Naše léčivé rostliny XXXI - Lopuch větší

Sdílej
 
Lopuch je dvouletá, 1 až 2 metry vysoká bylina, se silným, větveným kořenem. Užívanou částí je kořen, který se sbírá na podzim. Látka obsažená v rostlině slabě páchne a má nasládle hořkou chuť, z účinných látek obsahuje hlavně silici, tříslovinu, minerální látky a mnohé další.

Lopuch větší [Arctium lappa L.]

Lopuch je dvouletá, 1 až 2 metry vysoká bylina, se silným, větveným kořenem. Lodyhu má přímou, dužnatou, rýhovanou, vlnatě chlupatou, vyplněnou dření, větvenou s větvemi přímo odstálými.
Listy jsou řapíkaté, srdčitě vějčité, celokrajné, nebo v některých případech i zubaté a velice často osinkatě chlupaté. Na lícní straně jsou zelené, plstnaté. Na rubu jsou šedoplstnaté, později bývají olysalé. Přízemní listy jsou řapíkaté, s čepelí dlouhou až 30cm. Směrem nahoru se listy rychle zmenšují.

Foto
Květy tvoří kulaté úbory o průměru 3 až 3,5cm. Plod je 6 až 7mm dlouhá, černá, bradavičnatá nažka.
Kvete v červenci až září.
Lopuch roste v Evropě, v Asii a v Americe. U nás ho nalezneme většinou u plotů, na okrajích cest a na rumištích. Vyhledává mírně svěží, až čerstvé půdy od nížin, až do podhorského stupně. Vyskytuje se v různých společenstvech.
Užívanou částí je kořen, který se sbírá na podzim. Látka obsažená v rostlině slabě páchne a má nasládle hořkou chuť.
Z účinných látek obsahuje hlavně silici, tříslovinu, minerální látky a mnohé další.
Lopuch příznivě působí při poruchách trávicího traktu a posiluje odolnost organismu. Podporuje vyměšování moči.
Užívá se v podobě nálevu například při rekonvalescenci, jarní únavě a podobně. V poslední době se také užívá jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.
Převážně se však používá při léčbě kožních onemocnění.
Příště si něco více povíme o Violce trojbarevné, neboli macešce.