SOS, hlásí letouny

SOS, hlásí letouny
Sdílej
 
I přes množství tragédií je cesta letadlem nejbezpečnější

Každý pilot vám řekne, že nejtěžší je s letadlem vzletět a přistát. Když letadlo vystoupá do oblak, přebírá řízení autopilot a problémy se řeší snadněji. Ještě něco nezapomene kapitán dodat. Že letecká doprava je nejbezpečnější.

Další íránská letecká tragédie. Ani přistání tohoto iljušinu na letišti v Mašchadu se neobešlo bez obětí. Kvůli rychlému požáru zemřelo na palubě 17 lidí. •  Reuters

Na to by se nemělo zapomínat ani teď, kdy se to leteckými nehodami ve zprávách jen hemží. Smutná série letních leteckých havárií začala 1. června, kdy se do Atlantiku poblíž Jižní Ameriky zřítil francouzský Boeing. Zahynulo všech 228 lidí na palubě.

Ovšem i při velkých nehodách se může stát zázrak. Přesvědčili jsme se 30. června, kdy nad Komorskými ostrovy ztroskotalo přistávající jemenské letadlo.

Hrozivý pád do rozbouřeného moře předpověděl smrt všem lidem na palubě, ale záchranáři v troskách našli živou čtrnáctiletou Bahaiu Bakaliovou.

Zázraky se však dějí jen zřídka, to pochopil každý za čtrnáct dnů - 15 července. Krátce po startu z letiště v íránském Teheránu havaroval letoun se 168 cestujícími a členy posádky. Zahynuli všichni.

 

Ti, kteří přežili pád z nebes

Bahaia Bakaliová, pád letadla do moře, 2009, Komorské ostrovy

Paul Lewis, neotevřel se mu padák, 2009, Shropshire, Velká Británie

Martin Farkaš, pád vojenského letadla, 2006, Telkibanya, Maďarsko

Jaromír Kratochvíl, pád letadla do jezera, 1976, Bratislava

Vesna Vulovićová, výbuch na palubě letadla, 1972, Děčín

 

OST

 


Objevili jsme krokodýlího muže

Před dvaceti lety našel kostarický rybář Chito nedaleko svého domku na břehu jezera téměř mrtvého čtyřmetrového krokodýla.

Místní farmáři ho střelili do hlavy, protože lovil jejich krávy. Chito se k smrti odsouzeného zvířete ujal, ošetřoval ho a krmil, čímž mu zachránil život. A protože krokodýli patří mezi nejinteligentnější plazy, brzy raněný predátor svého ošetřovatele poznával a spřátelil se s ním.

Krokodýlí muž •  news.com

Přesto se Chito odvážil vstoupit za krokodýlem do vody a hrát si s ním až po deseti letech. Dnes Pocho, jak krokodýla pojmenoval, měří přes pět metrů a svému příteli a živiteli by při vodních hrách a předstíraných zápasech nezkřivil ani vlásek.

Hrátky "krokodýlího muže" s obrovským plazem přitahují turisty z celého světa.

 

ZDE

 


Největší dalekohled na světě

Na konci července schválilo společenství amerických a kanadských univerzit stavbu dalekohledu TMT (Thirty Meter Telescope). Nový největší dalekohled světa bude vybaven objektivem o průměru 30 m (3krát větší než současné největší dalekohledy Keck I a II).

Jak uvádějí astronomové, bude schopen dohlédnout do vzdálenosti 13 miliard světelných let a pořídit fotografie prvních hvězd a galaxií, které se vytvořily asi 400 milionů roků po vzniku vesmíru. Pozorování by měl zahájit v roce 2018. Celková hmotnost pohyblivé části dalekohledu bude 2000 tun.

 

 

FRANTIŠEK MARTINEK

 


VŠEHOCHUŤ

Zvířecí nanuky

V ZOO v nizozemském městě Rhenen připravili ošetřovatelé zvířatům příjemné překvapení. V létě jim podávají vitamíny a živiny ve formě nanuků.

 

Největší rekordman

Osmadevadesát zápisů v Guinessově knize rekordů má jen jediný člověk - Ashrita Furman. Ten se nyní pokouší o další výkon. V potápěčských ploutvích chce nejrychleji zaběhnout jednu míli, tedy 1609 metrů.

 

Články odjinud