Naše léčivé byliny IX - Bez černý

Sdílej
 
Bez černý je rozložitý keř, nebo strom se světle šedohnědou, podélně rozpraskanou kůrou. Účinnými látkami v květech jsou hlavně silice, glykosid rutin a cholin. Zralý plod obsahuje organické kyseliny, cukr, anthokyanová barviva, vitamíny A, C a silice.

Bez černý [ Sambucus nigra L. ]

Bez černý je rozložitý keř, nebo strom se světle šedohnědou, podélně rozpraskanou kůrou.Větve jsou duté, uvnitř vyplněné bělavou dření. Lichozpeřené listy jsou podlouhle vějčité, na okraji různě pilovité. Květy jsou žlutobílé a tvoří ploché, chocholíkaté vrcholy, které vyluzují nepříjemný zápach.
Plod je kulovitá bobule , zhruba 6mm velká, která se po uzrání zbarví dočerna. Šťáva z těchto bobulí má krvavě červenou barvu. Květy můžeme spatřit od května do června.
Bez je rozšířen v Evropě a Přední Asii. Na našem území se vyskytuje od nížin, až po podhorské stupně. Je to běžná rostlina listnatých lesů, zejména těch na dusíkatých půdách.
Užívanou částí je květ bez stopek, nebo se stopkami a plod.
Květ se sbírá za suchého počasí, před úplným rozvitím. Vrcholíky se seříznou a poté se zavěsí. Po zavadnutí se odrhají na sítech. Suší se ve stínu.
Plod se sbírá po úplném uzrání a poté se vystaví slunci, dokud nejsou bobule scvrklé.
Účinnými látkami v květech jsou hlavně silice, glykosid rutin a cholin. Zralý plod obsahuje organické kyseliny, cukr, anthokyanová barviva, vitamíny A, C a silice.
Květy působí snižujícím účinkem při horečce. Plody obsahují účinnou látku, která se dobře uplatňuje při léčbě bolestivých příznaků některých chorobných stavů.
Bez se užívá vnitřně ve formě horkého nálevu, při onemocnění z nachlazení a při hořečnatých onemocněních dýchacích cest, a také všude tam, kde je předpoklad že potná kůra má své opodstatnění.
Dále se také například používá k tišení bolesti zánětů periferních nervů.
Příště si něco povíme o Divizně.