Naše léčivé byliny XIX - Chmel otáčivý

Sdílej
 
Chmel je vytrvalá pravotočivá, ovíjivá rostlina s plazivým oddenkem. Užitnou částí jsou samičí plodní šištice, které se sbírají krátce před úplným uzráním a suší se při teplotě okolo 40 stupňů Celsia. Chmel se používal při lehké nespavosti, předrážděnosti a jako prostředek podporující trávení. Velice často se také kombinoval s kozlíkem lékařských.

Chmel otáčivý [Humulus lupulus L.]

Chmel je vytrvalá pravotočivá, ovíjivá rostlina s plazivým oddenkem. Lodyhy dorůstají do výšky 3 až 6m a jsou drsně, háčkovitě chlupaté. Listy jsou vstřícné i střídavé, řapíkaté s 2 palisty. Čepel je dlanitě 3 až 5ti laločná, se srdčitou bází a pilovitým okrajem. Listy na líci jsou hladké, nebo drsné, na rubu drsné se žlutými žlázkami. Horní listy jsou obvykle bez laloků.

Foto
Prašníková květenství jsou úžlabní, nebo konečná a jsou sestavena v latách. Plod je plochá žláznatá nažka. Pro lékařské a průmyslové účely mají význam pouze květenství samičí, pestíková. Šištice chmele rostoucího planě, nebo zplaněle jsou jak pro léčebné, tak i pro pivovarnické účely bezcenné.
Květy můžeme spatřit od července do srpna.
Chmel je rozšířen po celé Evropě. Planý roste v pobřežních houštinách a křovinách, v lužních lesích na mezích i v suších keřových porostech a na okrajích lesů v nížinách a pahorkatinách. Je důležitou technickou plodinou a má rovněž léčivé účinky. Uměle se pěstuje na chmelnicích založených v teplejších oblastech.
Užitnou částí jsou samičí plodní šištice, které se sbírají krátce před úplným uzráním a suší se při teplotě okolo 40 stupňů Celsia. Látka obsažená ve chmelu má aromatický pach a škrábavou chuť. Chmelové žlázky, čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Představují prášek charakteristicky páchnoucí s kořenitě hořkou chutí.
Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky a puchýře.
Hlavní účinné látky nejsou ještě známé. Plodní šištice obsahují pryskyřici s hořčinami.
Lupulin obsahuje zejména silice a pryskyřici s hořčinou a vitamín B.
Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu, uklidňují nepříjemné stavy a vyvolávají spánek.
Chmel se používal při lehké nespavosti, předrážděnosti a jako prostředek podporující trávení. Velice často se také kombinoval s kozlíkem lékařských.
Příště si něco povíme o Jalovci obecném.