Jíst se musí II - ABC ochutnávalo vaše školní obědy

Jíst se musí II - ABC ochutnávalo vaše školní obědy
Sdílej
 
Do školní jídelny ZŠ TGM v Praze 7 jsme se vypravili s odborníkem na slovo vzatým - s Daliborem Navrátilem, gastronomickým poradcem ve školních jídelnách pro ČR při Evropské unii.

Náš cíl byl jednoduchý, odebrat vzorky jídel, ochutnat a hlavně hodnotit - my, členové redakce ABC za laickou veřejnost, a Dalibor, kulinář, šéfkuchař a odborník.

Jídelní lístek nás skoro odradil - menu č. 1: čočka na kyselo s okurkou, menu č. 2: filé na česneku, k oběma jídlům polévka z vaječné jíšky, rajče a čaj.

 

Když i čočka chutná

Už letmo bylo zřejmé, že v jídelně je i přes množství dětí poměrně ticho. Proč? Je to jasné, děti jedí. Nikdo neobtěžuje souseda,ani se hlasitě nesměje, ale mlaská nad svým talířem. Na sběrném páse se pak pohybují prázdné talíře a strávníci opouštějí jídelnu s úsměvem na tváři.

Pustili jsme se také do jídla. Nejprve jsme dali přednost Daliborovi. "Polévka je velmi chutná. Výborně kořeněná, s kousky zeleniny a kapáním. To většině dětí velmi chutná. Jediné, co bych jí snad vytknul, je absence bylinek - petrželky nebo pažitky," ochutnával Dalibor.

Pak přišla na řadu čočka: "Jednoznačně dávám tomuto menu jedničku, čočka je správně ochucená, nerozvařená, a navíc i s orestovanou cibulkou a čerstvým chlebem. A je dokonce i krásná na pohled," žasl šéfkuchař. My, zástupci široké veřejnosti, můžeme jenom souhlasit, výborné. Za ABC dáváme jedničku s hvězdičkou!

 

Pomoc, filé se topí v česneku

S rybou je to trochu horší, na talíři nevypadá moc vábně. Může za to česnek s moukou, kterým je ryba pokrytá. Chybí zelený posyp bramborů, jídlo není barevné a nepůsobí lákavě.

Náš šéfkuchař nás poučil, že 75 % úspěchu u jídla je právě to, jak se nám líbí. Pak už se do pokrmu pustil a hodnotil: "Ryba je chutná, i když je trošku slanější, sníst se rozhodně dá. Výborné jsou žluťoučké brambory," soudil Dalibor. Tomuto meníčku bych dal trojku, ale jenom proto, že se mi nelíbí na pohled. My z ábíčka jsme byli mírnější. Dáváme za dvě, protože filé bylo opravdu moc dobré.

 

A dobrá rada nakonec

Dalibore, co byste kuchařkám doporučil? "Určitě to, když si tuto práci vybraly, aby ji dělaly pořádně. Aby si uvědomily, že v této uspěchané době je možná právě jejich oběd jediným teplým jídlem, které děti za celý den mají. Aby jejich jídla byla stejně kvalitní jako ta, která vaří doma."

 


Anketa v jídelně

 

Dana (12)

Oběd je celkem dobrej, polévku jsem si ale nevzala, nemám je ráda. Moc mi chutná šunka.

 

František (18)

Já miluju čočku, proto jsem si ji dal. Je výborná a ten čerstvej chleba je super. Taky mi tu chutná čaj, myslím si, že je dokonce lepší než pivo.

 

Pavel (8)

Filé je skvělý, polívka je taky moc dobrá. Nejradši mám grilovaný kuře, to tu dělají stejně dobrý jak doma.

 


Dalibor Navrátil (35)

Bydliště: Praha

Koníčky: cestování, zimní sporty, hudba

Největší úspěchy: rytíř francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs, gastronomický poradce ve školních jídelnách pro ČR při EU, lektor Pražského kulinařského institutu, v pozici šéfkuchaře získal ocenění Grand restaurant - 1. a 3. místo

 

Články odjinud