to totiž skončit špatně, nebo v lepším případě legračně. Podívejte se na webovou sbírku fotek originálně "opravených" věcí.
Klíčová slova na Google.com: there i fixed it



Problém jménem banán

VIDEO

 


Lidé se dělí na dva druhy podle toho, jak loupou banán. Buď od stopky, nebo od bubáku. První způsob je běžnější a používá ho drtivá většina lidí. Ten druhý je paradoxně velmi jednoduchý a používají ho opice. Že jste se ve škole učili, že člověk vznikl z opice dlouhým evolučním vývojem? Je to možné. Ale asi to bylo až moc dlouhé, protože jsme zapomněli, jak loupat banány. Podívejte se!
Klíčová slova na YouTube.com: open banana like monkey



Nahoru po schodišti dolů

VIDEO

 


Proč svět opanovali lidé, a nikoliv kachny? Můžeme vymyslet celou řadu důvodů. Například že kachny nemluví, ale kvákají nebo že mají na nohou blány (to by jim mimo jiné znemožňovalo hlasovat v parlamentu), případně že kachny jsou moc chytré na to, aby se zabývaly takovou hloupostí, jako je opanování světa. Každopádně určitou odpověď nabízí video, na kterém kachny používají k cestě do schodů eskalátor. Bohužel pohybující se směrem dolů.
Klíčová slova na YouTube.com: duck family going up the down escalator



Porovnejte obry

UŽITEČNÝ WEB

 


Určitě je znáte. Jsou to obři a patří k těm nejdůležitějším v počítačové branži. Už víte, o koho jde? Ne, nejsou to autoři internetové dvoustrany v ábíčku, nýbrž firmy Google a Microsoft. Ta první ovládla internet (zejména vyhledávání), ta druhá už zase zhruba čtvrt století dominuje osobním počítačům.
Jejich sféry vlivu se však stále přibližují, a tak se pouštějí do vzájemných soubojů. Google před pár týdny oznámil, že do roka představí vlastní operační systém nazvaný Chrome OS, Microsoft zase zprovoznil vlastní internetový vyhledávač Bing. Kdo hledá líp? Recenzenti nabízejí různé odpovědi. Ono také hodně záleží na tom, co na webu hledáte. Který je lepší, si můžete vyzkoušet na stránce, která umožňuje používat oba konkurenční vyhledávače současně.
Klíčová slova na Google.com: bing vs google com



Jako James Bond

PROGRÁMEK


Člověk nemusí být tajný agent, aby měl tajnosti. Třeba se chcete s kámošem domluvit, co budete dělat po škole, případně probrat přednosti některé ze spolužaček (spolužačky můžou obdobně probírat naši inteligenci). Jak to udělat, aby se k této superdůležité korespondenci nikdo nedostal? Můžete použít některý ze stovek šifrovacích programů. K těm spolehlivějším patří Picencrypt, který umožňuje ukrýt jakýkoliv text do obyčejného obrázku. Jen si to představte! Do mailu vám přijde fotografie roztomilého koťátka, která ukrývá zásadní informaci o tom, že Horákové z béčka už začala růst prsa. Program musí mít nainstalované obě strany, tedy odesilatel šifry i její příjemce, který ještě navíc musí znát heslo. Hodně štěstí v tajných službách! picencrypt
Klíčová slova na Google.com: spymode

 

Články odjinud