Další oživlé hračky

Další oživlé hračky
Sdílej
 
I když se může zdát, že letní maraton akčních blockbusterů už máme za sebou, není to úplně pravda.

TIP ABC

G. I. Joe, film zábavný svou hloupostí

I když se může zdát, že letní maraton akčních blockbusterů už máme za sebou, není to úplně pravda. Po Transformers totiž na filmových plátnech ožívají další hračky z dílny společnosti Hasbro - elitní plastoví vojáci G. I. Joe. Teroristická organizace Cobra nabývá na síle a její útoky jsou stále častější a ničivější. Dohromady se tedy dává útvar čtyř vojáků, kteří jsou povahově každý úplně jiný, jedno je ale spojuje -jsou to ti nejlepší.

Ano, co se týče originality, zápletka filmu jí moc neoplývá a snímek se to snaží dohnat alespoň výhní akčních scén. To, že režisér Stephen Sommers (Mumie, Van Helsing) opravdu filmem nechtěl okouzlit ty "náročnější" filmové diváky, kteří jsou zvyklí alespoň na nějaký děj, dokazuje i jedna z největších akčních scén filmu. Cobra zaútočí na Eiffelovu věž a celou ji zničí. To by nebylo v akčním filmu nic zvláštního, pokud by se ovšem celý jinak nenatáčel v Praze. Na druhou stranu, když se na plátně mohou za jízdy měnit auta v obrovské roboty z vesmíru, proč bychom nemohli mít v Praze Eiffelovku.

 

HODNOCENÍ: 65 %

+ DIGITÁLNÍ TRIKY, PRAHA S EIFFELOVKOU, SKVÉLÝ RELAX

- NIC PRO NÁROČNÉ DIVÁKY, TÉMĚŘ ÚPLNÁ ABSENCE DĚJE

G. I. JOE, BONTON, USA 2009, 118 MINUT

REŽIE: STEPHEN SOMMERS

ONA

 


Donžon - Košile noci

KNIHA - KOMIKS

Ilustrační obrázek •  Archiv Abc

Máte rádi legraci, historii, fantasy ságy a komiksy? A co takhle všechno dohromady? To je teprve nářez! Hyacint Kavalír, mladý šlechtic z venkovského hradu Donžon, se vydává do hlavního města za svým strýcem, aby se naučil pravidlům nové doby. Svět ale patří prohnaným lidem, kteří se nebojí podvádět. Náš hrdina se však rozhodl držet dobrých mravů za každou cenu a to mu nejednou pořádně zkomplikuje život.

Zamiluje se do vražedkyně, je nucen dělat poskoka největšímu padouchovi ve městě a snaží se zachránit život starodávné obří bytosti jménem Arbolesa. Podle staré rytířské etiky nemůže bojovat proti bezpráví otevřeně, a tak světlo měsíce spatří středověký superhrdina - mstitel Košile noci. Žádný hrdinazačátečník se při svých dobrodružstvích neobejde bez pořádných přátel. Na stranu Hyacinta Kavalíra se přidá profesor Hyppolita celý národ skřítků. A jak to všechno dopadne? To se nechte překvapit!

HODNOCENÍ: 100 %

+ VTIPNÉ ILUSTRACE, SENZAČNÍ A ZÁBAVNÉ DIALOGY

- PŘELOŽENY JSOU POUZE NĚKTERÉ DÍLY SÁGY

ARGO 2008, 48 STRAN

AUTOŘI: JOANN SFAR, LEWIS TRONDHEIM A CHRISTOPHE BLAIN

PŘEKLAD: TEREZA HORVÁTOVÁ

 

TOMÁŠ TVRDÝ


The Clash na DVD

Punkáči, kteří změnili tvář popu

Jako rude boys (drsní chlápci) se označovali mafiáni na Jamajce v šedesátých letech. Pro ránu nešli daleko a v jamajském Kingstonu svištěly kulky hlavně z jejich směru.

Ilustrační obrázek •  Archiv Abc

Rude boys milovali ska a reggae, stejně jako The Clash, nejúspěšnější punková kapela všech dob. Právě oni jako první smíchali punk rock a rock'n'roll spolu s karibskými rytmy ska a reggae a způsobili tak (hned po té punkové) další hudební revoluci, tentokrát multikulturní. Snímek Rude Boy, který se konečně dostává i do naší distribuce, nabízí desítky minut záběrů ze živých koncertů této punkové legendy a věrně vykresluje dusivou atmosféru Anglie na konci sedmdesátých let.

HODNOCENÍ: 65 %

+ UNIKÁTNÍ FILMOVÉ ZÁBĚRY PUNKOVÉ LEGENDY

- ABSENCE KLASICKÉHO SCÉNÁŘE, STRNULÝ "DĚJ"

RUDE BOY, VELKÁ BRITÁNIE, 133 MINUT

REŽIE: JACK HAZAN

DISTRIBUCE: LEVNÉ KNIHY

ONA


Simpsonovi - Komiksové extrabuřty

KNIHA - KOMIKS

Ilustrační obrázek •  Archiv Abc

Nejznámější americká rodina Simpsonovi žije svůj "spořádaný" život v městečku Springfield už dvě desetiletí. Známe je z televize, nedávno prosvištěli kinem a teď je tu máme i jako komiks. Že jde o opravdové extrabuřty, prozrazuje už samotný obsah. Názvy příběhů jako Šáša, agent útvaru K. L. A. U. N., Bartův strašidelný speciál, nebo Dobrodružství drsňáka jménem Busman jasně napovídají, že půjde o pořádnou nakládačku gagů. Nechybí ani bonusový materiál, například Bartova hitparáda opruzů, plakát Barneyho Bowlingárny nebo Apuovy rady, jak založit prosperující drobnou živnost. Vaše bránice dostanou pořádně zabrat! Za to vám ručí Bart a všichni obyvatelé Springfieldu. A jak by řekla Marge: "Ne abyste celý den seděli v bunkru na stromě a četli komiksy! Zkazíte si oči!"

HODNOCENÍ: 100%

+ URČITĚ SE NEBUDETE NUDIT

- MUSÍTE OTÁČET STRÁNKY A ČÍST BUBLINY

VREW2 2007, 124 STRAN

AUTOR: MATT GROENING, BILL MORRISON A STEVE VANCE

PŘEKLAD: PETR PUTNA

 

TOMÁŠ TVRDÝ


Oči na stopkách

KOUKEJTE KOLEM

V redakci pokračujeme s výjezdy do evropských metropolí a tentokrát vám přinášíme fotku z ulic Paříže. Zajímavé věci nejsou jen v turistických průvodcích. Stačí se dívat kolem sebe a můžete najít třeba opadanou omítku, která vypadá jako lidská hlava z profilu. A to stojí za vyfocení! Zaujalo na ulici něco vás? Koukejte se kolem sebe, a když vám na něčem zůstanou oči, vyfoťte to a fotku pošlete na adresu: ondrej.horak@ ringier.cz. Do předmětu napište OČI a k fotografii vždy uveďte své jméno, věk a místo, kde jste ji pořídili.

 

Články odjinud